Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
25°C

Veszprémi festőművész vitte a rendszerváltás hírét a fővárosig

2019. szeptember 19. 4:00
Csík Richárd veszprémi festőnek nyílt kiállítása a napokban Budapesten az Aranytíz kultúrházban. A rendszerváltás témáját feldolgozó tárlat megnyitója után értük el a művészt, aki jó hírekkel szolgált a veszprémi művészetkedvelőknek is.

Az ember életében nem mindig adódik olyan lehetőség, hogy Budapesten állítson ki, ezeket meg kell ragadni – kezdte mondandóját Richárd.

A „30 éve szabadon” elnevezésű programsorozat részeként, a rendszerváltás témáját járta körül, illetve vitte vászonra a veszprémi művész, aki elmondta azt is, hogy kezdetben a restaurátor szakma érdekelte, innen nyergelt át a képzőművészet világába. Megjárta a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, de a porcelánfestés bármennyire is gyönyörű szakma, számára túl kötött művészet volt, alkotásaiban a szabadságvágyát szerette volna kifejezni. A Pécsi Tudományegyetemre nyert felvételt, és a lehetőséget megragadva itt végezte el a festőművész szakot.

Csík Richárd alkotás közbenCsík Richárd alkotás közben

Richárd különböző projektekből merít inspirációt. Elmondása szerint az alkotásban az motiválja, ha megragadhat egy témát és azt több képen keresztül, különböző felfogásból körüljárhatja.

Így történt ez jelenlegi kiállítása esetében is, amikor a rendszerváltás történéseit, hangulatát és emlékeit vitte vászonra, egy új, eddig még nem ismert arcáról megmutatva a XX. század egyik legfontosabb fordulópontját.

A budapesti Arany János utcai Aranytíz kultórházban látható kiállítást Dr. Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár nyitotta meg szombaton és egy hétig lesz látható.

Ovádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításonOvádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításon

Csík Richárd érdeklődésünkre elmondta, hogy keresik a lehetőséget, hogy ugyanez a tárlat még az idei évben Veszprémben is látható legyen, valamint elárulta, hogy már dolgozik a jövő évi nagy projektján, amiben szintén történelmi témát fog feldolgozni: Trianon emlékét viszi vászonra.

Csík Richárddal évekkel ezelőtt mi is készítettünk interjút, azóta sokminden változott az életében, de veszprémi kötődése semmit.

Csík Richárd útjai - Veszprémből Veszprémbe - vehir.hu

Fiatal, szókimondó, lendületes. Valami belső erő, energia hajtja, amikor képet fest, amikor kiállítást szervez, amikor valami egészen új kulturális akción töri a fejét... ... vagy éppen egyszerűen csak létezik, beszélget barátaival, kritikát fogalmaz meg. Érezni rajta, hogy kerek egész, hogy a helyén van, annak ellenére, hogy mindig valami újat keres.

Hajas Bálint
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.