Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tudásért mész, a közösségért maradsz

2019. szeptember 26. 4:03
Nem tudod, mi legyen a kedd esti programod? Tudtad, hogy van egy hely Veszprémben, ahol szárnyakat adnak a szavaidnak? Egy hely, ahol a magabiztosságot mondatról mondatra szeded magadra. Egy hely, ahol Steve Jobs és Winston Churchill is tátott szájjal tanulna. Ez a Toastmasters Veszprém Retorika Klub, ami csak arra vár, hogy neked segítsen fejlődni.

Kedd este mi is ellátogattunk veszprémi retorika klubba, ahol a lányok csinosabbnál csinosabb ruhában, a fiúk pedig elegánsan, nyakkendőt kötve várták, hogy kezdetét vegye a jubileumi 100. est. Szerencsénkre előbb érkeztünk a helyszínre, így volt időnk az újonnan megalakult elnökség marketingért felelős elnökhelyettesével, Kövesfalvi Carmennel beszélgetni a szervezetről, a klub jövőjéről és a tervekről.

A Toastmasters egy olyan 90 évnyi tudással rendelkező nemzetközi és nonprofit szervezet, amely a nyilvános beszéd és a vezetési készségek fejlesztésében segít a résztvevőinek. A Dunántúlon Veszprémben alakult meg az első Toastmasters klub és 2017 augusztusától hivatalos keretek között létezik.

A klub önszerveződő kör, tehát minden – feladatok vállalása az elnökségben, vagy akár egy estén való szereplés – önkéntes alapon működik. Az aktív tagok féléves tagdíj befizetésével biztosítják részvételüket az estéken. A tagsági díj, mely az első félévben a többi félévéhez képest egy magasabb összeg, mert a regisztrációs díjat is tartalmazza, a klub fenntartását szolgálja. Hivatalosan ha nem vagy tag, akkor három eseményre mehetsz el ingyen. Amennyiben a három alkalmat követően még mindig van kedved részt venni az esteken, de nem érzel magadban még annyi erőt, hogy beszédeket tarts, akkor sem kell megfosztanod magad a kedd esti programtól. Van arra lehetőség, hogy új (de aktív) tagként, a tagdíj befizetésével csak megfigyelőként vegyél részt az esteken.

lépésről lépésre válsz magabiztosabbá, ha minden alkalommal kiállsz egy picit beszélni mások elélépésről lépésre válsz magabiztosabbá, ha minden alkalommal kiállsz egy picit beszélni mások elé

A veszprémi klub önfejlesztő, tehát annyit tudsz kivenni, amennyit beleraksz: minél többet beszélsz, minél több szerepet vállalsz, annál gyorsabban fogsz fejlődni.

De hogyan is válhatsz a retorika estek szereplőjévé?

A Toastmasters tagság megváltásával egy olyan ösvényre lépsz, melyen különféle projektek és mérföldkövek vannak, melyeket szabadon választható vagy egy adott téma köré épített beszédek megtartásával érhetsz el. A Toastmasters egy olyan hely, ahova tanulni jössz, de már az első pillanatban pozitív élményekkel gazdagodsz, és végül nem csak az előadási módod tökéletesítése iránti vágy, de a közösség, a családias hangulat miatt is maradni akarsz.

a 100. esten is vidám volt a hangulata 100. esten is vidám volt a hangulat

A retorika esteknek megvannak a maga hagyományai és szokásai, és ez a 100. esten sem volt másképp. E jeles alkalom házigazdája Nagy Ildikó volt, aki egy érdekes feladattal indította a bemutatkozást. El kellett mondanunk, hogy mi volt az utolsó olyan apró dolog az életünkben, melyet megünnepeltünk.

A 2 órás rendezvények alkalmával csupán egy hosszabb és egy rövidebb (esetleg egy harmadik) előadást hallhatunk. A beszédeket értékelik, de nem csak az erre a szerepre jelentkező személyek, de az este minden résztvevője is visszajelzést adhat a beszédet tartóknak.

a jubileumi estén Harazin Tibor is jubilált, 10. beszédét tartotta.a jubileumi estén Harazin Tibor is jubilált, 10. beszédét tartotta.

Nagyrészben így épül fel egy est, de többet nem is árulnánk el. Inkább azt mondjuk, látogassatok el egy rendezvényre, és bizonyosodjatok meg magatok arról, hogy a Toastmasters egy jó hely, és érdemes minél több alkalommal ellátogatni egy olyan közösségbe, ahol nem csak jól érzed magad, de tanulhatsz is, akár te vagy az este egyik szereplője, akár csak megfigyelőként vagy jelen.

Ha úgy érzed, hogy szeretnél ügyesebben beszélni, visszajelzést adni, akkor ott a helyed! Minden este nyitott, ami azt jelenti, hogy nem kell részvételi szándékodat előre jelezni, a rendezvényeknek és a klubnak sincsen maximális létszáma. Korhatártól függetlenül várnak mindenkit sok szeretettel minden kedd este 19.00 órától az Új Nemzedék Központban!

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.