Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Bérletútmutató – hova és mit kell beírni a helyi járatos bérleteken?

2019. szeptember 3. 12:05
Számos kedvezményes bérlettípus közül válogathatunk a V-Busz kínálatából. Mi megnéztük, hogy mi kell ezek kiváltáshoz és hogyan töltsük ki, hogy biztosan ne legyen gond, ha jön az ellenőr a buszon.

A nyári logisztika után – avagy hol helyezzük el a gyerekeket, ki vigyázzon rájuk, amíg dolgozunk – szeptembertől az iskolakezdéssel újabb ritmust kell felvenni, aminek egyik meghatározó pontja az iskolába való bejárás. Kézenfekvő megoldás a helyi járatos tömegközlekedés, ahol többféle bérlettípus közül válogathatunk. Felkerestük a V-Busz ügyfélszolgálatát, hogy segítsenek eligazodni a különböző bérlettípusokban és ezek kitöltésében. Tanuló-, nyugdíjas- vagy éppen kismamabérlet, mindegyiket megnéztük

Kezdjük a legaktuálisabb típusokkal, a tanuló bérletekkel!

Három plusz egy olyan verzió közül lehet válogatni, amelyeket kifejezetten diákokra szabott a cég.

  • Tanuló félhavi bérlet (1450 Ft)
  • Tanuló havi bérlet (2350 Ft)
  • Tanuló negyedéves bérlet (6700 Ft)

Ezek 15, 30, illetve 90 napig érvényesek a megvásárlás napjától számítva. Tehát nem szükséges hófordulóval megvenni az újat, ha például valaki 8-án vásárolja meg a havi bérletet, az következő hónap hetedikéig lesz érvényes, ugyanígy a többi bérlettípus esetén is.

A bérletjegyen a dátumokat az eladók töltik ki, az azonosítószám helyére pedig a diákigazolvány száma kerül, vagy az oktatási azonosító száma, mindkettő elfogadott. Fontos, hogy tanuló bérletet kizárólag a nappali tagozatos diákok és egyetemisták igényelhetnek.

Ezeken kívül a V-Busznál elérhető az úgynevezett „szemeszter bérlet” is. Ez a bérlettípus konkrét dátumtól dátumig érvényes, évente kétszer lehet megvásárolni. Első alkalommal szeptember 1-től következő év január 31-ig, majd február 1-től június 30-ig tart az érvényességük. A szemeszter bérlet kiváltásához elég bemutatni az érvényes diákigazolványt és 10 ezer forintért 5 hónapon keresztül bármelyik V-Buszon utazhatunk vele.

A diákbérleteket bárki megveheti, aki rendelkezik érvényes diákigazolvánnyal, nem szükséges veszprémi lakosnak lennie, vagy veszprémi iskolába, egyetemre járnia.

Másik kedvezményes bérlettípus a nyugdíjas bérlet.

Mivel a törvények szerint a 65 év felettiek a személyigazolványuk bemutatásával amúgy is ingyen utazhatnak, a nyugdíjas bérletek elsősorban azon utasoknak szólnak, akik már nyugdíjas éveiket töltik, de még nem érték el a 65 éves kort. A bérlet megvásárlásához igazolniuk kell, hogy már nyugdíjasok, ezután ugyanúgy válogathatnak a félhavi, havi és negyedéves bérletek közül. Ezek ára megegyezik a tanuló bérletek kedvezményes árával, azaz 1450, 2350 és 6700 forintba kerülnek.

Az önkormányzat támogatásával a V-Busz további kedvezményt biztosít azoknak az idős utasoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a havi 120 ezer forintot. Ők 4700 Ft-ért tudnak negyedéves bérletet vásárolni. Ez a kedvezmény viszont csak a veszprémi nyugdíjasokra vonatkozik. A nyugdíjas bérletekhez minden esetben szükséges a bérletigazolvány kiváltása.

A nyugdíjasok és diákok mellett a kisgyerekes szülők számára is biztosít kedvezményeket a V-Busz.

Ezzel a lehetőséggel az önkormányzat a a kisgyermekes családokat kívánja támogatni. A kismama havi bérlet a GYES-en, vagy GYED-en lévő szülőket illeti meg. Ehhez a támogatás az ökormányzat szociális ügyek ügyfélszolgálatán igényelhető, majd a határozat bemutatásával vásárolható meg havonta a kisgyermekes bérlet. Fontos, hogy már a gyermek megszületése előtt is igényelhető ez a kedvezményes bérlet, a várandósság 12. hetétől. A kismama bérletet kizárólag a veszprémi lakosok vásárolhatnak és bérletigazolványt szükséges kiváltani hozzá, ára havonta 2350 Ft.

Végül egy speciális konstrukció keretében a V-Busznál elérhető az úgynevezett csatlakozó havi bérlet is.

Ez a kedvezményes bérlet kizárólag meghatározott járatokra érvényes. A V-Busz azon vonalain érvényesek, amelyek a város különböző pontjairól indulva, vagy áthaladva érintik az északi iparterület megállóit. Tehát az 1-es, 3-mas, 8-as, 10-es, 20-as és 21-es számú buszokon fogadják el. A közlekedési társaság azért vezette be ezt a bérlettípust, hogy megkönnyítse azok munkába járását, akiknek ezen a környéken van a munkahelye és főleg munkába járáshoz használják a V-Buszt. A csatlakozó havi bérlet kedvezményes ára 2500 Ft.

Szóba került a bérletigazolvány, ami egy arcképpel ellátott igazolólap.

Ha rendelkezünk ilyennel, akkor a bérleteken ennek a sorszámát kell feltüntetni az azonosítószám rublikájában. Ugyanakkor nem minden bérlettípushoz kell kiváltani ezt az igazolványt, kizárólag a nyugdíjasbérlet és a kismamabérlet kapcsán kötelező.

Ha teljes árú bérletet vásárolunk, akkor személyigazolványunk, jogosítványunk, vagy útlevelünk számának feltüntetésével is érvényes a bérlet. Diákoknál a diákigazolvány száma, vagy az oktatási azonosító hitelesíti a bérletet, nyugdíjasoknál pedig a nyugdíjas bérletigazolvány száma.

Bérletigazolványt a V-Busz Mártírok útja 11. szám alatti ügyfélszolgálatán lehet kiváltani.

Veszprémben közel 40 helyen lehet V-Busz jegyet és bérletet vásárolni. Hogy melyik helyszínen milyen típusú bérletet lehet beszerezni, arról a szolgáltató honlapján részletesen is lehet tájékozódni.

Hajas Bálint
Simon Dani
további cikkek
Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.