Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A füredi salakostól a sportág szentélyéig

2015. július 15. 21:42
A kezdetekről és a Wimbledonban elért sportágtörténeti sikerről is mesélt a tizenhat éves balatonfüredi tenisztehetség, Gálfi Dalma.

Alig, hogy megtanult járni, máris teniszütőt vett a kezébe, most wimbledoni bajnok a fiatal balatonfüredi teniszező hölgy, Gálfi Dalma. A mindössze tizenhat esztendős tehetség – oldalán Stollár Fannyval – a hétvégén beírta magát a sportág történelemkönyvébe. Első olyan párosként arattak ugyanis Grand Slam győzelmet, melynek mindkét tagja magyar.

A magyar kettős imponáló magabiztossággal menetelt végig a mezőnyön a wimbledoni nyílt teniszbajnokság junior korcsoportjában. Temesvári Andrea tanítványai az elődöntőben egy több mint húsz meccs óta veretlen párost búcsúztattak. Aztán a döntőben sem remegett meg a kezük: biztos 6:3, 6:2-es győzelemmel múlták felül a MihalíkováLapko (szlovák, fehérorosz) duót.

Gálfi Dalma (a kép bal oldalán) és Stollár FannyGálfi Dalma (a kép bal oldalán) és Stollár Fanny

Gálfi Dalma, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium magántanulója hazaérkezését követően nyilatkozott a vehirsport.hu-nak. – Azt hiszem, csak most kezdjük felfogni, hogy mekkora sikert értünk el. Fantasztikus érzés volt, hogy ezt átélhettem ezt a diadalt. Folyton cseng a telefonom, érkeznek a gratulációk, s folyamatosan interjúkat adunk, ezekből a visszajelzésekből is érezzük, hogy hatalmas dolgot vittünk véghez – nyugtázta.

Több mint ezer néző követte a lányok döntőjét. – Hatalmas élmény, ilyen közönség előtt teniszezni, azt hiszem, nekem örökre Wimbledon marad a kedvenc helyszínem. Egészen különleges hangulata van ennek a versenynek, olyan, ami sehol máshol nem tapasztalható. Wimbledon a tenisz szentélye – húzta alá

.

A sportos családba született – édesapja és édesanyja is testnevelő tanár – tehetség szó szerint a teniszpályán nőtt fel. – Édesapám egy balatonfüredi teniszpályát üzemeltet egészen kicsi korom óta, mondhatni ott nőttem fel. Ütőt fogtam a kezembe, s elkezdtünk édesapámmal játszani, aztán kiderült, hogy „nem is vagyok olyan béna ebben a sportágban” – emlékezett vissza kezdetekre Dalma, aki öt-hatéves kora óta teniszezik versenyszerűen, s nyeri sorra a korosztályos viadalokat.

A más sportágakban is korosztályos magyar bajnok tehetségnek aztán választania kellett az atlétika, a tánc és a tenisz közül. Bár szülei sosem erőltették, végül utóbbi mellett tette le voksát, ma pedig már az MTK színeiben készül versenyeire. – Azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek. Nem érzem, hogy a profi sportolói életvitelem miatt bármiről is le kellene mondanom – adott tanúbizonyságot céltudatosságáról.

Tavaly ősszel döntöttek úgy Stollár Fannyval, hogy párosban együtt indulnak. – Mindketten elég erős személyiséggel rendelkezünk. Eleinte adódtak is kisebb súrlódások, de ezeken könnyen átléptünk, s most már igazi csapatként tudunk egymásért küzdeni. Egyéni játékot játszottunk a párosban, ami nem túl kifizetődő, aztán edzőink segítségével sikerült egymás játékára hangolódnunk, ami azt hiszem, jól sikerült – fogalmazott, majd elárulta, hogy a pályán kívül is könnyen szót értenek egymással.

Gálfi 2014-ben már döntőzhetett Wimbledonban, akkor azonban nem jött össze a tornagyőzelem oldalán a cseh társával. – Tanultam a tavalyi vereségből. Azt hiszem a rutinnak is köszönhető mostani sikerünk. Tökéletesen kizártuk a külvilágot, csak a tenisszel foglalkoztunk – árulta el a siker receptjét.

Wimbledonban minden győztes együtt ünnepelhette sikerét a bajnokok vacsoráján. A rendezvényen a teniszvilág legnagyobbjai jelentek meg, hogy előkelő környezetben búcsúzzanak a küzdelmektől. – Sajnos arra nem volt lehetőségünk, hogy beszélgessünk a felnőtt mezőny gigászaival, de így is hatalmas megtiszteltetés volt részt venni az eseményen – összegezte élményeit Gálfi, akiknek egyébként Roger Federer és Serena Williams a példaképe.

Gálfi legközelebb a svájci junior Európa-bajnokságon lép teniszpályára, ahol egyéniben szeretne előrelépni, párosban – Stollárral – pedig megismételné a wimbledoni sikert.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.