Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakonyi Ház lett az év tájháza

2019. szeptember 29. 13:02
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2019-ben a veszprémi Bakonyi Háznak ítélte az Év tájháza kitüntető címet.

Szeptember 26-28. között, a Heves megyei Hatvanban és Boldogon rendezte meg a Magyarországi Tájházak Szövetsége XVII. országos szakmai konferenciáját és találkozóját, melyen az Év tájháza címeket is kiosztják. A szövetség idén ezt a címet 85 éve a népszokásokat őrző Bakonyi Ház kapta - írja a Sokszínű Vidék.

A három osztatú, boltíves parasztházat 1935-ben épült fel közadakozásból: Veszprém vármegye és Veszprém város mellett 11 vállalat, szervezet, illetve számtalan magánszemély járult hozzá a létrejöttéhez, a veszprémi iparosok és kereskedők munkájukkal segítették a felépülését.

„A hátsó szobában berendezett csutorás műhelyben Illikman József, az utolsó veszprémi csutorás mester dolgozott, városi rendezvények alkalmával pedig helyi viseletbe öltözött fiatalok tartottak bemutatót a házban. A tervező Linzmayer György építészmérnök, a kiállítást Nagy László múzeumőr készítette, a berendezést lakószoba, konyha és csutorás műhely alkotta. 1951-ben Vajkai Aurél koncepciója alapján átalakították a házat. Az első szoba tornácról nyíló ajtaját befalazták és a helyiségbe a konyha felől nyitottak ajtót. A festett bútorzatot kisnemesi lakáskultúrára jellemző keményfa faragott bútorokra cserélték. 1970-ben aszabadtéri néprajzi múzeumok létrejöttével is megőrizte különleges értékét, ekkortól tekinthető egy igazi „parasztháznak a nagyváros szívében”- olvasható a portál oldalán.

A ház ma számos városi rendezvénynek ad helyet, míg környéke etnobotanikai oktatókert, homlokzatán pedig mostantól a megtisztelő címet egy emléktábla hirdeti, melyet szombaton helyeztek fel ünnepélyes keretek között, a Pásztorélet a XXI. században című kiállítás előtt. Az eseményen ott volt Porga Gyula polgármester is, aki úgy fogalmazott, a házban város és vidék hagyománya ötvöződik.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.