Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Golyós fegyverrel is lehet már lőni a fűzfői lőtéren

2015. január 16. 18:54
Új szolgáltatással várja a lövészet híveit a Balatonfűzfői Lövész Egylet lőtere. Januártól használható az új golyóspuska lőtér is. A vonatkozó szigorú előírások betartásával sportlövők és vadászok gyakorolhatnak a 100 méteres lőpályán.

Az egylet elnökétől, Zatkalik Attilától megtudtuk, a fegyvertartásról szóló törvény szerint lőtéren lehet csak fegyvert „belőni”. A golyós vadászfegyverek belövése, a kézzel töltött lőszerek minőségének ellenőrzése, vadászvizsgára felkészítés, majd vadászat előtti gyakorlás olyan igény, aminek kielégítésére bővült a fűzfői sportlőtér. (A Balaton régióban tudomásunk szerint mindössze két helyen – Fűzfőn és Gyenesdiáson, illetve kissé távolabb, a Kab-hegyen – van erre törvényes lehetőség.) 

Zatkalik Attila a lőállásbanZatkalik Attila a lőállásban

Az új klubvezetés – mintegy félmillió forintos ráfordítással és rengeteg közösségi munkával – megteremtette a lehetőségét annak, hogy a golyós vadászfegyvereket Fűzfőn állíthassák be a vadászok. A talán nem is távoli jövőben arra is sor kerülhet, hogy a nagyöbű pisztolyokkal (önvédelmi fegyverekkel) egy ötvenméteres lőtéren lehessen gyakorolni. A gyakorlás éppen a vadászbalesetek elkerülésének egyik legfontosabb eszköze – mondta Zatkalik Attila. A fentieken túl lőtéri konzultációkra is lehetőség nyílhat.

A golyós pálya kellékei ezek isA golyós pálya kellékei ezek is

A nagy múltra visszatekintő lőtér 1969 óta működik a Nitrokémia – mint üzemeltető és fenntartó – létesítményeként. Akkor igen jó lehetőség volt a „nyugati” piacra sportlőszert és lőport exportálni. A Balatonfűzfői Lövész Egylet versenyeredményei (a sportdiplomácián túl) mellett a reklám is eredményes volt. Több ország olimpikonja, világcsúcstartója is résztvevője volt az évente rendezett NIKE Grand Prix versenyeknek. A klub első edzői, dr. Szilágyi Virgil és Füzesséry György néhány év alatt olyan szintre hoztak fel egy fiatal csapatot, hogy a junior trap csapat már 1973-ban bronzérmes lett Torinóban az Európa-bajnokságon. De ez csak kezdet volt. Előbb Európa-bajnoki ezüst-, majd aranyérem volt fűzfői sportlövő, Tóth János nyakában.

A lőszer- és lőporfejlesztésben jelentős szerepe volt a nemzetközi versenysportnak is – mondta Szajkó István nyugdíjas kutató-mérnök, a klub egyik első vezetője. Érdekes, hogy a „szocialista” ország termékeire nem érkezett egyetlen reklamáció sem. Ez pedig az igényes USA piacát tekintve nem lebecsülendő! Emlékezetes maradt az eszéki világkupa, ahol az amerikaiakat és a szovjeteket előzték meg, jóllehet a kis ország sportolóit eleinte számba sem vették. A krónikás szerint az amerikaiak jobban örültek annak, hogy a magyarok felülmúlták az „oroszokat”, mint saját helyezésüknek…       

Szajkó István a lőtér relikviaái előttSzajkó István a lőtér relikviaái előtt

Kezdetben nem voltak jó fegyvereink – folytatta Szajkó –; annyira nem, hogy többen versenyeztek egy fegyverrel. A Nitrokémia vezetése azonban felismerte a sportdiplomácia gazdasági szerepének hasznát. Külföldi ellenfeleink jelentős hányada profi versenyző volt. Támogatóik a legismertebb lőszer és fegyvergyárak voltak. Nekünk a legerősebb eszközünk a magas szintű szakmai munka volt. Hozzátette: Veszprém megye a nemzetközi élsportban a megyék között a legszűkebb élvonalban van. Olimpikonja van Veszprémnek, Tapolcának, Balatonfűzfőnek.

Az átadási ünnepségen a környék polgármesterei – Kőszegi Ilona, Szedlák Attila – mellett megjelent Putz István koronglövő edző, Varga Károly olimpiai bajnok (Moszkva 1980). 

Varga Károly olimpiai bajnokVarga Károly olimpiai bajnok

Az egyletnek jelenleg 32 tagja van, s továbbra is kettős a céljuk: a sportot kedvelőknek lehetőséget biztosítani amatőr és profi szinten; valamint a versenysportban támogatni a legjobbakat és az utánpótlást.

Korongok kilövés előttKorongok kilövés előtt

A karácsonyi évzáró versenyen igazi fanatikusok, időjárástól függetlenül, örömmel lépnek a lőállásba, s célozzák meg a fölröppenő narancssárga korongokat. Legfőbb ismérvük azonban a lőtéren elsajátítható fegyelmezettség (melynek betartását a vadászoktól is elvárják), hiszen mindenki tisztában van vele: „Töltetlen fegyver nincs.”

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.