2020. április 3. // Buda, Richárd névnap

Építeni vagy háborúzni?

A Fidesz-KDNP szerint ez a 2019-es önkormányzati választás tétje. A témában Porga Gyula polgármester, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP kampányfőnöke tartott sajtótájékoztatót vasárnap.

Az esemény apropóját a kampányidőszak első szakaszának, a jelöltállítások lezárulása adta. Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat elnöke a megyét illetően elmondta, a Fidesz-KDNP összesen 30 fős listát állított össze, ezen kívül öt listára lehet még szavazni, ellenzéki összefogás viszont nem jött létre a megyében. A politikus úgy véli, bizakodásra ad okot a jövő, hiszen eredményes öt év van mögöttük: csak a TOP-os pályázatokat tekintve 45 milliárd forintot sikerült elosztani ebben az időszakban, ebből összesen mintegy 300 projekt valósulhatott meg közel 100 településen.

„Abban hiszek, hogy a személyes kontaktus és az elvégzett munka jelenti a folytatás kulcsát” – fogalmazott Porga Gyula, Veszprém polgármestere a választást illetően. A kampány Veszprémben is megkezdődött, a párt képviselői számos utcafórumot tartottak, a cégvezetőkkel, civil szervezetekkel aktív és intenzív kapcsolatot alakítottak ki, és ezen az úton szeretnének továbbhaladni a jövőben is.

Ami az elvégzett munkát illeti, a polgármester szerint az elmúlt öt, illetve kilenc évben, amióta a várost vezeti, hihetetlen dinamikus és soha nem látott fejlődés jellemezte Veszprémet. Mind élhetőségben, mind a közösségben sokat erősödött a város, de a következő öt év is tartogat még kihívásokat: folyamatban vannak a Modern Városok Program további fejlesztései és fel kell készülni 2023-ra is, illetve az azutáni évekre, hogy Veszprém ne csak a kitűzött esztendőben lehessen Európa Kulturális Fővárosa, de 2024 után is az unió kulturális fővárosai közé tartozhasson. A polgármester bízik abban, hogy a polgárok bizalmat szavaznak ennek a munkának a folytatásához.

Kósa Lajos kampányfőnök részletesebben is beszámolt a Fidesz-KDNP eddigi kampányeredményeiről. Elmondta, a párt minden megyében rendelkezik listával, a legnagyobb jelölőszervezet az övék, így a legtöbb polgármester jelöltet is ők adják: az ország 3177 településéből 828 helyen lehet a Fidesz-KDNP által javasolt polgármester jelöltre szavazni. Kósa szerint ezzel elérték céljukat, miszerint az ország 4/5-e választhasson Fidesz-KDNP polgármestert, az ellenzék ugyanakkor csúfos kudarcot vallott. Utóbbi célja az volt, hogy minden olyan településen, ahol van értelme – azaz a 10 ezer főnél nagyobb településeken, ahol vannak egyéni kerületek, és amelyből összesen 160 van az országban – legyen ellenzéki együttműködés és állítsanak ellenzéki polgármester-jelöltet. Ez nem sikerült: Magyarország összes települése közül 128-ban van ellenzéki polgármester-jelölt, míg a 10 ezer főnél nagyobb települések közül 53-ban van ellenzéki együttműködés, és 31-ben van közös ellenzéki polgármester-jelölt.

Kósa szerint ugyanakkor önmagában nem a számok az érdekesek, hanem sokkal inkább az, milyen településvezetőt választanak a polgárok. Úgy látja, a célok mindkét oldalon világosak. „A Fidesz-KDNP célja továbbfejleszteni a városokat és a falvakat, valamint azt, hogy 2030-ra a magyar önkormányzati rendszer életminőségben és szolgáltatásban is érje utol az európai uniós önkormányzati rendszer átlagát. Ezzel szemben az ellenzék célja: megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Előbbi az építésről, szépítésről, fejlesztésről, együttműködésről szól, utóbbi a kormánnyal való háborúzásról. Erről kell döntenünk, mit akarunk. Mert a 2019-es önkormányzati választás tétje ez” – zárta gondolatait Kósa.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Lépjünk túl a kishitűségen!
Lépjünk túl a kishitűségen!
Az Európa Kulturális Főváros 2023 program egyik hívószava a beyond – túllépni, amiben még bőven van feladata a veszprémieknek, miközben a város egyes adottságaiban már most is európai szintet képvisel. A polgári attitűdökről, az európaiságról és a 2023 utáni időszakról is beszélgettünk dr. Navracsics Tiborral, a program megvalósításáért felelős kormánybiztossal.
Táblagépeket adományozott a veszprémi nevelésű válogatott labdarúgó
Táblagépeket adományozott a veszprémi nevelésű válogatott labdarúgó
Lang Ádám szülővárosában, Veszprémben, valamint Győrben élő rászoruló családoknak adományozott táblagépeket a távoktatásba való bekapcsolódás érdekében.
Vérüket adták a segítség jegyében
Vérüket adták a segítség jegyében
Az előzetesen vártnál is nagyobb sikerrel zajlott le az a kétnapos véradási akció, amit a Mert Segíteni Jó Alapítvány karolt fel Veszprémben. Az eseményen több közéleti szereplő is a vérét adta a sikerért.
Ovádi nem fogja megszavazni a Georgikon elcsatolását
Ovádi nem fogja megszavazni a Georgikon elcsatolását
Szerdán közölte az MTI-vel Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, hogy a felsőoktatási modellváltás részeként a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karát a Szent István Egyetemhez tervezik csatolni. Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője már jelezte, nem fogja megszavazni a javaslatot.
Se a rendszeres vízivás, se a kézszárító nem pusztítja a koronavírust
Se a rendszeres vízivás, se a kézszárító nem pusztítja a koronavírust
Rengeteg álhír és félrevezető információ terjed az új koronavírussal kapcsolatban. A Magyar Tudományos Akadémia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján cáfolja a hiedelmeket.
2020. április 3. // Buda, Richárd névnap