Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
11°C

Bridgestone Blizzak Ice: Gumiabroncs a legkeményebb telekre

2019. szeptember 24. 13:48

A japán Bridgestone téli gumi termékei nélkül el sem kezdődhetne a hideg évszak, nincs ez másképp idén sem. A nagyhírű gumigyártó idén is bemutatta az észak-európai téli körülményekre szánt abroncsait, a széria a Blizzak Ice nevet kapta.

Az egész téli gumi kínálat megújult

A Bridgestone folyamatosan újítja meg téli gumi kínálatát, korábban már kijött a Turanza T005, a Weather Control A005 és a Blizzak LM005 sorozatokkal, ezeket követi a most kiadott Blizzak Ice. Az új gumiknak köszönhetően az utóbbi két év során teljesen felfrissültek a japán gyártó személyautókra fejlesztett termékei. Nincs ez másképp a Nordic szériával sem, mely akár a legszélsőségesebb időjárásnak is ellenállhat, leváltva a korábbi Blizzak WS80-at.

A fejlesztések nem csak véletlenszerűen történtek, a Bridgestone tudatosan azt nyújtja, amire a vásárlóinak szüksége van. Már a Turanza T005 nyári gumiknál is széleskörű felmérést végzett az autósoknál, akiket részletesen kikérdeztek az igényeikről. Ahogy kiderült, az európai sofőröknek leginkább a tartósság és a környezettudatosság számított, így a Bridgestone is ezekre a tulajdonságokra feküdt rá. Az autósok azt is elmondták, milyen mintázat a kedvencük, legyen szó városi, vagy országúti közlekedésről. Az elkészült termékek így különösen jól teljesítenek a biztonságos fékezés területén, s még jégen vagy havas felületen is megtartják az autót.

Az északi teleket is kibíró téli gumi készült

Az új Bridgestone Blizzak széria továbbfejlesztett szálstruktúrájával arra készült, hogy a legvadabb északi teleket is átvészelje. Ehhez a japán gyártó a szabadalmaztatott többcellás technológiáját használta fel, mely képes a lehető legnagyobb mennyiségű jeget eltávolítani az útfelületről, így az autó mindig biztonságosan haladhat.

A Bridgestone a fejlesztései miatt a korábbi generációs gumijainál 8%-kal rövidebb fékutat ígér, és 25%-kal hosszabb élettartamot a téli gumiabroncsok számára. A termékleírás szerint az utazási komfort is javult, köszönhetően a speciálisan kialakított mintázatnak. Ezek kiszorítják a légbuborékokat a kerék alól, így az könnyebben halad az útfelületen.

A Bridgestone Blizzak téli gumiabroncsok 37 féle méretben kerülnek a piacokra, 14 és 19 inch közötti méretben. A gyártó ígérete szerint ezeket jövőre újabb 25 méret követi, hogy a piac 86%-át lefedje velük.

Mind a négy kerékre fel kell szerelni

A Bridgestone nem csak a gumifejlesztésben áll élen, de rendszeresen gondoskodik a vásárlói edukálásáról is. A japán gyártó a Blizzak Ice kapcsán is kiemelte, hogy akkor a leghatékonyabb, ha mind a négy kerékre felszerelésre kerül.

Bár egyes autóvezetők csak a meghajtott tengelyre rakatják fel a téli gumikat, a Bridgestone szerint ez nem jó ötlet. Ezzel ugyanis elvesznek azok a haladási, kanyarodási és fékezési előnyök, melyeket az azonos szett gumi biztosít. Az első meghajtott tengelyre szerelve a téli abroncsokat például előfordulhat, hogy a hátsó kerekeknél elmegy a tapadás kanyarodás közben vagy a túl csúszós utakon történő haladáskor. Hátsókerék-meghajtás esetén pedig problémák adódhatnak az irányítás során, ha csak hátulra kerülnek a téli gumik, ugyanis az első kerekek felelősek az autó irányban tartásáért.

A Bridgestone szintén kiemeli az évszakoknak megfelelő autógumik használatát is. Bár az új Blizzak Ice 25%-kal magasabb élettartamot ígér, ez csak akkor érvényes, ha az autósok időben nyári gumira váltanak a rossz idő elmúltával. A nyári szezonban is téli abroncsokon közlekedve ugyanis azok idő előtt elkophatnak, a sokkal puhább összetételük nem bírja a nyáron melegebb aszfalt hatásait.

Ha az autósok betartják a japán gyártó előírásait, akkor a Bridgestone Blizzak Ice még hosszú ideig megbízhatóan szolgálhatja a biztonságos autózást.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.