2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Kertészkedés és kóstoló a mintakertben

Az ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás új módjáról, a mélymulcsos eljárásról tartott kóstolóval és bemutatóval egybekötött tájékoztatót a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület hétfőn délelőtt.

Izgalmasan indult a hét a Hriszto Botev Általános Iskola 5.C osztályos tanulóinak, akik betekintést nyerve a kertgazdálkodás folyamatába részt vehettek a betakarításban, és együtt kóstolhatták meg az első év termését.

Veszprém MJV Önkormányzata és a VKSZ Zrt. együttműködésével elindult mintakert élőben is szemlélteti a természettel való harmonikus viszony kialakulásának folyamatát és az ezzel járó bő és minőségi termés lehetőségét.

Célunk, hogy a gyerekek a mai programon a betakarítással egy kis szerepet vállalva megismerjék a folyamatot, illetve egyre többen halljanak róla, hogy a mélymulcsos kert sokkal idő- és energiatakarékosabb és környezetkímélő - fogalmazott dr. Szalay Tímea a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke

Dr. Szalay Tímea kérdésünkre elmondta mi is a mélymulcsos eljárás és miért jobb a hagyományos kertművelésnél.

- A mélymulcsos művelés abban különbözik a hagyományos kertműveléstől, hogy ez nem kihasználja a talajt, hanem folyamatosan táplálja és sokkal jobb közeget biztosít a növények számára. A titok, hogy ősszel -ugyanúgy, mint a természetben a falevelek- befedjük a talajt elég magasan körülbelül térdmagasságig lótrágyával, amely télen véd a fagytól, majd tavasszal elkezd süllyedni, tömörödni, lebomlani, ezzel is biztosítva minden olyan tápanyagot a növények számára, amelyektől fejlődhetnek.

Nagyon jó közeg, hiszen a tápanyag mellett a vizet is megtartja a mulcs, így a legnagyobb nyári szárazságban is zöld volt a kertünk. Még csak az első év terméseit szedjük be és vannak kihívások, de mégis azt gondolom összességében szép terméssel büszkélkedhetünk- zárta gondolatait az egyesület elnöke.

A Botev ötödikesei sok újdonságot tanulhattak a délelőttön, de talán leginkább a sok finomság kóstolását várta mindenki.

Valószínűleg az iskolai húslevesből sem fogyott olyan mértékben a sárgarépa, mint a mintakert asztaláról. Lehet, igaz a mondás: “munka után jóízű az étel.”

Sulyok Georgina
Domján Attila