Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Hogyan rögzítsük a direktfüggesztővel szerelt gipszkarton álmennyezetet?

2019. szeptember 13. 14:53

A direktfüggesztővel szerelt álmennyezet legfontosabb előnyei között a stabilitást, a strapabírást és a szemre is tetszetős végeredményt említhetjük. Ennek a megoldásnak a sajátossága, hogy az álmennyezet tartószerkezetéül szolgáló CD-profilok közvetlenül a mennyezetre szerelt direktfüggesztőkhöz vannak csavarozva.

A felszereléséhez egyáltalán nincs szükség profi szakemberre, hiszen mi magunk is meg tudjuk oldani. Mindössze néhány könnyen beszerezhető segédeszközre, egy stabil létrára, na és persze szabadon felhasználható munkaórákra lesz ehhez szükségünk.

Rövid bejegyzésünkben pedig lépésről lépésre leírjuk annak a menetét is, ahogyan a direktfüggesztővel szerelt gipszkarton álmennyezetet rögzíteni tudjuk.

Az alapok kijelölése, illetve az UD gipszkarton profilok felhelyezése

Első lépésként az álmennyezet síkját érdemes megjelölnünk a falon. Figyeljünk a pontosságra, és mindenképp vegyük figyelembe a lapburkolat vastagságát is. Az álmennyezet kerületét is jelöljük fel az összes falra. Ehhez alkalmazhatunk akár zsinórt, akár az egyik profilt és vízmértéket is.

Amikor megvagyunk a jelölésekkel, akkor jöhetnek az UD gipszkarton profilok, amelyeket a helyiség körítő falaira szerelünk fel. Fontos, hogy a profilokat még a rögzítés előtt a csatlakozó szivacs csíkkal lássuk el.

Magát a rögzítést műanyag beütő dübelekkel vagy a fal anyagának megfelelően egyéb rögzítő eszköz alkalmazásával tudjuk megoldani. Az egyes rögzítési pontok távolsága legfeljebb 800 mm, míg a legelső rögzítési pont a szoba sarkától legfeljebb 200 mm-re lehet.

Következhetnek a direktfüggesztők

A direktfüggesztők elhelyezésénél arra figyeljünk, hogy a CD gipszkarton profilok hosszirányában maximum 1000 mm legyen az egymástól mért távolságuk, merőleges irányban pedig legfeljebb 400 mm legyen ez az arány.

Az álmennyzet felfüggesztéséhez egy fém beütőéket, illetve fa födém esetében kettő lapos fejű facsavart érdemes alkalmaznunk. Műanyag beütő dübelt viszont semmi esetre se használjunk az álmennyezet teherhordó elemeinek a rögzítéséhez.

A CD és UD profilok felhelyezése

A CD profilokat egész egyszerűen toljuk az UD gipszkarton profilokba, majd pedig csavarozzuk őket oldalról a direktfüggesztőkhöz. Az egymással szomszédos CD profilok csatlakozásait toljuk el legalább egy lap szélességével.

Ezután következhet a 12,5 mm vastag gipszkarton lapok rögzítése. Ezt 17 cm-ként gyorsépítő csavarok alkalmazásával célszerű megoldanunk, mégpedig csakis a CD gipszkarton profilokhoz. Figyeljünk arra, hogy a lapokat a CD-profilokra merőlegesen illesszük.

Már csak annyi dolgunk maradt, hogy a hézagolást megcsináljuk, emellett pedig a csavarok fejét is elgletteljük.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.