Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Fontos győzelem Norvégiában

2015. november 12. 22:43 // Forrás: MTI
Az újonc Kleinheisler László góljával a magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött Norvégia vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező első, csütörtöki felvonásán.

A Puskás Akadémia ebben az idényben egyetlen élvonalbeli mérkőzésen sem szerepelt, 21 éves szélsője a 26. percben lőtte a győztes gólt, mellyel a nemzeti együttes 34 év után múlta felül ismét északi riválisát. Ezt követően a magyar védelem és a 100. válogatottságát ünneplő Király Gábor kapus hősiesen tartotta az eredményt a lefújásig.

Vasárnap 20.45-től a Groupama Arénában rendezik a visszavágót, melyen a mostani meccsen kapott sárga lapja miatt Gera Zoltán nem léphet pályára.

Eb-pótselejtező, első mérkőzés:
Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1)
Oslo, Ullevaal Stadion, 28 000 néző, v.: Mark Clattenburg (angol)
Norvégia: Örjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Högli - Per Ciljan Skjelbred (Pal André Helland, 86.), Alexander Tettey, Stefan Johansen, Jo Inge Berget (Mohamed Elyounoussi, 74.) - Markus Henriksen, Alexander Söderlund (Marcus Pedersen, 61.)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Kleinheisler László (Nagy Ádám, 75.), Gera Zoltán, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs (Lovrencsics Gergő, 76.) - Németh Krisztián, Szalai Ádám (Priskin Tamás, 91.)
gólszerző: Kleinheisler (26.)
sárga lap: Tettey (19.), Elabdellaoui (65.), illetve Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)

I. félidő, 26. perc: Elek lőtt passzát jól tette maga elé a büntetőterület jobb oldalán álló Kleinheisler, aki aztán 14 méterről a jobb sarokba lőtt, Nyland rossz ütemben vetődött a labdáért, amibe így csak beleérni tudott (0-1).

Dzsudzsák Balázs (b) és a norvég Jo Inge Berget a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Dzsudzsák Balázs (b) és a norvég Jo Inge Berget a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A norvég válogatott nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, a 100. válogatottságát ünneplő Királynak már a harmadik percben bravúrral kellett hárítania, majd az ezt követő szögletből szintén kimaradt egy hazai lehetőség. Eleinte kissé zavarodottnak tűnt a magyar csapat, a középpályán egyáltalán nem sikerült megszűrni az északiak akcióit. Alig tíz perc elteltével kiszabadult a szorításból Bernd Storck együttese, amely egy szép támadás végén az újonc létére bátran futballozó Kleinheisler révén veszélyeztetett. Ez figyelmeztető jel volt a norvégok számára, ugyanis visszavettek a tempóból, és kiegyenlítetté vált a találkozó.

Kissé "leült" a mérkőzés, egy-egy magyar labdavesztésből többször veszélyesen megindultak a norvégok, azonban rendre rossz megoldásokat választottak a három a három, vagy a négy a négy elleni szituációkban. Ezt követően viszont szinte teljesen elnémult a stadion - a vendégszektort kivéve -, ugyanis egy szép magyar támadás végén Kleinheisler második próbálkozása már utat talált a kapuba, így a Puskás Akadémia 21 éves szélsője góllal debütált a válogatottban, s azonnal az őt beállító német szakvezetőhöz rohant, és a nyakába ugrott.

Gera Zoltán (k) és a norvég Markus Henriksen (b) a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Gera Zoltán (k) és a norvég Markus Henriksen (b) a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A játékrészből hátralévő időben nagy fölényben futballozott Norvégia, néhányszor Királynak is közbe kellett avatkoznia, de igazán nagy ziccerük nem volt a hazaiaknak. Ugyanakkor az nyomasztó volt, hogy a magyarok a félpályát is alig lépték át, igaz, az egyik ilyen szórványos támadás végén Elek hagyott ki egy nagy helyzetet - a keresztléc fölé fejelt - Kleinheisler pontos beadása után.

A folytatásban sem változott a játék képe, teljesen beszorult a magyar csapat. Szinte csak az volt a kérdés, meddig bírja a magyar védelem a nyomást. Azonban hiába záporoztak a beadások Király kapuja elé, hiába rohamoztak a norvégok, egyszerűen nem találtak rést a vendégek hátsó alakzatán, sőt az egész második félidő egyetlen magyar kontrájának végén Dzsudzsák ziccerben a kapusba lőtte a labdát. Ennek ellenére szinte "feltörte a kapu a magyarok hátát", egy ízben Fiola a gólvonalról mentett, de aztán kicsit enyhült a nyomás.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az utolsó tíz percre aztán minden energiájukat mozgósították a norvégok, és utolsó rohamra indultak. Ekkor a szerencse is a magyarok mellé szegődött, ugyanis a magyar csapatot egyszer a keresztléc mentette meg, de a szervezett, hősies és sokszor önfeláldozó védekezés kifizetődött, mivel kibírta a nyomást a lefújásig.

Ezt követően a magyar szurkolótábor "Fülöp Marci, Fülöp Marci" rigmussal emlékezett a csütörtökön 32 évesen elhunyt korábbi válogatott kapusra.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Most örülünk, de még nem nyertük meg a párharcot, csak az első lépést tettük meg a kitűzött cél felé. Kicsit megilletődötten kezdtünk, de Király az elején nagyot védett, ami nagyon kellett. Az egész csapat kiválóan játszott, büszkék lehetnek magukra a futballisták. Nehéz meccs lesz a vasárnapi, mert ma is jól játszottak a norvégok. Picit azért javultak az esélyeink, de most sincs veszítenivalónk, a rivális az esélyesebb".

Per-Mathias Högmo, a norvég válogatott szövetségi kapitánya:
"Még csak a felén vagyunk túl a párharcnak. Jól játszottunk, elég helyzetet dolgoztunk ki, de nem sikerült betalálnunk. Továbbá a Napnál is világosabb, hogy nem kaptunk meg egy büntetőt. Nagyon várjuk a magyarországi visszavágót, nem tragédia ez az 1-0-s vereség, mert gondoljuk csak el, mit fognak érezni a magyarok, ha gólt kapnak, mert tudják majd, amennyiben még egy gólt kapnak, kiesnek".

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.