Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kertészkedés és kóstoló a mintakertben

2019. szeptember 23. 14:21
Az ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás új módjáról, a mélymulcsos eljárásról tartott kóstolóval és bemutatóval egybekötött tájékoztatót a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület hétfőn délelőtt.

Izgalmasan indult a hét a Hriszto Botev Általános Iskola 5.C osztályos tanulóinak, akik betekintést nyerve a kertgazdálkodás folyamatába részt vehettek a betakarításban, és együtt kóstolhatták meg az első év termését.

Veszprém MJV Önkormányzata és a VKSZ Zrt. együttműködésével elindult mintakert élőben is szemlélteti a természettel való harmonikus viszony kialakulásának folyamatát és az ezzel járó bő és minőségi termés lehetőségét.

Célunk, hogy a gyerekek a mai programon a betakarítással egy kis szerepet vállalva megismerjék a folyamatot, illetve egyre többen halljanak róla, hogy a mélymulcsos kert sokkal idő- és energiatakarékosabb és környezetkímélő - fogalmazott dr. Szalay Tímea a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke

Dr. Szalay Tímea kérdésünkre elmondta mi is a mélymulcsos eljárás és miért jobb a hagyományos kertművelésnél.

- A mélymulcsos művelés abban különbözik a hagyományos kertműveléstől, hogy ez nem kihasználja a talajt, hanem folyamatosan táplálja és sokkal jobb közeget biztosít a növények számára. A titok, hogy ősszel -ugyanúgy, mint a természetben a falevelek- befedjük a talajt elég magasan körülbelül térdmagasságig lótrágyával, amely télen véd a fagytól, majd tavasszal elkezd süllyedni, tömörödni, lebomlani, ezzel is biztosítva minden olyan tápanyagot a növények számára, amelyektől fejlődhetnek.

Nagyon jó közeg, hiszen a tápanyag mellett a vizet is megtartja a mulcs, így a legnagyobb nyári szárazságban is zöld volt a kertünk. Még csak az első év terméseit szedjük be és vannak kihívások, de mégis azt gondolom összességében szép terméssel büszkélkedhetünk- zárta gondolatait az egyesület elnöke.

A Botev ötödikesei sok újdonságot tanulhattak a délelőttön, de talán leginkább a sok finomság kóstolását várta mindenki.

Valószínűleg az iskolai húslevesből sem fogyott olyan mértékben a sárgarépa, mint a mintakert asztaláról. Lehet, igaz a mondás: “munka után jóízű az étel.”

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Ötmilliárd forint az államtól szociális tűzelőanyagra közélet Ötmilliárd forint az államtól szociális tűzelőanyagra Ötmillárd forintot biztosít a kormány a szociális tűzelőanyag programra, amellyel az önkormányzatok támogatják a rászorulókat, mondta Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztzési miniszter Pusztamiskén, ahová már meg is érkezett ez a támogatás. ma 10:22 Kádártára is megérkezett a karácsonyi hangulat közélet Kádártára is megérkezett a karácsonyi hangulat Szombat délután igazi közösségi ünnepet tartottak a kádártaiak. A falukarácsonyon a programokból az óvodás kortól a nyugdíjasokig mindenki kivette a részét, miközben finom italokkal és jó kedvvel készültek az év legszentebb ünnepére. ma 10:13 Higgyük el egymásról, hogy jóra vagyunk teremtve! advent Higgyük el egymásról, hogy jóra vagyunk teremtve! Az utolsó, azaz a szeretet gyertyáját is meggyújtották a Veszprém adventi koszorúján. A ceremónián Udvardy György, veszprémi érsek és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte a Kossuth utcán összegyűlt embereket. ma 10:15 Orbán Viktor: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába Orbán Viktor Orbán Viktor: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába Új realitás jön, új dolgok fognak történni - értékelte a miniszterelnök az amerikai elnökválasztást szombaton Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába. tegnap 12:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.