2019. december 13. // Luca névnap

Sportosabb a Csillag Úti Óvoda

Multifunkciós mini pályát és sporteszközöket adtak át a Csillag Úti Óvodában hétfőn az Ovi-Sport Alapítvány komplex programjának részeként, amelynek célja az egészséges fejlődés, mindennapos testmozgás támogatása.

Veszprém MJV Önkormányzata 2018-ban nyújtott be pályázatot az Ovi-Sport Alapítványhoz Ovi-Sport pályaépítés tárgyában, ami a szakmai zsűri értékelése alapján pozitív elbírálásban részesült, így VMJV Önkormányzata és az Ovi-Sport Alapítvány között 2019. év első felében aláírásra került a pálya megépítéséről szóló támogatási szerződés, melynek értelmében a Csillag Úti Körzeti Óvoda területén létrejöhet a várt sportfejlesztési beruházás: értéke közel bruttó 14 millió forint (ebből 4.500.000.- Ft-ot az önkormányzat biztosított).

A 6x12 méter alapterületű pálya kivitelezési munkálataira 2019. június végén került sor, ami egy hét alatt, ütemterv szerint sikeresen be is fejeződött.

Porga Gyula polgármester a sportpálya ünnepélyes átadóján kiemelte: nemcsak egy műfüves pályát adunk át, hanem egy teljes programról beszélhetünk, ahol különböző segédanyagokkal és sporteszközökkel segítik az óvónők munkáját, hogy úgy tudják használni ezeket a létesítményeket, hogy szinte minden labdás sport alapjait elsajátíthassák a gyerekek.

- Minden alkalommal büszkék lehetünk, ha egy látványos beruházást adhatunk át, ám ugyanilyen fontos lehet egy óvodai kis pálya is, hiszen az óvodák és iskolák infrastruktúrális fejlesztésével a gyermekek mozgásának lehetőségeit javíthatjuk, bővíthetjük - fogalmazott.

Az Ovi-Sport Alapítvány elsődleges és tartós közérdekű célja, hogy működésével támogatást nyújtson az óvodás korú gyermekek mozgásához, képességeinek fejlesztéséhez, sportolásához, utánpótlás neveléshez. A szabadban töltött idő, aktív mozgás jelentős szerepet tölt be az egészségmegőrzésben, valamint egyértelműen segít a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzésében. A 3-6 éves korosztály esetében a mozgáskultúra szakszerű fejlesztése a fizikai és a szellemi képességek megfelelő fejlődésének szempontjából is kiemelten fontos.

A program az Ovi-Sport Pályák kialakításával, különböző sporteszközökkel és oktatási programmal a tárgyi feltételeken kívül a megfelelő tudásanyaggal is támogatja az óvodapedagógusok munkáját.

Dr. Molnár Andrea az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy az országban ez a 374. pálya (Veszprémben a második), így már több mint 50 ezer gyereket vonhattak be az Ovi-Sport programmal a mindennapos mozgás, testmozgás örömeibe.

 

Az Ovi-Sport Alapítványt Buzánszky Jenő, a Nemzet sportolója, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje alapította 2011-ben, akkor még Ovi-Foci Alapítvány néven. Később a Magyar Labdarúgó Szövetséget követően, a Magyar Kézilabdaszövetséggel, majd tavaly a Magyar Röplabda Szövetséggel kötöttek együttműködési megállapodást és ennek köszönhetően dolgozták ki a labdajátékok óvodás verzióit, amihez a multifunkciós pálya tökéletes eszköz.

Az alapítvány elnöke szerint a programban talán a legfontosabb szerepet az óvodapedagógusok töltik be, akik elsajátítva a pálya és az eszközkészlet szakszerű használatát nap mint nap kinyitják a műfüves kapuit és mozognak a gyerekekkel. Eddig 3500 pedagógus bővítette szakmai tudását a program által kínált képzéssel, hogy a labdajátékok óvodás verzióit, a sportok alapjait átadhassák a legkisebbeknek.

Az új labdákat lelkesen használták a tornatermi bemelegítésnél, játékoknál is a gyerekek, majd a szalag elvágását követően örömmel szaladtak az új pályára: repültek a labdák a kapukba, a legbátrabbak pedig a palánkot célozták.

A gyerekek elmondták, hogy az óvónénivel már rúgtak néhány gólt és a kosárra dobás alapjaival is ismerkedtek. Azt is megtudtuk, hogy a zsinórladba még várat magára, de az ovisok már kíváncsian várják mit is takar pontosan a "rejtélyes kifejezés".

Az átadó végén Takácsné Kovács Éva intézményvezető mondott köszönetet, majd megjegyezte, hogy a kis pályával egy hiánypótló dolog készülhetett el a régi, füves, kitaposott focipálya helyén.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Fürge róka lábakkal Veszprém legújabb családi bölcsődéjébe
Fürge róka lábakkal Veszprém legújabb családi bölcsődéjébe
Kívülről egy takaros dózsavárosi családi ház, belülről gyerekzsivajtól hangos bölcsőde. A Fürge Róka Lábak Családi Bölcsőde ünnepélyes avatását péntek délelőtt tartották, januártól pedig hivatalosan is megnyitja kapuit Veszprém legújabb családi vállalkozása.
Súlyosította az ítélőtábla a Győri Törvényszék ítéletét a vörösiszap-perben
Súlyosította az ítélőtábla a Győri Törvényszék ítéletét a vörösiszap-perben
Súlyosította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla pénteken az első fokon eljáró Győri Törvényszék bűnösséget megállapító ítéletét a vörösiszap-perben.
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Kulturális és kreatívipari pályázatokkal szélesítené kapcsolatait az önkormányzat- mondta napirend előtt Brányi Mária alpolgármester csütörtök délelőtt a Városházán.
A parlament bevezette a nagyszülői gyedet
A parlament bevezette a nagyszülői gyedet
Az Országgyűlés kedden - a kormány családvédelmi akciótervének részeként - lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.
Helyi szinten kell lépni a klímaváltozás ellen
Helyi szinten kell lépni a klímaváltozás ellen
A Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elsődleges feladatává tenné meg a klímaváltozás elleni küzdelmet az MSZP-LMP-P frakció.
2019. december 13. // Luca névnap