Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stratégia az élhetőbb városért / Veszprém a szív és az ész városa

2008. április 2. 9:56
Másfél éves hosszú munka után újabb fázisához érkezett a veszprémi városfejlesztési stratégia előkészítése. Az írásos anyag meghatározza az elkövetkező időszak fejlesztéseit, melynek főbb pillérei a kultúrturizmus és az oktatás. Megfogalmazásában részt vettek a Közüzemi Szolgáltató Zrt. stratégiai csoportjának munkatársai, városi képviselők, valamint szakértők a legkülömbözőbb területekről. A stratégia előkészítési anyagát a legutóbbi közgyűlésen nagy többséggel el is fogadott a képviselőtestület.
A városfejlesztési stratégia maga a jövőkép, mely egy olyan szellemiséget fogalmaz meg, mely irányt mutat az elkövetkező évek fejlesztéseinek, - fogalmazott Brányi Mária, a Városfejlesztési Bizottság elnöke. Az élhetőbb városért elnevezésű, integrált városfejlesztési starégia alapja a meglévő és történelmi, kulturális hagyományokra alapuló építkezés. Legfőbb pillérei a kulturális hgyományaink - előtérbe helyezve oktatási intézményeinket. Ezt tükrözi a szlogen is: Veszprém a szív és az ész városa.

Az elképzelések egyik iránya, a kreatív tudás megteremtése, illetve kiterjesztése a városban. A kreatív tudás alapozhatja meg a gazdaságot. Ami konkrétan azt jelenti, hogy a város vezetése az egyetemi tudásbázisunkra alapozva szeretne további vállakozókat, beruházókat a Veszprémbe csábítani. A másik fő irány a kulturturizmus megalapozása. Infrastrukturális szempontból ehhez nagyban hozzájárul a 6000 főt befogadó Veszprém Aréna is. Nem merész gondolat Veszprémben a kulturturizmus, hiszen jó néhány olyan rendezvényünk van, mely nagy tömegeket vonz ide. Ilyenek a Veszprémi Ünnepi Játékok, az Utcazenefesztivál, a Gizella Napok, illetve az idei évtől már a Kamera Hungária televíziós fesztivál is. A fesztiválváros megteremtésének velejárója, hogy bővítenünk kell a szállodai férőhelyket és az éttermi befogadóképességet is.

A harmadik fontos terület az oktatás. Veszprém eddig is élen járt színvonalas középiskoláival, a méltán hírnevet szerzett szakképzőintézetekkel és a Pannon Egyetemmel. A stratégia készítői a környező településekre is gondoltak. Hiszen az ideérkező túristák Veszprémből indulva bejárhatják a Bakonyt és a balaton partot is. A cél viszont az, hogy a régió kulturális központja Veszprém legyen, s erre múltunk, jelenünk és jövőnk tekintetében minden esélyünk megvan. A város vezetése is úgy látja, a célunk eléréséhez a régió más nagy városaival, mint Székesfehérvár szorosan együtt kell működni. Nem szabad a riválist látni egymásban, közös projekteket kell létrehozni. Ebben előrelépést jelenthet a közelmúltban kötött királyi városok közti együttműködési megállapodás a reneszánsz évében, valamint a most már talán beindulni látszó Pólus Program is.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.