2019. december 7. // Ambrus névnap

„Utálom az embereket!” – mondta az ember

2019. szeptember 30. 4:00
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?

Közösségi programra történő invitálásra elég gyakori válasz az „Utálom az embereket!” kifejezés, vagy csak az ember esendőségének lereagálásakor hallhatjuk. Előre bocsájtom, semmiféle általánosításba nem szeretnék beleszaladni, de a taglalt szókapcsolat sokadik elhangzása után elkezdett érdekelni, miért mond ilyet az ember. Magáról.

Apró kis elszólásnak tűnhet, de véleményem szerint egy-egy elejtett kifejezésnek – mint a szóban forgó – sokkal nagyobb súlya van, mint hogy dobálózzunk vele. Miért rögzült be ez a mondat az emberek körében? Ki használja? Miből fakadhat?

Azt gondolom, a saját magukkal haragban lévő embereknek lehet gyakori elszólása. Túlzás lenne azt állítani, hogy tulajdonképpen saját magukat nem szeretik, de az biztos, hogy kétségei vannak a világról és a benne töltött „szerepükről”. Talán nem tudja meghatározni a helyét a világban, így védekezésképpen ő maga vonul ki belőle.

Gyakorlatilag az ember nem megy az ember közé, vagyis megvonja magától azt, ami ő maga. A világot, a mindenséget. Pedig, az ember fejlődése során más oldalág is létrejött, mégis a Homo sapiens maradt meg egyedül. Sok mindennel magyarázzák a fennmaradás okát, valamiért így kellett alakulnia: emberek sokasága az emberiség! Ha mindenki megvonná magától, egyedül senki nem boldogulna!

Szabó Eszter

További cikkek

1473 nap alatt bringával a Föld körül
1473 nap alatt bringával a Föld körül
Képzeld el, hogy egy nap lámpa gyúl a fejedben és kitalálod, hogy Jules Verne nyomán megkerülöd a Földet – mondjuk nem 80 nap alatt és nem vonattal meg teherhajóval, hanem biciklivel és kb. 1500 nap alatt. Aztán képzeld el, hogy ez a gondolat nemcsak átsuhan az agyadon, hogy a következő pillanatban frontálisan ütközzön egy „Á, lehetetlen” felkiáltással, hanem az elképzelésed meg is valósítod. Illés Adorján így tett.
Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?
Számos okból fontos, hogy megtanítsd és ösztönözd gyermekedet az egészséges táplálkozásra.
Hogy állunk a 2019-es év fogadalmaival?
Hogy állunk a 2019-es év fogadalmaival?
Egy felmérés szerint minden második ember megfogad valamit az újév beköszöntével. Lassan ismét új évbe fordulunk, de érdemes megállni egy pillanatra, és az újabb célkitűzések előtt végig venni, hogy milyen mértékben sikerült tartani magunkat a 2019-es év fogadalmaihoz.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
2019. december 7. // Ambrus névnap