2023. április 1.
//
Hugó névnap

Kerékpáros pihenőnek indult, de sokkal több lett belőle

Péntek délelőtt adták át hivatalosan az új nemesvámosi kerékpáros pihenőt. A fejlesztés a környezettudatosság jegyében készült és számos további szórakozási lehetőséget kínál.

Kétkerekes Völgykapu névre keresztelték azt a kerékpáros pihenőt, amit Nemesvámos határában avattak fel a kerékpárút mellett.

Eredeti funkciójában arra fog szolgálni, hogy a kirándulók megpihenhessenek és felfrissüljenek az ivókútnál.

Az önkormányzat saját beruházása azonban ezeknél jóval több attrakciót is tartalmaz.

A pihenő tőszomszédságában gyermekek részére kialakítottak rugós játékokat, mászókákat, hintákat, valamint egy 25 méteres drótkötélpályát is, ezenkívül a növények telepítésénél is figyeltek a helyi adottságokra.

Az átadón Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, mintha hazajárna Nemesvámosra, szinte minden héten elkészül egy új beruházás a településen. A mostani viszont több szempontból is kiemelkedik, hiszen a település saját költségvetéséből valósította meg a környezettudatosság jegyében ezt a pihenőt. Kiemelte, hogy nem csak egy kerékpáros pihenő készült el, hanem a település egy új közösségi térrel is gazdagodott.

Sövényházi Balázs polgármester beszédében részletezte, hogy milyen környezettudatos elemeket tartalmaz a beruházás:

800 növényt ültettek el, amelyek nagy részét helyi mezőgazdászoktól vásárolták, ezek pedig mind igazodnak a helyi mikroklímához. Továbbá a kerékpáros pihenő tetőszerkezetén kialakítottak egy egybefüggő zöld kertet kövirózsákkal és kisebb növényekkel, amelyek biztosítják a természetes hűtését a pihenőnek, a dizájnelemek pedig újrahasznosított anyagokból készültek. Kiemelte, hogy igyekeztek olyan játékokat telepíteni és olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek még nem voltak a településen.

Az átadó után a helyi általános iskola diákjai egyből a birtokukba vették az új játszóteret.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
A sázodnolob epennü – avagy a bolondok napjának majdnem igaz eredettörténetei
Április 1. a bolondok napja, viszont minden bohémságot félretéve, ennek – nevezzük ünnepnek – is megvan az eredete. Sőt, egyszerre több ilyet is fel tudunk sorakoztatni. Cikkünkben összeszedtük ezeket, ám hűen az alkalomhoz, az egyiknek nincs semmilyen valóságalapja. Kitalálják, hogy melyik az?
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.