Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Másfél évtized munkája érett be

2015. november 25. 21:53
Rugovics Vendel szerint a bakonyi utánpótlásműhelynél folyó munka bizonyítványa, hogy két játékost is adtak a felnőtt válogatott keretébe, sőt, Lang Ádám oroszlánrészt vállalt a történelmi sikerben.

A magyar labdarúgó-válogatott másfél héttel ezelőtt sportágtörténeti tettet hajtott végre azzal, hogy a Norvégia elleni pótselejtezőn kettős győzelemmel kiharcolta a részvételt a jövő évi franciaországi Európa-bajnokságra. Nemzeti együttesünk negyvennégy év után vehet részt újra a kontinenstornán, s harminc esztendő után szerepelhet ismét nagy tornán (utoljára az 1986-os mexikói vb-n járt nemzeti tizenegyünk).

A válogatott bő keretébe két veszprémi nevelésű játékos is befért. Közülük a 20 éves Osváth Attila sérülés miatt végül nem jutott szóhoz a pótselejtezőn, a 22 esztendős Lang Ádám viszont mindkét találkozót végigjátszotta. Meg kell említeni ugyanakkor Kádár Tamást is, aki szintén a bakonyi megyeszékhelyen született, de ő nem a Veszprém FC USE-ban nevelkedett.

Rugovics Vendel (a kép bal oldalán) a Veszprémi LS kispadja előttRugovics Vendel (a kép bal oldalán) a Veszprémi LS kispadja előtt

– Határtalanul boldog vagyok, mert azt látom, hogy a sikeres Eb-kvalifikációval beértek az elmúlt másfél évtized erőfeszítései, amelyben megyei igazgatóként, s a Veszprém FC USE szakmai igazgatójaként is tevékenyen részt vettem – kezdte a beszélgetést Rugovics Vendel. – Külön büszkeségre ad okot, hogy egyesületünk két kerettagot adhatott a válogatottnak, melyből Lang Ádám a legfontosabb párharcban oroszlánrészt vállalva ki tudta harcolni az Eb-részvételt. Ez egyértelmű minősítése a nálunk folyó munkának – tette hozzá, majd megjegyezte: sajnos csak erkölcsi elismerésük származik abból, hogy játékost adtak az Eb-kijutást kiharcoló válogatottba.

– Kollégáimmal a VFC USE-nál a 2000-es évek elején szisztematikus munkába kezdtünk. Korosztályos képzési modellt alakítottunk ki, ami akkor magyar viszonylatokban forradalmasította az utánpótlásképzést. Ma már evidencia az, hogy a játékosok életkori sajátosságaihoz viszonyított edzésmunka folyik az utánpótlásban, akkoriban azonban ez még nem így volt. Körülbelül 30 korosztályos válogatott került ki eddig az egyesületből. Az az elképzelés, amit közel másfél évtizede kigondoltunk, most igazolódott be azzal, hogy két játékost is delegáltunk a felnőtt válogatottba – húzta alá a veszprémi utánpótlásműhely és a megyei I. osztályban szereplő felnőtt együttes szakmai igazgatója.

Elmesélte, hogy Lang Ádámot akadémiák és klubok sora szerette volna már 17 éves kora után leszerződtetni, de ő akkor mindenféle kapacitálás ellenére azt mondta, hogy marad, mert itt látta adottnak azokat a feltételeket, amelyek a fejlődéshez szükségesek. „Vendi bácsi, nekem tizenkilenc éves koromig itt a helyem, itt kapom a legjobb képzést, utána szeretnék váltani” – elevenítette fel a játékos korábbi szavait a „Bakony Maradonája”.

Lang Ádám (4-es mezben) a felnőtt válogatott alapemberévé vált - Fotó: MLSZLang Ádám (4-es mezben) a felnőtt válogatott alapemberévé vált - Fotó: MLSZ

– Lang Ádám és Novothny Soma már gyerekként is hatalmas profizmussal állt a focihoz. Nem véletlen, hogy pont ők érték el a legnagyobb futballsikereket, akik annak idején a pálya mellett az iskolapadban is bizonyítottak. Ez minden gyerek és szülő számára példa lehet. Az a tény, hogy ők két fronton is helyt tudtak állni, az összeszedettségüket, fegyelmezettségüket és koncentráltságukat mutatja. A legmonotonabb edzési gyakorlatokat is élvezettel végezték a többórás tréningek után is. Az általam megkövetelt precizitást zokszó nélkül végre hajtották. Ez kialakított bennük egy olyan monotónia tűrést, precizitást, koncentráltságot, ami Ádám futballjának védjegye. Ez az, amire Bernd Storck szövetségi kapitány is felfigyelt.

