2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Évadnyitó a Pannon Várszínházban!

Hétfőn reggel hivatalosan is megnyitották a 2019/2020-as évadot a Pannon Várszínházban. Az eseményen beszámoltak a színház jelentős történéseiről, az elkövetkezendő évadról, illetve új együttműködési tervet is felvázoltak.

Vándorfi László, a színház igazgatója számokkal is ismertette az előző évad sikerét, hiszen a 2017/18-as évadban hetvenkétezer fizető néző volt, míg a 2018/19-es évben már nyolcvannyolcezerre nőtt a szám. Az ősz eljövetele a nyár összegzését is indokolttá tette, mint kiderült, a nyári előadásokat is beleszámítva a nagysikerű Pál utcai fiúk már a százhuszadik előadáshoz közelít. A nyári időszakban összesen ötvenegyszer lépett színpadra a társulat, ami rekord.

Vándorfi László békés évadot és sok kiváló bemutatót kívánt a város másik két színházának is, így a Veszprémi Petőfi Színháznak, valamint a Kabóca Bábszínháznak, emellett számít a szoros együttműködésre, a Veszprém 2023 kapcsán. A Pannon Várszínház idén hét bemutatóval áll elő, ebből már két darab a nyáron bemutatásra került. Karácsony előtt még a Hairt, a Kőműves Kelement, és egy magyarországi ősbemutatót: Az élet csodaszép című előadást tekinthetik meg a színház szerelmesei. Ezt követi Shakespeare Hamletje, majd év végén Molnár Ferenc, A doktor úr című művét állítják színpadra. Két gyermekelőadással is megörvendeztetik a közönséget, mégpedig a Kalóz kalanddal, az évad második felében pedig A szép, a szende és a szeleburdival, melynek színpadi vázát Süle Zsolttal készítik.

Az úgynevezett főpróbabérletről is szó esett, amely a premier előtti előadásnézést teszi lehetővé a szociálisan és mentálisan hátrányos helyzetűeknek, és a velük foglalkozóknak, mely kezdeményezés a Veszprémi Családsegítő Szolgálat együttműködésével valósul meg.

Dr. Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja is jelen volt a sajtótájékoztatón, hiszen nem titkolt cél, hogy a Várszínház és az egyetem a jövőben szorosabbra fűzze viszonyát. A dékán elmondta, nagyon örülne neki, ha az egyetemen tanuló hallgatók nemcsak az iskolai falai között kapnák meg a képzést, hanem gyakorlati formában is kamatoztathatnák tudásukat. Főként az idén elindult három új szak hallgatóira illenek rá a színházi feladatkörök, hiszen a kommunikációs- és médiatudomány, a közösségszervezés alapszak, és a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő szak is beindult az egyetemen.

Némedi Lajos alpolgármester üdvözölte a társulatot. Vándorfi László neki külön megköszönte nemcsak a város, de személyes támogatását is.

Anda György, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében érkezett, hiszen a színház és a rendőrség jó viszonyt ápol, ami a jövőben is evidens. Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is üdvözölte a társulatot, és sok sikert kívánt a továbbiakhoz.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Mindig szélesíteni akartam a teret magam körül
Miklósa Erika operaénekesnő, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 nagykövete nem mindennapi módon töltötte a veszélyhelyzet-adta kényszerpihenőjét.
85 éves a Bakonyi Ház
85 éves a Bakonyi Ház
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Pár napja jelentették be, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt költségeinek fedezésére a magyar kormány 50 milliárd forint költségkeretről döntött, emellett pedig a Főegyházmegye is részesül egy 40 milliárdos támogatásban. Utóbbi esetében végignéztük, hogy milyen beruházásokat terveznek a várban megvalósítani.
Kijött Magdolna előzetese
Kijött Magdolna előzetese
A veszprémi Szeretfilm Stúdió által készített Magdolna című játékfilm szeptember 17-től kerül a hazai mozikba, de a film hivatalos plakátja és az előzetese már most megtekinthető.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap