Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

25 éve nevel katolikus hitre a Szent Margit Óvoda

2019. szeptember 30. 11:48
Fennállásának 25. évfordulóját és egyben friss felújítását is ünnepelte hétfő délelőtt a Szent Margit Római Katolikus Óvoda.

Az ünnepségen, melyet a jelenlegi és egykori óvodások műsora színesített, felszólalt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki az óvodafelújítást a törekvés és élni akarás bizonyítékának látta. Kijelentette: óriási dolog, hogy az országban több tízmilliárd forint értékben újulhatnak meg óvodák, bölcsődék. Megjegyezte: a megszépült környezet Veszprém élhetőségének is bizonyítéka, amit minden itteni látogatásakor személyesen is megtapasztal. Veszprém gyönyörűen épül és változik, de a nagy érték az, hogy a szépülő városnak lelke is van.

Ehhez csatlakozott Porga Gyula polgármester is, aki beszédében rámutatott: az óvoda nemcsak épület, hanem szellemi műhely is. A polgármester a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta, a városi közösség legkisebb egysége pedig a család. Ha őket folyamatosan tudjuk segíteni, akkor a legkisebb építőkövek nagyobb közösségünknek is szilárd alapját fogják biztosítani. Hozzátette: ebben a közösségépítő munkában az önkormányzat szövetségesre lelt a kormányban és az egyházakban is.

Somogyi Eszter intézményvezető felelevenítette, hogy 25 évvel ezelőtt, 1994 szeptemberében a veszprémi katolikus családok kezdeményezésére valósult meg az álom, jött létre az óvoda, ami keresztény szellemiségével kiemelten fontos a mai világban. Keresztény szellemi programjuk egész oktató-nevelő munkájukat meghatározza. Sok gyerek a katolikus óvodában szerzi első vallásos ismereteit, az itt töltött évek alakítják lelküket és személyiségüket, felnőtt korukra az itt elültetett mag biztos alapot ad nekik a világban való eligazodáshoz. Az intézményvezető háláját fejezte ki azért, hogy negyedszázados jubileumukat állami támogatásból, a Veszprémi Főegyházmegye jóvoltából megújulva ünnepelhették.

E megújulást tavasszal indították el, és először még csak homlokzati rekonstrukcióról volt szó. A fenntartó főegyházmegye támogatásával azonban végül nagyobb célokat tűztek ki maguk elé. Május végén két hét alatt csomagolták össze az óvoda berendezéseit és ürítették ki az épületet, hogy a munkálatok idejére a Szilágyi Keresztény Iskolában leljenek átmeneti otthonra a csoportok. A nyári hónapok alatt megújultak a homlokzatok, leburkolták a padlás padlózatát, szigetelték a pincét, cserélték a csatorna- és az elektromos hálózat vezetékeit, új lámpatesteket, szanitereket, radiátorokat szereltek fel, minden teremben új burkolatot raktak le, tűzjelző rendszert és elektromos beléptető rendszert telepítettek, de megújult a tálalókonyha és az udvar is.

Az ünnepségen az érsekség a Gizella-érem arany fokozatával tüntette ki Schall Jánosnét, az óvoda alapító intézményvezetőjét, ezüst fokozattal pedig a jelenlegi intézményvezető, Somogyi Eszter munkásságát ismerték el.

Dr. Udvardy György érsek az ünnepség zárásaként elmondta: az óvoda udvarán állva, gyerekek, szülők és felkészült óvodapedagógusok között az ember valóban hihet abban, hogy itt van a jövő társadalma. Hangsúlyozta: a jövő társadalmának bizalomra és tekintélyre kell épülnie — az a bizalom, ami nem társul tekintélyhez, nem tud a közösség alapjául szolgálni.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.