2019. október 19. // Nándor névnap

„Utálom az embereket!” – mondta az ember

2019. szeptember 30. 4:00
Saját magunkat köpjük szembe ezzel az elég gyakran hangzó kifejezéssel. De miért?

Közösségi programra történő invitálásra elég gyakori válasz az „Utálom az embereket!” kifejezés, vagy csak az ember esendőségének lereagálásakor hallhatjuk. Előre bocsájtom, semmiféle általánosításba nem szeretnék beleszaladni, de a taglalt szókapcsolat sokadik elhangzása után elkezdett érdekelni, miért mond ilyet az ember. Magáról.

Apró kis elszólásnak tűnhet, de véleményem szerint egy-egy elejtett kifejezésnek – mint a szóban forgó – sokkal nagyobb súlya van, mint hogy dobálózzunk vele. Miért rögzült be ez a mondat az emberek körében? Ki használja? Miből fakadhat?

Azt gondolom, a saját magukkal haragban lévő embereknek lehet gyakori elszólása. Túlzás lenne azt állítani, hogy tulajdonképpen saját magukat nem szeretik, de az biztos, hogy kétségei vannak a világról és a benne töltött „szerepükről”. Talán nem tudja meghatározni a helyét a világban, így védekezésképpen ő maga vonul ki belőle.

Gyakorlatilag az ember nem megy az ember közé, vagyis megvonja magától azt, ami ő maga. A világot, a mindenséget. Pedig, az ember fejlődése során más oldalág is létrejött, mégis a Homo sapiens maradt meg egyedül. Sok mindennel magyarázzák a fennmaradás okát, valamiért így kellett alakulnia: emberek sokasága az emberiség! Ha mindenki megvonná magától, egyedül senki nem boldogulna!

Szabó Eszter

További cikkek

Az ételek hatása hormonháztartásodra
Az ételek hatása hormonháztartásodra
A hormonháztartásod igen érzékenyen befolyásolja a tested működését, már kisebb hormonszint eltérés is hatalmas változást okozhat szervezetedben.
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Miért menekülsz húszévesen egy negyvenéves karjaiba?
Életem során többször is, több lánynak feltettem ezt a kérdést: barátoknak, szerelmeknek. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a pénz, az egzisztencia, a csillogás vágya, az óhatatlanul hatalmas ígéretek ejtették rabul fiatal, vágyakozó szíveiket. Azonban rá kellett jöjjek, valódi válaszaikat nem szavaik, hanem életútjaik formálták.
Zarándokút New York utcáin
Zarándokút New York utcáin
Elképzelte már valaha, hogy egyszer végigjárja a lakóhelye összes utcáját, sétálható útvonalát? De nem ám félgőzzel, hanem úgy igazán, minden egyes kis részletre, a helyiekre és önmagára is odafigyelve. A New Yorkban élő Matt Green nem csupán eljátszott a gondolattal, meg is valósította.
A leggyakoribb hibák fogyókúra alatt
A leggyakoribb hibák fogyókúra alatt
Nyolc hiba, ami megbosszulja magát.
"Ma nem megy": havonta jön a baj
"Ma nem megy": havonta jön a baj
Milyen érzés, ha szomjasan nincs egy korty víz sem vagy éhesen egy száraz kifli? Milyen az, ha betegen nincs pénz gyógyszerre? Látjuk, meghalljuk, segítünk, ha tudunk. De mi történik, akkor ha valamit nem látunk, talán nem is hallunk, de segíteni kéne?
2019. október 19. // Nándor névnap