Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C

Miért kifejezetten veszélyes, ha száraz a levegő?

2019. szeptember 13. 15:09

Arról, hogy a száraz levegő negatív egészségügyi hatásokkal rendelkezik, valószínűleg már mindenki hallott. A negatív tényezők között szerepelhet a gyermek köhögése, az éjszakai felébredések sorozata és a kellemetlen kötőhártya-gyulladás egyaránt.

Túlságosan száraz vagy nedves a lakás?

A levegő vízgőz-tartalommal rendelkezik, amelynek mennyiségét a relatív páratartalom mértékegységében szokás kifejezni. Ez a mértékegység azt mutatja meg, hogy mennyire párás a levegő ahhoz képest, amelyet az adott hőmérséklettel meg lehetne tartani. Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál nagyobb mennyiségű párát tud megtartani a nedvességből.

A nyári hőségek vagy a téli befűtések során több vizet kell alkalmazni a párologtatáshoz, hogy a relatív páratartalom megfelelő legyen. Télen hiába szellőztetnek sokan, még így is kifejezetten alacsony szokott lenni a bent található levegő vízgőztartalma. Ennél már csak az szokott rosszabb lenni, ha a szellőztetés ritkán történik meg, hiszen így még egészségtelenebb levegő lesz a lakásban.

Nyáron elsősorban a légkondicionáló berendezések használata miatt alacsony a páratartalom. Párosító készülék és hygrométer használatával megteremthető az ideális páratartalom, és pontosan nyomon lehet követni a pára mennyiségét. Az ideális páratartalom értéke 40-60% közé esik.

Mik az alacsony páratartalom jellemzői?

Ha alacsony a páratartalom, annak jele elsősorban a bőr, a nyálkahártyák és a szem kiszáradása szokott lenni. Fel szokott lépni a fáradtságérzet és a kötőhártya-gyulladás egyaránt.

A nyálkahártyák súlyos kiszáradása miatt a fertőzések és gyulladások hamarabb érik el a szervezetet, mintha normális páratartalom lenne jelen a lakásban. A légúti panaszok könnyedén allergiás tüneteket produkálhatnak, emiatt nehezebb és kellemetlenebb lehet a levegővétel. Egyes esetekben az orrvérzés is gyakori jelenség a kórokozók elterjedése miatt.

Egészséges párásítási megoldások

A párásító készülékek olyan modern megoldást nyújtanak, amelyek által biztosíthatóvá válik a helyes páratartalom elérése. A technológiailag korszerű készülékek már a porlasztás mechanikáját alkalmazzák, amely által apró vízcseppeket hoznak létre a párásításhoz. A hidegpárásított levegő hőmérséklete a legtöbb esetben 2-5 fokkal alacsonyabb, mint a szoba alapvető levegője. A Szellőzőshop párásító készülékei garantálják a magas minőséget, és biztosítják az egészséges élethez szükséges páratartalmat a levegőben.

A megfelelő párásítás nem csak az egészségesebb levegőt hozza el a lakásba, hanem kiváló hatással van a lélekre is. A friss levegő belélegzése relaxációs hatással bír, és nagy hatékonysággal nyugtatja az idegrendszert.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.