2022. május 25.
//
Orbán névnap

Operák orgonán / Rákász Gergely koncertorgonista Veszprém megyében turnézik

2008. május 8. 0:37
Hazatérése óta negyedik albumát adta ki Rákász Gergely orgonaművész, koncertorgonista. A VERDISSIMO koncertturnék alkalmával eddig harminc városba jutott el, s máris hatalmas siker. A harminc éves fiatal zenész a megszokottnál jóval nagyobb körben tette kedvelté a klasszikus zenét. Bármerre jár, minden országban, minden városban teltház várja. Eredményes munkájára felfigyelve a híres Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte. Több hosszabb tartózkodás után 2005-ben tért haza végleg az Egyesült Államokból. Tavaszi turnéján május 26-án Balatonfüreden, 27-én Veszprémben csendülnek fel az ismert áriák, persze orgonán.

Rákász Gergely veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy bár nagyon fiatalon megkaphatta az amerikai álmot, ma is úgy érzi, jól tette, hogy hazatért. Magyarországra került a főhadiszállás, s  bár minden hívásnak eleget tesz, a hazai koncertek prioritást élveznek nála. Wass Albert azt üzente haza anno, hogy nem az számít, ki mennyi pénzt hoz egy országba, hanem, hogy ki mennyit tesz le egy közösség asztalára. Ha összevetjük, mondjuk Chicago-t egy hazai kisvárossal, Amerikában, egy nagyvárosban egy évben körülbelül kétszáz orgonakoncert van, abból lehetek az egyik, míg itthon négy vagy öt. Nem is lehet kérdés, melyiknek nagyobb az értéke, - fogalmazott az orgonista. Szavaiból is kitűnik, döntésében fontos szerepe van a családnak, sikereit nem egyedül egy távoli országban szeretné megélni. Külön örömnek nevezte, hogy a tavaszi turné során Veszprémbe és Balatonfüredre is eljut, hiszen mindkét város nagyon közel áll a szívéhez.

A VERDISSIMO igazi zenei kuriózum, hiszen Rákász Gerely előtt operákat soha senki nem játszott orgonán, sokan talán merésznek is tartották a vállalkozást, de az eredmény magáért beszél. Harminc városban, 30 teltházas koncert, hatalmas sikerrel.

A sajtótájékoztatón Porga Gyula, alpolgármester örömmel üdvözölte a fiatal művészt Veszprémben. Mint mondta, ez a legjobb választás, hiszen Veszprém nem csak a szelek, de a harangok és a zene városa is. Minden évben nívós zenei rendezvény sora várja a városunkba látogatókat, szinte minden műfajban. Az alpolgármester külön említette a Veszprémi Ünnepi Játékokat, a Gizella napokat, az Országos Kamarazenei Fesztiválokat, a Kórusfesztivált és az Utcazene fesztivált.

Füssy Angéla