Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felpörgetnék a helyi közösségeket

2019. szeptember 25. 4:03
184 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat a helyi identitást és a közösségek aktivizálást erősítő projektek megvalósítására: a tervek szerint 2022 végéig többek között sportolási, művelődési és gyerekprogramokkal színesedhet a paletta.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Cselekvő közösségek országos ernyőprogram égisze alatt megvalósuló projekt elsődleges célja, hogy fejlessze a veszprémi lakosok közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét, erősítse társadalmi szerepvállalásukat és a helyi identitást – mondta el Ferenczy Gábor projektmenedzser szerdán sajtótájékoztató keretében.

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával létrejött programhoz a veszprémi önkormányzat két konzorciumi partnerre is számíthat, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárra és az Agóra Veszprém Kulturális Központra. A partnerek összesen öt célterületet határoztak meg a városban, amelyeken majd megvalósulhatnak a közösségi szerepvállalást erősítő kezdeményezések 2019 decembere és 2022. november 30. között.

Brányi Mária szerint egy sikerre ítélt projekt előtt állunk, hiszen a korábbi, hasonló elven működő együttműködések is pozitív eredményeket hoztak. A belvárosi funkcióbővítés projektben például az volt a cél, hogy az általános iskolások is jobban megismerkedhessenek a veszprémi helytörténettel. A civil szervezetek együttműködésével akkor könyv, társasjáték készült, amelyek az iskolában is elérhetőek voltak, a megszerzett tudás pedig a gyerekek identitását is erősítette. Szintén ehhez járult hozzá a Szilágyi László Utcagaléria is, amivel Veszprém egyik ikonikus alakját hozták közelebb a helyi lakossághoz – példázta az alpolgármester. Az új, közösségfejlesztő projektek ugyancsak lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük egymást, elősegítsük a társadalmi felzárkózást és erősítsük a helyi identitást, a helyi közösségi életet.

Fazekas Orsolya, a projekt szakmai vezetője elmondta, a projekt jelenleg az előkészítő szakaszban tart, a cselekvési tervek kidolgozása előtt állnak. Korábban már végeztek interjúkat az öt célterületen, hogy felmérjék a pontos igényeket: mivel elégedettek az emberek, min változtatnának és saját maguk milyen szerepet vállalnának a változtatásban. Bár a problémák mindenhol mások, vannak azonosságok: ilyen például a sportolási lehetőségekre, egészséggel kapcsolatos programokra való igény, a környezet megismerését, természetvédelmet szolgáló lehetőségek bővítése. Emellett a lakosság örömmel venné, ha több művelődési, szórakozási formára adódna lehetőség, de kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló programokat, a zenés műsorokat és az informális tanulási formákat is.

Mindezek alapján a konzorciumi partnerek, további beszélgetések során letisztázzák, melyek azok a kezdeményezések, programok, amelyek megvalósulhatnak a következő három évben, és amelyek maradandóak lehetnek a projekt lezárulta után is. Emellett a Veszprém Megyei Helyismereti Egyesület segítségével felkutatják a helyi értékeket is, amelyeket egy-egy kiadványban jelentetnek meg. A megvalósuló programokról a Veszprémi Közösségek Facebook oldalon adnak majd folyamatos tájékoztatást.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.