Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ

2024. július 27. 1:28
A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták.

A becslések szerint a világon közel másfél milliárd ember követi élőben az olimpiák megnyitóünnepségét, a Föld lakosságának feléhez pedig legalább egy-két képkocka biztos, hogy eljut ezekről a történelmi pillanatokról. Képzeljük el 2024-ben, ahogy egy tuvalui, vagy egy antiguai ember nézi a tévében a párizsi olimpia megnyitóját és kiesik a kókusztejes bögre a kezéből, amikor meglátja, hogy egy sportesemény megnyitóján szakállas nő, meg zacskóba töltött kék törppapa vonaglik a kifutón, közben pedig néha feltűnnek igazi sportolók is elvétve, csak a vágóképek kedvéért. Akkor jogosan teszi fel a kérdést, hogy mégis mi a frász történik Európában?

Tényleg, mi történik?

Az olimpiai játékok megnyitójának hivatalos kommunikációja szerint az ünnepség egyes elemeivel be szerették volna mutatni, hogy hogyan érte el a francia nép a nemzet függetlenség után az egyéni szabadság legmagasabb szintjét is. Valami olyan pátoszos létállapotot, ami a „bármi lehetsz, csak akarni kell” közhelytől bűzlő hazugságon alapul.

Márpedig a sport és annak a legnagyobb ünnepe, az olimpia nem erről szól. Pont ellenkezőleg! A sportoló, ahogy nem is olyan régen Veszprém egyetlen olimpiai aranyérmese, Kiss Balázs is megfogalmazta nem átlagos ember. Akarni lehet dolgokat, de ha nem társul hozzá tehetség és tett, akkor megette a fene az akaratot. Akkor marad a siránkozás és a bűnbakkeresés, miközben homokba dugja az ember a fejét – és ez nem egy béna LMBTQ-hasonlat akart lenni.

A párizsi játékok nyitóünnepségének rendezői ezt nem vették figyelembe. Hogy olimpikon nem lehet bárki.  Akkor sem, ha nagyon akarja. Ahogy nem lesz valaki attól nő, hogy szoknyában vonaglik élőben másfél milliárd ember szeme láttára és nem akad ki tőle a szabadságdetektor, ha ehhez még arcszőrzet is társul.

Erre vannak a Pride-felvonulások és miután a zeneiséget az Eurovízió végleg maga mögött hagyta és maradt a máz, azt az eseményt is ide lehet sorolni. De az olimpia nem ilyen!

A magyar csapat felvonulása a SzajnánA magyar csapat felvonulása a Szajnán

Mégis a közvetítés negyedében ezt a show-t kellett nézni, amiről jóérzésű ember régen átkapcsolt volna a History-ra, de hát mégis történelmi pillanatokat közvetítettek, nem a náci aranyvonat rejtélyének századik ismétlését.

Trianon után most egy másik diktátumot kapott a világ a franciáktól. Egy olyan ideológiai kiáltványt, amit arrogáns módon összemostak az olimpia egyébként patyolattiszta eszményével, aminek az esküjében ott van, hogy betartjuk a versenyszabályokat, igazságosan és sportszerűen versenyzünk.

Ez nem volt sportszerű a franciáktól, hogy azok, akikről valóban szól ez az esemény nemzetenként kaptak körülbelül nyolc másodpercet, vagy a valóban értékszámba menő francia kultúra a Szajnából kibukkanó gagyi arcképeken jelent csak meg a performanszban.

És amikor a ceremónia utolsó etapjában a Szajnán megjelent a fém lovas, majd az olimpiai láng Párizs külsőn keresztül valóban arra méltó sportolók jóvoltából eljutott a ballonig, ahol úgy emelkedett az égbe, mint még olimpián láng sosem, a háttérben pedig játszottak a fények az Eiffel-torony vázszerkezetén, akkor még dühösebb lett az ember, hogy ezeket az emelkedett pillanatokat miért kellett összemocskolni az azt megelőző három órában?

Hajas Bálint
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.