Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Klímanap Veszprémben

2008. május 8. 17:27
A ma napon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Klímakörútja a városba érkezett. A délelőtt során a Pannon Egyetemen Dióssy László államtitkár és dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg a rendezvényt. Délután Németh Lajos meteorológus válaszolt a Vehír munkatársának.
Az éghajlatváltozás napjaink egyik legnagyobb problémája. A föld éghajlata folyamatosan melegszik, túlnyomórészt az emberiség által egyre növekvő mennyiségben kibocsátott üvegháztartású gázok következtében. Ha most nem állítjuk meg a folyamatot, akkor belátható időn belül végérvényesen megváltozik a Föld és az, amit ma emberi életnek nevezünk. Csak rajtunk múlik, hogy gyermekeink, unokáink élhető világot örökölnek-e. Az utolsó órában vagyunk, de minden egyes ember tehet azért, hogy a világ megmaradjon olyannak, amilyennek most ismerjük - mondta bevezetőjében az államtitkár.


A délelőtt során felszólalt még dr. Harnos Zsolt, MTA, dr. Zágonyi Miklós klímaszakértő, aki az éghajlatváltozás tudományos hátterét  mutatta be, dr. Kórodi Mária, volt környezetvédelmi miniszter előadást hallhatták az érdeklődők. Levetítették Al Gore: kellemetlen igazság című filmjének I és II. részét.
Az Óváros téren felállított hatalmas klímasátorban, külön standon mutatta be tevékenységét a Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület, a gyermekek kipróbálhatt a természetvédelmi társasjátékot, aki akrt pille palack zsugorítót is vásárolhatott, de volt még gyógynövény-totó és az egyik cég biotermékeit is megvásárolhatták. A színpadon népszerű együttesek léptek fel.


Az Országos Meteorológiai Szolgálatot, Németh Lajos meteorológus képviselte, aki a  Vehír kérdésére elmodta, hogy:  a meteorológusok előrejelzései alapján 14-20 napra lehet biztonsággal előre jelezni az időjárást, és a jóslatok a 8.-9. napon bizonyosodnak be, hogy helyesek voltak e az előrejelzések. Az éghajlatkutatók lényegesen nagyobb léptékben dolgoznak, igen nagy teljesítményű számítógépeiken modellezik az éghajlati változásokat.
Azonban, ha minden változatlanül marad, a környezetszennyezés és az általa okozott kár, akkor 2050-re a Föld hőmérséklete legalább 5-6 fokkal magasabb lehet, ez a lehető legrosszabb, mert a tengerek és óceánok vizeinek magassága is drasztikusan emelkedni fog - folytatta a meteorológus. Ha az emberiségnek sikerülne megállítania példáull a  káros  gázok kibocsátását, akkor csak  1-2.5 fokkal emelkedne  a Föld hőmérséklete.  Mindenesetre nagy kihívással kell szemben néznie az emberiségnek, mert fogytán az ivóvízkészlet, és a Föld, tudósok szerint mindössze 14 millárd ember számára tud biztosítani élhető világot - mondta Németh Lajos.
Hogy végül is milyen időjárásra számíthatunk idén nyáron a Kárpát-medencében és hazánkban, a meteorológus így válaszolt: egyre hosszan tartós napsütéses forró szakaszokra kell számítani, az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra kell felkészülni.
(A délután eseményeit képgalériánkban nézhetik meg.)

Beke G. László
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.