2019. október 18. // Lukács névnap

Sportosabb a Csillag Úti Óvoda

Multifunkciós mini pályát és sporteszközöket adtak át a Csillag Úti Óvodában hétfőn az Ovi-Sport Alapítvány komplex programjának részeként, amelynek célja az egészséges fejlődés, mindennapos testmozgás támogatása.

Veszprém MJV Önkormányzata 2018-ban nyújtott be pályázatot az Ovi-Sport Alapítványhoz Ovi-Sport pályaépítés tárgyában, ami a szakmai zsűri értékelése alapján pozitív elbírálásban részesült, így VMJV Önkormányzata és az Ovi-Sport Alapítvány között 2019. év első felében aláírásra került a pálya megépítéséről szóló támogatási szerződés, melynek értelmében a Csillag Úti Körzeti Óvoda területén létrejöhet a várt sportfejlesztési beruházás: értéke közel bruttó 14 millió forint (ebből 4.500.000.- Ft-ot az önkormányzat biztosított).

A 6x12 méter alapterületű pálya kivitelezési munkálataira 2019. június végén került sor, ami egy hét alatt, ütemterv szerint sikeresen be is fejeződött.

Porga Gyula polgármester a sportpálya ünnepélyes átadóján kiemelte: nemcsak egy műfüves pályát adunk át, hanem egy teljes programról beszélhetünk, ahol különböző segédanyagokkal és sporteszközökkel segítik az óvónők munkáját, hogy úgy tudják használni ezeket a létesítményeket, hogy szinte minden labdás sport alapjait elsajátíthassák a gyerekek.

- Minden alkalommal büszkék lehetünk, ha egy látványos beruházást adhatunk át, ám ugyanilyen fontos lehet egy óvodai kis pálya is, hiszen az óvodák és iskolák infrastruktúrális fejlesztésével a gyermekek mozgásának lehetőségeit javíthatjuk, bővíthetjük - fogalmazott.

Az Ovi-Sport Alapítvány elsődleges és tartós közérdekű célja, hogy működésével támogatást nyújtson az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához, utánpótlás neveléshez. A szabadban töltött idő, aktív mozgás jelentős szerepet tölt be az egészségmegőrzésben, valamint egyértelműen segít a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzésében. A 3-6 éves korosztály esetében a mozgáskultúra szakszerű fejlesztése a fizikai és a szellemi képességek megfelelő fejlődésének szempontjából is kiemelten fontos.

A program az Ovi-Sport Pályák kialakításával, különböző sporteszközökkel és oktatási programmal a tárgyi feltételeken kívül a megfelelő tudásanyaggal is támogatja az óvodapedagógusok munkáját.

Dr. Molnár Andrea az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy az országban ez a 374. pálya (Veszprémben a második), így már több mint 50 ezer gyereket vonhattak be az Ovi-Sport programmal a mindennapos mozgás, testmozgás örömeibe.

 

Az Ovi-Sport Alapítványt Buzánszky Jenő, a Nemzet sportolója, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje alapította 2011-ben, akkor még Ovi-Foci Alapítvány néven. Később a Magyar Labdarúgó Szövetséget követően, a Magyar Kézilabdaszövetséggel, majd tavaly a Magyar Röplabda Szövetséggel kötöttek együttműködési megállapodást és ennek köszönhetően dolgozták ki a labdajátékok óvodás verzióit, amihez a multifunkciós pálya tökéletes eszköz.

Az alapítvány elnöke szerint a programban talán a legfontosabb szerepet az óvodapedagógusok töltik be, akik elsajátítva a pálya és az eszközkészlet szakszerű használatát nap mint nap kinyitják a műfüves kapuit és mozognak a gyerekekkel. Eddig 3500 pedagógus bővítette szakmai tudását a program által kínált képzéssel, hogy a labdajátékok óvodás verzióit, a sportok alapjait átadhassák a legkisebbeknek.

Az új labdákat lelkesen használták a tornatermi bemelegítésnél, játékoknál is a gyerekek, majd a szalag elvágását követően örömmel szaladtak az új pályára: repültek a labdák a kapukba, a legbátrabbak pedig a palánkot célozták.

A gyerekek elmondták, hogy az óvónénivel már rúgtak néhány gólt és a kosárra dobás alapjaival is ismerkedtek. Azt is megtudtuk, hogy a zsinórladba még várat magára, de az ovisok már kíváncsian várják mit is takar pontosan a "rejtélyes kifejezés".

Az átadó végén Takácsné Kovács Éva intézményvezető mondott köszönetet, majd megjegyezte, hogy a kis pályával egy hiánypótló dolog készülhetett el a régi, füves, kitaposott focipálya helyén.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Élen járt Veszprém a nemes küzdelemben
Élen járt Veszprém a nemes küzdelemben
Harminchárom helyi kötődésű, amatőr középiskolai labdarúgócsapat tett tanúbizonyságot a sportszerűség csodájáról szerdán az Erdész utcai sportkomplexumban az MLSZ Veszprém megyei szövetsége által rendezett Fair Play Kupán.
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.
Katanics: sikerként éljük meg az eredményeket
Katanics: sikerként éljük meg az eredményeket
Megoldandó ügyekről és a választási eredményekről beszélt kedden délután egy sajtótájékoztató keretében az ellenzéki összefogás.
A demonstráció miatt késnek a buszok
A demonstráció miatt késnek a buszok
Az elmúlt időben jelentős késéseket tapasztalhattak azok, akik a reggeli és délutáni órákban várták hiába a helyi járatos buszokat. A járművek - miután kigördülnek az állomásról - hamar akadályokba ütköznek a veszprémi utakon.
Szolgált és védett – a szó szoros értelmében
Szolgált és védett – a szó szoros értelmében
A Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójának, Schmidmajer Árpádnak kétségkívül sokat köszönhet az 1. Futsal Club Veszprém. Ugyanis az alezredes hét éven át hűen szolgálta az egyesületet kapusedzőként. A kétszeres kupaezüstérmes, bajnoki bronzérmes portással közösen elevenítettük fel a múlt emlékeit.
2019. október 18. // Lukács névnap