Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egymilliárd forintból épül kerékpárút Veszprém és Zirc között

2019. szeptember 18. 12:50
A három szakaszból álló majdani kerékpárút középső részét, a Gyulafirátótot Eplénnyel összekötő szakaszt már építi a VERGA.

Három szakaszból álló kerékpárút épül Zirc és Veszprém között. Elsőként a VERGA Zrt. által megvalósított, Eplényt Gyulafirátóttal összekötő szakasz készülhet el, ehhez kapcsolódik majd délről a veszprémi önkormányzat, északról pedig a Zircet és Eplényt is tömörítő konzorcium által kiépítendő rész.

Az új kerékpáros útvonal kialakítása egy még nagyobb volumenű terv része. A trendek azt vetítik előre, hogy a következő években Magyarországon robbanásszerűen fejlődik majd az aktív turizmus, a kormányzat pedig igyekszik megteremteni azt az infrastruktúrát, ami ezt majd ki tudja szolgálni. Országszerte nagyságrendileg 150 milliárd forintot költenek majd kerékpárút-fejlesztésre – tudtuk meg Révész Máriusz kerékpározásért is felelős kormánybiztostól.

Révész MáriuszRévész Máriusz

De nem csak így, átvitt értelemben lesz egy nagyobb kép része a Zirc és Veszprém között megvalósuló új út: az ugyanis a Győr és a Balaton között fokozatosan kiépülő kerékpáros útvonalba is beágyazódik.

De beszéljünk a konkrétumokról! Északról dél felé haladva először a Zirc és Eplény közötti távot kell majd leküzdeniük a jövőbeli biciklistáknak. Ezt azon a kerékpáros-lovas úton tehetik majd meg, amit egy turisztikai célú pályázatból hoznak létre a környékbeli települések. Ez az út egyébként teljes hosszában 25 kilométeres lesz, Lókút felől közelíti meg Eplényt, majd onnan visszafordulva Olaszfalu irányában tér vissza Zircre. A „Bakony fővárosából” tehát két irányból is el lehet majd jutni Eplénybe – avatott be Ottó Péter, Zirc polgármestere. Az már csak hab a tortán, hogy a zirciek egyébként az ellentétes irányba, Kardosrét felé is kiépítik a kerékpárutat a közeljövőben.

A középső szakasz Eplénytől a gyulafirátóti hídig tart majd, és a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. építi ki mintegy 120 millió forintból, aminek harmada saját forrás, kétharmada pedig kormányzati támogatás. Ez egy úgynevezett makadám, vagyis tömörített kőzúzalék-borítással rendelkező út lesz, ami keresztül vezet az eplényi vasútállomással szemközt található, nemrég a VERGA vagyonkezelésébe került TIG-telepen. Mint azt Ugron Ákos vezérigazgatótól megtudtuk, a teleppel a jövőben komolyabb tervei is vannak az erdészetnek: szállást és kerékpáros bázist alakítanának itt ki, lehetővé téve, hogy a turisták Veszprémből vonattal hozzák fel a kerékpárjaikat a Bakonyba, és innen kényelmes kirándulással juthassanak vissza a városba.

A TIG-telep és a település közötti szakasz a falu életében különösen fontos lesz: a vasútállomás jelenleg ugyanis csak a 82-es úton közelíthető meg, ami gyalogosan nagyon veszélyes, az új útszakasz ebből a szempontból is hiánypótló lesz – vázolta fel Fiskál János polgármester.

Ennek a szakasznak az építése már folyik, a gyulafirátóti híd és a TIG-telep közötti szakasz várhatóan év végére elkészül, a teljes, Eplény települést is elérő út jövő nyárra lesz használható.

Porga GyulaPorga Gyula

A harmadik, Veszprém közigazgatási területén megvalósuló szakasz Kádártát és Gyulafirátótot köti össze, így az Eplény felől érkezőknek összeköttetést biztosít a belváros, illetve azon keresztül a Balatonra vezető kerékpárút felé. Ennek a szakasznak a kiviteli tervei elkészültek, várhatóan jövőre kezdődik meg a kivitelezés – tájékoztatott Porga Gyula veszprémi polgármester, aki hozzátette: a közeljövőben mintegy 40 kilométernyi kerékpárút építése van tervben a város térségében, például Bánd vagy Felsőörs irányába is, amivel a megyeszékhely mind jobban bekapcsolódna a térség kerékpáros vérkeringésébe. Hozzátette: ez a térségben gondolkodás fontos a városnak, ami a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program egyik sarokköve is.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.