2020. április 3. // Buda, Richárd névnap

Felpörgetnék a helyi közösségeket

184 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat a helyi identitást és a közösségek aktivizálást erősítő projektek megvalósítására: a tervek szerint 2022 végéig többek között sportolási, művelődési és gyerekprogramokkal színesedhet a paletta.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Cselekvő közösségek országos ernyőprogram égisze alatt megvalósuló projekt elsődleges célja, hogy fejlessze a veszprémi lakosok közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét, erősítse társadalmi szerepvállalásukat és a helyi identitást – mondta el Ferenczy Gábor projektmenedzser szerdán sajtótájékoztató keretében.

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával létrejött programhoz a veszprémi önkormányzat két konzorciumi partnerre is számíthat, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárra és az Agóra Veszprém Kulturális Központra. A partnerek összesen öt célterületet határoztak meg a városban, amelyeken majd megvalósulhatnak a közösségi szerepvállalást erősítő kezdeményezések 2019 decembere és 2022. november 30. között.

Brányi Mária szerint egy sikerre ítélt projekt előtt állunk, hiszen a korábbi, hasonló elven működő együttműködések is pozitív eredményeket hoztak. A belvárosi funkcióbővítés projektben például az volt a cél, hogy az általános iskolások is jobban megismerkedhessenek a veszprémi helytörténettel. A civil szervezetek együttműködésével akkor könyv, társasjáték készült, amelyek az iskolában is elérhetőek voltak, a megszerzett tudás pedig a gyerekek identitását is erősítette. Szintén ehhez járult hozzá a Szilágyi László Utcagaléria is, amivel Veszprém egyik ikonikus alakját hozták közelebb a helyi lakossághoz – példázta az alpolgármester. Az új, közösségfejlesztő projektek ugyancsak lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük egymást, elősegítsük a társadalmi felzárkózást és erősítsük a helyi identitást, a helyi közösségi életet.

Fazekas Orsolya, a projekt szakmai vezetője elmondta, a projekt jelenleg az előkészítő szakaszban tart, a cselekvési tervek kidolgozása előtt állnak. Korábban már végeztek interjúkat az öt célterületen, hogy felmérjék a pontos igényeket: mivel elégedettek az emberek, min változtatnának és saját maguk milyen szerepet vállalnának a változtatásban. Bár a problémák mindenhol mások, vannak azonosságok: ilyen például a sportolási lehetőségekre, egészséggel kapcsolatos programokra való igény, a környezet megismerését, természetvédelmet szolgáló lehetőségek bővítése. Emellett a lakosság örömmel venné, ha több művelődési, szórakozási formára adódna lehetőség, de kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló programokat, a zenés műsorokat és az informális tanulási formákat is.

Mindezek alapján a konzorciumi partnerek, további beszélgetések során letisztázzák, melyek azok a kezdeményezések, programok, amelyek megvalósulhatnak a következő három évben, és amelyek maradandóak lehetnek a projekt lezárulta után is. Emellett a Veszprém Megyei Helyismereti Egyesület segítségével felkutatják a helyi értékeket is, amelyeket egy-egy kiadványban jelentetnek meg. A megvalósuló programokról a Veszprémi Közösségek Facebook oldalon adnak majd folyamatos tájékoztatást.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Lépjünk túl a kishitűségen!
Lépjünk túl a kishitűségen!
Az Európa Kulturális Főváros 2023 program egyik hívószava a beyond – túllépni, amiben még bőven van feladata a veszprémieknek, miközben a város egyes adottságaiban már most is európai szintet képvisel. A polgári attitűdökről, az európaiságról és a 2023 utáni időszakról is beszélgettünk dr. Navracsics Tiborral, a program megvalósításáért felelős kormánybiztossal.
Táblagépeket adományozott a veszprémi nevelésű válogatott labdarúgó
Táblagépeket adományozott a veszprémi nevelésű válogatott labdarúgó
Lang Ádám szülővárosában, Veszprémben, valamint Győrben élő rászoruló családoknak adományozott táblagépeket a távoktatásba való bekapcsolódás érdekében.
Vérüket adták a segítség jegyében
Vérüket adták a segítség jegyében
Az előzetesen vártnál is nagyobb sikerrel zajlott le az a kétnapos véradási akció, amit a Mert Segíteni Jó Alapítvány karolt fel Veszprémben. Az eseményen több közéleti szereplő is a vérét adta a sikerért.
Ovádi nem fogja megszavazni a Georgikon elcsatolását
Ovádi nem fogja megszavazni a Georgikon elcsatolását
Szerdán közölte az MTI-vel Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, hogy a felsőoktatási modellváltás részeként a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karát a Szent István Egyetemhez tervezik csatolni. Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője már jelezte, nem fogja megszavazni a javaslatot.
Se a rendszeres vízivás, se a kézszárító nem pusztítja a koronavírust
Se a rendszeres vízivás, se a kézszárító nem pusztítja a koronavírust
Rengeteg álhír és félrevezető információ terjed az új koronavírussal kapcsolatban. A Magyar Tudományos Akadémia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján cáfolja a hiedelmeket.
2020. április 3. // Buda, Richárd névnap