Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Parlamenti igen az éghajlatromboló energiapolitikára / – mást mondanak, mint amire szavaznak? –

2008. május 7. 16:47 // Forrás: Magyar Természetvédõk Szövetsége
A Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) tiltakozik, mert az Országgyűlés a hétfői zárószavazáson olyan energiapolitikát fogadott el, amely ellentétben áll a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiával.
 

Az Országgyűlés néhány hete (április 15.) egyhangúan fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS). A NÉS célul tűzi ki az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ez a stratégia felvázolja azokat a szakmapolitikai elveket, amelyekkel ezek a csökkentések elérhetőek, közte az energiapolitika elveit.

A NÉS-sel párhuzamosan a kormány benyújtotta a Parlamentnek a 2007-2020-as energiapolitikáról szóló koncepciót. A képviselők többsége által elfogadott energiapolitika szöges ellentétben áll a NÉS egyhangúan elfogadott céljaival. A Parlament nem fogadta el azokat a kormánypárti és ellenzéki egyéni módosítókat, amelyek az éghajlatváltozási stratégiával és a környezeti célokkal való összhangot akarták megteremteni.

A természetvédők szerint az energiapolitikának az energiafelhasználás csökkentésén, a megújuló energiaforrások arányának növelésén keresztül hozzá kell járulnia a fenntartható fejlődéshez. Mivel Magyarország a fosszilis energiahordozók több mint kétharmadát külföldön szerzi be, így a gazdaság, társadalom kiszolgáltatottsága is csökken, ha kevesebb fosszilis energiahordozót használunk fel. Az ország versenyképességét nem lehet az olcsó energiaárakon keresztül biztosítani, mert nem mi, hanem a világpiac határozza meg az árak alakulását. A megújuló energiaforrások használatának növelésén keresztül megszabadíthatjuk a társadalmat az állandóan növekvő gáz- és olajáraktól, s az éghajlatváltozási stratégiával összhangban, csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását is.
A természetvédők a múlt héten megkeresték levélben az öt parlamenti pártot, hogy a jelenlegi javaslat szerint ne fogadják el az energiapolitikát.

Hihetetlennek tűnik, de a képviselők megszavaztak egy olyan energiapolitikát, amely ellentéte az öt párt által, egyhangúlag elfogadott éghajlatváltozási stratégiának. Képmutatás, hogy miközben a kormány az éghajlatváltozás elleni küzdelemről beszél a nemzetközi porondon és itthon egyaránt, a parlamenti többség az energiapolitikával keresztülhúzza a környezetvédelmi törekvéseket. Elvárható az ország választott képviselőitől, hogy ne egy szűk gazdasági csoport, hanem a társadalom hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt – mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Aggályosnak tartjuk, hogy a koncepció kiáll az atomenergia fejlesztések mellett, úgy, hogy nincs Magyarországnak társadalmilag elfogadott, átfogó energiapolitikai stratégiája, és az alternatívákat sem tárták a lakosság elé – tette hozzá Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi programfelelőse.

Zatkalik András
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.