2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Veszprémi festőművész vitte a rendszerváltás hírét a fővárosig

Csík Richárd veszprémi festőnek nyílt kiállítása a napokban Budapesten az Aranytíz kultúrházban. A rendszerváltás témáját feldolgozó tárlat megnyitója után értük el a művészt, aki jó hírekkel szolgált a veszprémi művészetkedvelőknek is.

Az ember életében nem mindig adódik olyan lehetőség, hogy Budapesten állítson ki, ezeket meg kell ragadni – kezdte mondandóját Richárd.

A „30 éve szabadon” elnevezésű programsorozat részeként, a rendszerváltás témáját járta körül, illetve vitte vászonra a veszprémi művész, aki elmondta azt is, hogy kezdetben a restaurátor szakma érdekelte, innen nyergelt át a képzőművészet világába. Megjárta a Herendi Porcelánmanufaktúrát is, de a porcelánfestés bármennyire is gyönyörű szakma, számára túl kötött művészet volt, alkotásaiban a szabadságvágyát szerette volna kifejezni. A Pécsi Tudományegyetemre nyert felvételt, és a lehetőséget megragadva itt végezte el a festőművész szakot.

Csík Richárd alkotás közbenCsík Richárd alkotás közben

Richárd különböző projektekből merít inspirációt. Elmondása szerint az alkotásban az motiválja, ha megragadhat egy témát és azt több képen keresztül, különböző felfogásból körüljárhatja.

Így történt ez jelenlegi kiállítása esetében is, amikor a rendszerváltás történéseit, hangulatát és emlékeit vitte vászonra, egy új, eddig még nem ismert arcáról megmutatva a XX. század egyik legfontosabb fordulópontját.

A budapesti Arany János utcai Aranytíz kultórházban látható kiállítást Dr. Janó Márk Ádám közigazgatási államtitkár nyitotta meg szombaton és egy hétig lesz látható.

Ovádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításonOvádi Péter Veszprém országgyűlési képviselője és Dr. Janó Márk államtitkár a kiállításon

Csík Richárd érdeklődésünkre elmondta, hogy keresik a lehetőséget, hogy ugyanez a tárlat még az idei évben Veszprémben is látható legyen, valamint elárulta, hogy már dolgozik a jövő évi nagy projektján, amiben szintén történelmi témát fog feldolgozni: Trianon emlékét viszi vászonra.

Csík Richárddal évekkel ezelőtt mi is készítettünk interjút, azóta sokminden változott az életében, de veszprémi kötődése semmit.

Csík Richárd útjai - Veszprémből Veszprémbe - vehir.hu

Fiatal, szókimondó, lendületes. Valami belső erő, energia hajtja, amikor képet fest, amikor kiállítást szervez, amikor valami egészen új kulturális akción töri a fejét... ... vagy éppen egyszerűen csak létezik, beszélget barátaival, kritikát fogalmaz meg. Érezni rajta, hogy kerek egész, hogy a helyén van, annak ellenére, hogy mindig valami újat keres.

Hajas Bálint

További cikkek

Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Július közepén a jazztől és a koccintásoktól lesz hangos a belváros
Változatlan koncepcióval, de felfrissült tartalommal jön idén is a Rozé, Rizling, Jazz Napok július 8-17 között.
Fesztivállal indítják a nyarat a Somlón
Országos szintű eseménnyel várják a bor- és kultúrabarátokat június 17-én és 18-án a Somlón.
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
A portré mögötti embert keresi a festőművész a borbár kiállításán
Első alkalommal ad otthont képzőművészeti kiállításnak a belvárosi Wine&Vinyl bakelit és borbár, de rögtön a kiállítótérként való debütálásakor sikerült egy sajátos látásmóddal és felfogással bíró festőművész képeit felvonultatni. Gyulai Attila ugyanis nem tudja és nem is szeretné magát bekategorizálni egy stílusirányzatba, mostani képeivel pedig popkultúra ismert karaktereinek kreált személyiségei mögé igyekszik elvinni az embereket.
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Keresik a legígéretesebb hazai produkciókat a X. Music Hungary Konferencia & Showcase programjába.