2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Mit csinált a rendőr?

2009. augusztus 13. 8:04
pongrác
Az illetékes elmondja az általa fontosnak vélt tényeket, az újságíró pedig a közölteket megkísérli emberi nyelvre fordítani.

Nem könnyű kihámozni a lényeget a bürokrácia bükkfanyelvezetéből, de a gyakorlott firkász jól tudja, hogy például "a közcélú távbeszélő-szolgáltatások körében, a fogyasztó és a szolgáltató között fennálló jogviszony alapján és a rendeletértékű vonatkozó jogszabályokkal összhangban, emelkednek a tételek" azt jelenti, hogy drágul a telefon, vagy ha "hamarosan sor kerül a megállapodás minden lényegi részletét magába foglaló dokumentum két fél közötti szignálására", akkor aláírják a szerződést.

A rendőrségi bükkfanyelv pedig már közmondásosan humoros megfogalmazásokat tartalmaz, néha olyanokat hogy azok az átlagember számára csaknem teljesen értelmetlenek. Az még csak hagyján, amikor a betörő a "zárleverés módszerével hatolt be" valahova vagy a "letépés módszerével fosztotta meg a károsultat a nyakláncától", ám az, ami a minap elhangzott egy reggeli műsor rendőrségi jelentésében, megért annyit, hogy ez a jegyzet megszülessék.

A kamera előtt ülő rendőrtiszt egy raktárba való betörési kísérletről számolt be. A járőröző rendőröknek sikerült fülön csípni a betörőket. Hogy hogyan? Nem fogják elhinni, de "a redőny folytonossági hibáján keresztül végzett folyamatos vizuális megfigyelés eredményeképpen". Most elmondjam, hogy mit csinált ez a rendőr? Vagy tán nem eléggé hivatalos a munkája, ha a talál egy lyukat a redőnyön és bekukucskál rajta?

vehir.hu

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.