– Ádám futballja talán nem kifejezetten látványos a laikusok számára, ugyanakkor borzasztóan hasznosan játszik, ami rendkívüli tudatosságról tesz tanúbizonyságot. Sugárzik róla a nyugalom minden meccsen. A német futballra jellemző szervezettséget jól megvalósító játékosok kerültek előtérbe Dárdai Pál kapitánysága alatt, majd Storck mesternél is. Korábbi csapattársaim, Horváth Ferenc és Pintér Attila is Ádám játékintelligenciáját emelték ki. Az a tény, hogy Bernd Storck Langnak szavazott bizalmat a magyar labdarúgás elmúlt évtizedének legfontosabb mérkőzésén, hűen tükrözi az Ádámban lévő potenciált – fogalmazott a szakember, aki száz százalékig biztos abban, hogy Lang beverekedi magát a Videoton kezdőcsapatába.

Emlékeztetett: Németh Krisztián, Lang Ádám, Kleinheisler László és Nagy Ádám is a Bozsik-program „termékei”, akik a nemzeti utánpótlásprogramnak köszönhetően kerültek fiatalon a felnőtt válogatotthoz. Rugovics úgy véli, hogy a magyar válogatott nem véletlenül jutott ki az Eb-re, egy szisztematikus utánpótlásmunka eredménye érett most be. Véleménye szerint csak apróságokon múlt, hogy nem egyenes ágon jutott ki Franciaországba a gárda.

– Jövő nyáron a kontinens legjobb együttesivel találkozunk. Az, hogy kiket kapunk a különböző kalapokból, gyakorlatilag teljesen mindegy, hiszen egyforma erősségű gárdák kerültek oda. Bízom abban, hogy jól fogunk szerepelni, de túlzott elvárásokat nem szabad támasztani a nemzeti csapattal szemben, hiszen az már maga a mennyország, hogy negyvennégy év után kijutottunk egy Eb-re – hangsúlyozta a korábbi háromszoros válogatott, majd elmesélte, hogy a Norvégiában gólt szerző Kleinheisler játékára már tíz évvel ezelőtt felfigyelt. Már akkor szerette volna leigazolni Szombathelyre.

– Az akadémiák elszívó ereje hatalmas, de azt gondolom, hogy Veszprémből nem érdemes váltani. Azokból a gyerekből, akik a szakmai tanácsaink ellenére elmentek, nem vált jó labdarúgó. Szeretném arra kérni a szülőket, hogy nézzék meg a VFC USE eddigi eredményeit. Tőlünk milliókat kereső profi futballisták kerültek ki, míg azok, akik távoztak, nem váltak profi labdarúgóvá.

Természetesen Lang Ádámot is kerestük, de őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Zatkalik Dániel
Zatkalik Dávid
Domján Attila
további cikkek
Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban vármegyei foci Vármegyei foci: pénteken rendezik a teljes fordulót az élvonalban Tihany–Fűzfő és Úrkút–Sümeg rangadókkal folytatódik a Vehir.hu vármegyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság. A húsvéti ünnep miatt a 21. forduló valamennyi mérkőzését pénteken játsszák. ma 5:02 Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk Szoboszlai Dominik, a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint kedd este az volt a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül meg tudták nyerni a Koszovó elleni barátságos mérkőzést a telt házas Puskás Arénában. tegnap 7:47 Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat magyar labdarúgó-válogatott Újabb győzelemmel folytatódott a veretlenségi sorozat A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen. 2024. március 26. 21:03 Magyar-koszovói: telt ház lesz a Puskás Arénában magyar labdarúgó-válogatott Magyar-koszovói: telt ház lesz a Puskás Arénában Minden jegy elkelt a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 19 órakor kezdődő, Koszovó elleni barátságos mérkőzésére. 2024. március 26. 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.