Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét lesz strandja Veszprémnek / – Debreczenyi János polgármester az ingatlanokról –

2008. május 9. 14:07
Ha egy önkormányzat fejleszteni akar, biztosan hozzá kell nyúlnia vagyonához, s ezt a működés biztonsága is megköveteli – mondta Debreczenyi János polgármester, akit a megyeszékhely vagyoni helyzetéről kérdeztünk.
 

– Polgármester úr, mondhatjuk, hogy országos jelenség a vagyontárgyak eladása?

– Mondhatjuk. Másfajta leosztásra lenne szükség a kormányzati és az önkormányzati szint között. Ezt már nagyon régóta hangsúlyozzuk. Tekintsük Veszprém esetét, ahol csaknem 11 milliárd forintnyi személyi jövedelemadó képződik egy év alatt, aminek csak 8%-át hagyja itt a kormányzat. Igaz, egyéb jogcímeken visszacsurgat az állam különféle pénzeket. Egy fejlett polgári társadalomban egy olyan polgárjogi gazdasági viszonynak kellene lennie az önkormányzati struktúra és a kormányzati szervek között, ami egyenrangúságon alapul. Magyarországon nem ez, hanem egy leosztásos rendszer van. Ráadásul a normatíva soha nem fedezi a valós kiadásokat. Nem valósult meg a keresztfinanszírozás rendszere sem stb. Ezek magyarázzák, hogy olyan bevételi forrásokhoz kell nyúlnunk, mint például az ingatlanok hasznosítása. Hozzá kell tennem, hogy a bevételeink nagy része éppen a működtetésre fordítódik. Hogy egy példával is éljek: egy ide települő gyár jogosan várja el, hogy miközben gyarapítja az önkormányzat bevételeit, kapjon megfelelő infrastruktúrát, például járdát, amelyen a dolgozói biztonságosan eljuthatnak a gyár kapujáig.

– Vegyük sorra a legfontosabb ingatlanokat, amelyeket értékesítettek vagy a közeljövőben értékesíteni fognak.

– Ilyen a korábbi gyermekek háza. Tavaly hirdettük meg, s tavaly is értékesítettük 485 millió forint körüli összegért. Értékesítettük a multifunkcionális csarnok melletti területet is. Ez 216 millió forint volt, idén pedig 900 millió forintot tervezünk be ingatlanértékesítésre. Ez egyéb, kisebb ingatlanok eladását is jelenti.

– Nagyon sokakat érdekel, ugyanakkor érint is a várbeli közgazdasági szakközépiskola eladása.

– Járt nálunk dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök úr egy küldöttséggel ez ügyben. Megnyugtattuk őket, hogy semmi olyan lépést nem kívánunk tenni, amiről ne informálnám őket.

– Mit jelent ez?

– A mai előírásoknak megfelelő iskolaépületet nem lehet ott kialakítani. Erre alkalmatlan, hiszen műemlék jellege miatt nem lehet akármilyen átalakítást ott elvégezni. Hozzá kell tennem, hogy nemcsak az iskola épületét, hanem a vár alatti sejtet is értékesíteni kívánjuk. Ebbe a romos állapotú lakóházak, illetve a szakközépiskola tornaterme is beletartozik (Deák Ferenc utca, itt van a korábbi Vörös Meteor sportpálya is).

– Eszerint az eladásnak egyik kitétele, hogy az az előbb említett „várossejt” egységben történjen?

– Igen, mert nem szeretnénk, ha földarabolódnának ezek az ingatlanok. Most egy munkacsoport dolgozik azon, hogy milyen kitételek, célok legyenek a meghirdetésben. Ha az anyag elkészül, akkor meghívjuk az előbb említett küldöttséget egy konzultációra. A véleményezés lehetősége természetesen a lakosság részére is megnyílik. Nyílt napot, bejárást szervezünk minden érdeklődő számára. Tehát a lehető legnagyobb nyilvánosságot szeretnénk biztosítani ennek.

– Mikor tárgyalja a témát a közgyűlés?

– Már eddig is nagyon sokszor napirenden volt. Legközelebb a júliusi ülésen tárgyaljuk. A kissé távoli időpont is jelzi, hogy sem elkapkodni, sem eltitkolni nem akarjuk a lépést.

– Így viszont hiány lehet a költségvetésben.

Nem, ugyanis az idei költségvetésbe ezt nem terveztük be.

– Meg lehet kérdezni a „kikiáltási árat”?

Meg, de még korai, hiszen csak egy részére van szakértői becslés, így aztán nem lennék pontos, ha számadatot mondanék. Dolgoznak rajta a szakértők.

– Vannak-e egyéb, értékesítésre kijelölt ingatlanjaik?

Igen, kisebb ingatlanokat is megjelöltünk, amikor összeállítottuk költségvetésünket. A Bajcsy-Zsilinszky utcai ingatlanunkat (ott jelenleg szükséglakások vannak) beapportáljuk a VKSZ Zrt.-be, s ott egy olyan szolgáltatóházat építünk, ahol a lakosságot a legjobban ki tudjuk szolgálni. Szinte valamennyi ügyfélszolgálati iroda ott lesz. Tehát az ügyfél egy helyen intézheti víz, villany, gáz, szemétszállítási stb. ügyeit.

– Befejezésül essék szó a veszprémiek régi vágyáról, a strandról. Az idősebb generáció még a város közepén fürdőzhetett a ’30-as évek közepétől, aztán 1967-től a Balatonra kellett utazni.

– Szépen haladunk, az építési engedélyezési terv már elkészült, melyet az önkormányzat illetékes bizottságai meg fognak tárgyalni.  Hadd bocsássam előre, hogy ez nem a város költségvetéséből készül el, hanem a gazdasági társaságunk építi meg és működteti majd üzleti alapon. Átgondolt tervek alapján készül el az együttes, melyhez egy 50 méteres nagymedence, gyermeklubickoló stb. is kapcsolódik. Gondoltunk a jövőre is: ha meglesz a fedezete, akkor a mai alapokra felépíthető lefedés is elkészülhet. Ha minden a jövőbeni terveink szerint alakul, akkor ez a létesítmény nemcsak egy egyszerű strand lesz, hanem egy komplex vízi szórakoztató egység. Reményeink szerint jövőre már fürödhetnek is benne a veszprémiek. Kiemelném, hogy fontos szerepet szánunk a tanulóifjúság rendszeres úszásoktatásának is.

– Mikor strandolhatunk először Veszprémben?

– Nagy bizonyossággal jövő nyáron.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.