2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Felpörgetnék a helyi közösségeket

184 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat a helyi identitást és a közösségek aktivizálást erősítő projektek megvalósítására: a tervek szerint 2022 végéig többek között sportolási, művelődési és gyerekprogramokkal színesedhet a paletta.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Cselekvő közösségek országos ernyőprogram égisze alatt megvalósuló projekt elsődleges célja, hogy fejlessze a veszprémi lakosok közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét, erősítse társadalmi szerepvállalásukat és a helyi identitást – mondta el Ferenczy Gábor projektmenedzser szerdán sajtótájékoztató keretében.

Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával létrejött programhoz a veszprémi önkormányzat két konzorciumi partnerre is számíthat, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárra és az Agóra Veszprém Kulturális Központra. A partnerek összesen öt célterületet határoztak meg a városban, amelyeken majd megvalósulhatnak a közösségi szerepvállalást erősítő kezdeményezések 2019 decembere és 2022. november 30. között.

Brányi Mária szerint egy sikerre ítélt projekt előtt állunk, hiszen a korábbi, hasonló elven működő együttműködések is pozitív eredményeket hoztak. A belvárosi funkcióbővítés projektben például az volt a cél, hogy az általános iskolások is jobban megismerkedhessenek a veszprémi helytörténettel. A civil szervezetek együttműködésével akkor könyv, társasjáték készült, amelyek az iskolában is elérhetőek voltak, a megszerzett tudás pedig a gyerekek identitását is erősítette. Szintén ehhez járult hozzá a Szilágyi László Utcagaléria is, amivel Veszprém egyik ikonikus alakját hozták közelebb a helyi lakossághoz – példázta az alpolgármester. Az új, közösségfejlesztő projektek ugyancsak lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük egymást, elősegítsük a társadalmi felzárkózást és erősítsük a helyi identitást, a helyi közösségi életet.

Fazekas Orsolya, a projekt szakmai vezetője elmondta, a projekt jelenleg az előkészítő szakaszban tart, a cselekvési tervek kidolgozása előtt állnak. Korábban már végeztek interjúkat az öt célterületen, hogy felmérjék a pontos igényeket: mivel elégedettek az emberek, min változtatnának és saját maguk milyen szerepet vállalnának a változtatásban. Bár a problémák mindenhol mások, vannak azonosságok: ilyen például a sportolási lehetőségekre, egészséggel kapcsolatos programokra való igény, a környezet megismerését, természetvédelmet szolgáló lehetőségek bővítése. Emellett a lakosság örömmel venné, ha több művelődési, szórakozási formára adódna lehetőség, de kiemelten fontosnak tartják a gyerekeknek szóló programokat, a zenés műsorokat és az informális tanulási formákat is.

Mindezek alapján a konzorciumi partnerek, további beszélgetések során letisztázzák, melyek azok a kezdeményezések, programok, amelyek megvalósulhatnak a következő három évben, és amelyek maradandóak lehetnek a projekt lezárulta után is. Emellett a Veszprém Megyei Helyismereti Egyesület segítségével felkutatják a helyi értékeket is, amelyeket egy-egy kiadványban jelentetnek meg. A megvalósuló programokról a Veszprémi Közösségek Facebook oldalon adnak majd folyamatos tájékoztatást.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Játékokat gyűjt gyereknapra az MSZP-LMP-Párbeszéd
Tavalyi kezdeményezésük sikerén felbuzdulva az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció idén is játszótéri és homokozó játékok gyűjtésébe kezd, amiket gyereknap előtt helyeznek majd ki veszprémi játszótereken.
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Születőben a belváros legnagyobb egybefüggő zöld parkja
Az angolszász egyetemek képére alakítják át a Pannon Egyetem környékét, tehát növelik a zöldfelületeket, sportpályákat építenek, bővül a szabadidős lehetőségek sora, de ami az egyik legfontosabb, lebontják a kerítést az Erzsébet-liget és az egyetem területe között. A munka hamarosan elindul, a tervek szerint pedig jövő nyárra elkészül az új kampusz, egyben Veszprém új zöld övezete.