Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A zöldek szerint a klímapolitikának a környezetvédelmi minisztériumban a helye / – nyílt levél a miniszterelnöknek –

2008. május 7. 17:33 // Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége
Hatvannégy környezetvédő szervezet írt levelet a miniszterelnöknek, annak érdekében, hogy a klímapolitika teljes egészében maradjon a környezetvédelmi tárca hatáskörében.
 

A napokban sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint a kormányátalakítás mentén a klímapolitika, illetve ennek egyik fontos szegmense, az emissziókereskedelem átkerülhet a környezetvédelmi tárcától az újonnan létrehozandó közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumba.

Az Energia Klub, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet kezdeményezésére fél nap alatt 64 civil szervezet csatlakozott ahhoz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levélhez, amelyben a zöldek határozottan kiálltak azért, hogy a klímapolitika teljes egészében a környezetvédelmi minisztérium hatáskörében maradjon.

A civil szervezetek abszurdnak és rendkívül visszásnak tartják azt a felmerült ötletet, hogy az egyik legfontosabb globális környezeti kihívás kezelése egy, a klímaváltozás tekintetében részproblémával foglalkozó minisztérium irányítása alá kerüljön.

A környezetvédők felhívták a figyelmet arra, hogy az emissziókereskedelem elsődleges célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelmi megközelítés háttérbe szorítása Magyarország számára rendkívül hátrányos következményekkel járna.

Határozott véleményük, hogy el kell választani a környezetvédelmi ügyeket a kibocsátásokért felelős energetikai ipartól és az azt felügyelő minisztériumtól.

Hangsúlyozták, hogy a klímapolitikával összefüggő kérdéseket az Európai Unió jogpolitikája is a környezeti joganyag részeként kezeli. Így például az Európai Unióban a klímapolitikával összefüggő kérdések a Környezetvédelmi Tanácshoz tartoznak.
A civilek szerint a parlament által nemrégiben egyhangúlag elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtását is veszélyezteti, ha egyes lényeges éghajlatváltozási kérdések kikerülnek a környezetvédelmi tárca hatásköréből. Csak egy önálló és erős környezetvédelmi minisztérium tudja a kormányzaton belül az összes részterületen átnyúlóan érvényesíteni a klímavédelem szempontrendszerét, és ehhez megfelelő hatáskörre és eszköztárra van szüksége.


A nyílt levél szövege:


Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke részére


Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A napokban sajtóhírek jelentek meg, amely szerint a kormányátalakítás mentén a klímapolitika, illetve ennek egyik fontos szegmense, az emissziókereskedelem átkerülhet az újonnan létrehozandó közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztériumba a környezetvédelmi tárcától.

Alulírott civil szervezetek abszurdnak és rendkívül visszásnak tartjuk ezt az ötletet. A

jelenlegi nemzetközi és hazai környezetpolitikai légkörben az egyik legfontosabb globális környezeti kihívás kezelését nem lehet egy, a klímaváltozás tekintetében részproblémával foglalkozó minisztérium irányítása alá helyezni.

Tekintettel arra, hogy az emissziókereskedelem elsődleges célja az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelmi megközelítés háttérbe szorítása Magyarország számára rendkívül hátrányos következményekkel járna. Határozott véleményünk, hogy el kell választani a környezetvédelmi ügyeket a kibocsátásokért felelős energetikai ipartól és az azt felügyelő minisztériumtól.

A klímapolitikával összefüggő kérdéseket az Európai Unió joga is a környezeti joganyag részeként kezeli. Az Európai Unióban a klímapolitikával összefüggő kérdések a Környezetvédelmi Főigazgatósághoz, illetve a Környezetvédelmi Tanácshoz tartoznak. Így a kvótakereskedelmi rendszer is a környezetvédelmi eszközök egyike.

A Parlament nemrégiben egyhangúlag fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. A stratégia hatékony végrehajtását veszélyezteti, ha egyes lényeges éghajlatváltozási kérdések kikerülnek a környezetvédelmi tárca hatásköréből. Csak egy önálló és erős környezetvédelmi minisztérium tudja a kormányzaton belül az összes részterületen átnyúlóan érvényesíteni a klímavédelem szempontrendszerét, és ehhez megfelelő hatáskörre és eszköztárra van szüksége.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!


A jövő egyik legfontosabb globális és nemzeti politikai kihívása az erőforrásokkal való

fenntartható gazdálkodás és a környezetünk minőségének biztosítása. A magyar állampolgároknak olyan kormányzatra van szüksége, amely képes átfogóan gondolkodni a környezet és fejlődés ügyeiről és a környezetvédelmet megfelelő súllyal kezelni a kormányzati munkában.

Kérjük, hogy a fenti érvek fényében fontolja meg a felmerülő kormányzati szerkezetváltoztatási elképzeléseket, és továbbra is biztosítsa a környezetvédelmi miniszter felügyeletét a klímapolitika, illetve az emissziókereskedelem ügyei felett.

Budapest, 2008. május 7.


Üdvözlettel:

Dr. Farkas István ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége


A felhíváshoz csatlakozott 64 szervezet:

Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport

Beklen Alapítvány

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub

Békés Megyei Zöld Kör

BOCS Alapítvány

Bodrog Egyesület

Bors Alapítvány

CivilFilm Környezet-, Természet- és Fogyasztóvédelmi Egyesület

Csalán Egyesület

Dél-Nyírség Bihari Tájvédelmi Egyesület

Domberdő Természetvédelmi Egyesület

Dorogi Környezetvédelmi Egyesület

Dráva Szövetség

ETK (Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület)

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Energia Klub

Energia és Környezet Alapítvány

Fenntarthatóság Felé Egyesület

Független Ökológiai Központ

GATE Zöld Klub

Gaja Környezetvédő Egyesület

Gömöri Környezet- és Tájfejlesztő Egyesület

Greenpeace Magyarország

Hatvani Környezetvédelmi Egyesület

Hermann Ottó Természetvédő Kör

Hermann Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont

Holocén Egyesület

Hulladék Munkaszövetség

Ifjú Botanikusok Baráti Köre

Inspi-Ráció Egyesület

KELE Természetvédő Egyesület

Kör Alapítvány

Körösvidéki Humánfejlesztő Kör

Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata

Környezeti Tanácsadók Egyesülete

Középkertért Egyesület

Közép-Magyarországi Zöld Kör

Lanius Természetvédelmi Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége

Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány

Messzelátó Egyesület

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Nyitott Kert Alapítvány

Ökológiai Stúdió Alapítvány

Ökorégió Alapítvány a Fenntartható  Fejlődésért

Pannon Természetvédő Szövetség

Pécsi Zöld Kör

Pipacs Egyesület

Püspökladányi Természetvédő Csoport

Reflex Környezetvédő Egyesület

Somogy Természeti Öröksége Közalapítvány

Szerkő Környezeti Nevelési Egyesület

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

Természet-és Környezetvédő Tanárok Egyesülete

Tisza Klub Védegylet

Zöld Akció

Zöld Kapcsolat Egyesület

Zöld Kör - FBM tagja

Zatkalik András
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.