2020. július 9. // Lukrécia névnap

„Utálom az embereket!” – mondta az ember

2019. szeptember 30. 4:00
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?

Közösségi programra történő invitálásra elég gyakori válasz az „Utálom az embereket!” kifejezés, vagy csak az ember esendőségének lereagálásakor hallhatjuk. Előre bocsájtom, semmiféle általánosításba nem szeretnék beleszaladni, de a taglalt szókapcsolat sokadik elhangzása után elkezdett érdekelni, miért mond ilyet az ember. Magáról.

Apró kis elszólásnak tűnhet, de véleményem szerint egy-egy elejtett kifejezésnek – mint a szóban forgó – sokkal nagyobb súlya van, mint hogy dobálózzunk vele. Miért rögzült be ez a mondat az emberek körében? Ki használja? Miből fakadhat?

Azt gondolom, a saját magukkal haragban lévő embereknek lehet gyakori elszólása. Túlzás lenne azt állítani, hogy tulajdonképpen saját magukat nem szeretik, de az biztos, hogy kétségei vannak a világról és a benne töltött „szerepükről”. Talán nem tudja meghatározni a helyét a világban, így védekezésképpen ő maga vonul ki belőle.

Gyakorlatilag az ember nem megy az ember közé, vagyis megvonja magától azt, ami ő maga. A világot, a mindenséget. Pedig, az ember fejlődése során más oldalág is létrejött, mégis a Homo sapiens maradt meg egyedül. Sok mindennel magyarázzák a fennmaradás okát, valamiért így kellett alakulnia: emberek sokasága az emberiség! Ha mindenki megvonná magától, egyedül senki nem boldogulna!

Szabó Eszter

További cikkek

Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Emlékezvén az íróra, aki szinte teljes életét a természetnek szentelte
Január végén születésének százhuszadik évfordulóját ünnepeltük, most pedig halálának ötvenedik évfordulója szólít emlékezésre. 1970. június 23-án, ötven éve halt meg Fekete István, a Tüskevár, a Tutajos és Bütyök kalandjait folytató Téli berek, a Vuk, a Bogáncs, valamint még számos más állattörténet szerzője.
Így szabadulhatunk meg legegyszerűbben a karanténkilóktól
Így szabadulhatunk meg legegyszerűbben a karanténkilóktól
Tudományos kutatás is megerősíti, hogy a karantén alatt felszaladtak a kilók a magyarokra. Megnéztük, hogy mennyivel mutat többet a mérleg átlagosan a magyar fürdőszobákban, és dietetikus segítségével tanácsokat is adunk, hogy hogyan szabadulhatunk meg ezektől.
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Az emberiség egészen magas fokon űzi a természeti és történelmi örökségének pusztítását, néha egészen ártalmatlannak tűnő módokon.
Körbebiciklizzük a Balatont
Körbebiciklizzük a Balatont
Nem egy, nem kettő, se nem három, hanem négy napot szánunk a magyar tengerre.
2020. július 9. // Lukrécia névnap