2022. május 23.
//
Dezső névnap

Térségi Tavaszi Fesztivál a Gizella napokon

2008. május 7. 17:59
Vasárnap első alkalommal kapnak lehetőséget a kistérségi települések művészeti csoportjai, hogy bemutatkozzanak a Gizella napokon. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő javaslatára a produkciók összefogásáért, szervezéséért a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány felel. A Térségi Tavaszi Fesztiválnak, mely tökéletesen illeszkedik majd a művészeti vásári forgataghoz hagyományteremtő céllal indul az idei évben.

Az Óváros téren sok éves hagyomány, hogy a Gizella napok alkalmával a képzőművészeti vásár ideje alatt egy szabadtéri színpadon színes produkciókkal szórakoztatják a közönséget. Az idei év rendhagyó lesz, hiszen Horváth Zsolt javaslatára a kistérségi települések művészei léphetnek a színpadra. A honatya azzal az ötlettel kereste fel Porga Gyula alpolgármestert, hogy a párbeszéd évében, ne csak a kultúrák között, hanem a kultúra mentén Veszprém és a kistérségi települések között is teremtsék meg a párbeszéd lehetőségét. A reneszánsz évében a Gizella napok programjai is a reneszánsz jegyében zajlanak, ezt csak színesebbé teszi, ha a megyei jogú város határain kívülről is bekapcsolódhatnak az előadók a rendezvényekbe. A Pannontérség Fejlődéséért Alapítvány szervezésében vasárnap fél 10 és fél 1 között többek közt sváb zene, magyar táncok, vásári komédia, mazsorettek fellépése és fúvós zenekarok lépnek fel az első Térségi Tavaszi Fesztiválon. Horváth Zsolt, alapítványi elnök a Vehírnek elmondta, hogy 2007-ben maga az alapítvány is azzal a céllal jött létre, hogy ápolja a kulturális hagyományokat, erre pedig kiváló alkalom a Gizella napok.

A produkciókat a Kinizsi Bank támogatja, hogy a vidék is megmutathassa, nem csak Veszprémben vannak kiváló művészek.

A részletes program megtalálható az ajánlóban, az eseménynaptárban, illetve a pannonterseg.hu, internetes oldalon.

Füssy Angéla

További cikkek

Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.