2023. június 9.
//
Félix névnap

Konzorciumi szerződéskötés, reaktoravatással

2008. május 7. 15:02
A Pannon Egyetem, a MOL Magyar Olaj és Gázipari Nyrt., a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt., a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., a BorsodChem Zrt., a Nitrogénművek Zrt., a VRIC Veszprémi Regionális Innovációs Centrum Kht., és az Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért Alapítvány ismét meghosszabbította a konzorciumi szerződést, amely biztosítja a 2001-ben alapított vegyipari innovációs kutató központ további működését. A mai napon átadott iker-reaktor és a hozzá kapcsolódó beruházás összege megközelíti a 100 millió forintot. A szerződést tizennégyen látták el kézjegyükkel, így Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke és Debreczenyi János polgármester is.

Az innovációs központ feladata a technológiai áttörést elősegítő innováció, az eredmény-orientált hosszú távú kutatás-fejlesztési tevékenység, az eredmények hasznosításának elősegítése, valamint a fiatal tehetségek szakmai fejlődésének támogatása – mondta Rédey Ákos egyetemi rektor. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az innováció orientált mérnökeink és kutatóink az ipar meghatározó szereplőivel együttműködve igen fontos nemzetgazdasági értékeket képviselnek – zárta gondolatait a rektor.

Mosonyi György a MOL vezérigazgatója kiemelte, hogy az általa vezetett cégnek is kötelessége az ipar számára a kutatásokat és a mérnököket segíteni. Majd megemlítette, hogy a teremben a magyar ipar meghatározó vezetői által képviseltetve vannak a hazai legnagyobb cégek, akiknek szintén érdekükben áll, hogy minél több kiművelt mérnök kerüljön ki az egyetemekről. Véleménye szerint, minden nagy iparcégnek kötelessége támogatni a kutatást és az oktatást, az eredmények haszonélvezői úgy is az iparvállalatok lesznek. Majd utalt arra, hogy a MOL már most teljesítette a 2009-es EU-s követelményeket az üzemanyagok minőségének tekintetében. Ugyancsak a MOL által kifejlesztett új gumi-bitumenek hazai elterjedésében is reménykedik a vállalat óriás. Hiszen ezzel a technológiával a régi gumiabroncsok felőrlésének segítségével sokkal tartósabb útburkolatok készíthetők, amelyek minden szempontból felveszik a versenyt a jelenlegi aszfalt technológiával szemben.

A kutatóközpont az elmúlt hat év során is számos eredményt ért el: hulladékmentes hasznosítási eljárást dolgoztak ki műanyag melléktermékekből, mezőgazdasági termékekből alternatív motorhajtóanyag-komponensek előállítására. A folyamatos technológiák optimalizálásával hozzájárultak a gyártási folyamatok magasabb szintű automatizáltsághoz és a minőségirányításhoz.

Az ünnepélyes aláírást követően Mosonyi György a Mol Vezérigazgatója felavatta a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézetében a nagynyomású ikerreaktor rendszert. A csarnok és a reaktor a MOL anyagi támogatásával jött létre. A berendezés elsősorban az üzemanyag kutatáshoz nyújt világszínvonalú technikai segítséget, de fontos szerepe van a vegyészmérnökképzés ásványolaj és petrokémiai technológia szakirányán tanuló hallgatók gyakorlati képzésében, ami hozzájárul a MOL-csoport vegyészmérnöki utánpótlásának biztosításához is. A reaktor egyik műszaki érdekessége, hogy 550 celziusz fokig hevíthető és 250 bar nyomást bír ki.

Dr. Hancsók Jenő a laboratórium vezetője az átadást megelőzően a következőket mondta: ezzel a beruházással egy régi álmom vált valóra. Kívánom minden egyetemi oktató kollégámnak, hogy legyen alkalma ezt a felemelő érzést átélni, amit most én megtehetek. Ennek persze előfeltétele a színvonalas oktatási tevékenység és a folyamatos, értékteremtő kutatás-fejlesztési együttműködés az iparvállalatokkal. Ezek eredményeként létesült a korunk minden műszaki igényét kielégítő kísérleti berendezés a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Intézet Kooperációs Kutatóközpontjában a MOL és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával – zárta gondolatait Hancsók Jenő.

Beke G. László

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.