2023. június 8.
//
Medárd névnap

Mit csinált a rendőr?

2009. augusztus 13. 8:04
pongrác
Az illetékes elmondja az általa fontosnak vélt tényeket, az újságíró pedig a közölteket megkísérli emberi nyelvre fordítani.

Nem könnyű kihámozni a lényeget a bürokrácia bükkfanyelvezetéből, de a gyakorlott firkász jól tudja, hogy például "a közcélú távbeszélő-szolgáltatások körében, a fogyasztó és a szolgáltató között fennálló jogviszony alapján és a rendeletértékű vonatkozó jogszabályokkal összhangban, emelkednek a tételek" azt jelenti, hogy drágul a telefon, vagy ha "hamarosan sor kerül a megállapodás minden lényegi részletét magába foglaló dokumentum két fél közötti szignálására", akkor aláírják a szerződést.

A rendőrségi bükkfanyelv pedig már közmondásosan humoros megfogalmazásokat tartalmaz, néha olyanokat hogy azok az átlagember számára csaknem teljesen értelmetlenek. Az még csak hagyján, amikor a betörő a "zárleverés módszerével hatolt be" valahova vagy a "letépés módszerével fosztotta meg a károsultat a nyakláncától", ám az, ami a minap elhangzott egy reggeli műsor rendőrségi jelentésében, megért annyit, hogy ez a jegyzet megszülessék.

A kamera előtt ülő rendőrtiszt egy raktárba való betörési kísérletről számolt be. A járőröző rendőröknek sikerült fülön csípni a betörőket. Hogy hogyan? Nem fogják elhinni, de "a redőny folytonossági hibáján keresztül végzett folyamatos vizuális megfigyelés eredményeképpen". Most elmondjam, hogy mit csinált ez a rendőr? Vagy tán nem eléggé hivatalos a munkája, ha a talál egy lyukat a redőnyön és bekukucskál rajta?

vehir.hu

További cikkek

Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.