Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felejthetetlen ajándék Langtól

2016. június 30. 20:37 // Forrás: címlapfotó: MTI - Illyés Tibor
A magyar labdarúgó-válogatott veszprémi születésű védője, Lang Ádám életre szóló élménnyel ajándékozta meg nevelőedzőjét, Rugovics Vendelt.

Mint azt többször is hangsúlyoztuk, Kádár Tamás és Lang Ádám személyében két veszprémi születésű labdarúgó is alapembere volt a franciaországi Európa-bajnokságon nyolcaddöntőig jutó magyar válogatottnak.

Lang Ádám tizenkilenc éves koráig futballozott a királynék városában, Rugovics Vendel edző kezei alatt sajátította el a sportág alapjait. Rugovics már az Eb-t megelőző nyilatkozatában is biztos helyet jósolt egykori tanítványának a nemzeti tizenegy kezdőjében. Jóslata pedig beigazolódott, hiszen a huszonhárom esztendős Lang végigjátszotta mindhárom csoportmérkőzést és a nyolcaddöntőt is, oroszlánrészt vállalva a korszakos siker kiharcolásában.

– Az élet úgy hozta, hogy Fiola Attila sérülése miatt kétfelé kell választani Lang Ádám teljesítményének megítélését. Külön kell értékelni azt, amikor saját posztján, belső védőként futballozott, s külön lapon kell említeni azt, hogy miként teljesített a számára kissé idegen, jobb oldali védő pozíciójában – szögezte le Rugovics, aki szerint jelzés értékkel bír az is, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány annyira bízott Langban, hogy rá, s nem Fiola poszttársára bízta a feladatot.

– Magyarország nem kapott gólt Ausztria ellen. Ebben nagy szerepe volt Ádámnak, aki belső védőként taktikailag kiemelkedően érett, s szinte hibátlan játékot mutatott. Izland ellen jobb oldali védőként is jól teljesített, ezt mutatja, hogy a rivális csak büntetőből tudta bevenni Király portáját. Portugália ellen szintén csak dicsérni lehet, hiszen a taktikai fegyelmet maximálisan betartva, a védőjáték összes elemében tökéleteset alkotva oldotta meg feladatait, s fékezte meg a Cristiano Ronaldo vezette ellenfelet – dicsérte a védőt a Veszprémi LS és a VFC USE szakmai igazgatója.

Ronaldo sarokkal szerzett góljával kapcsolatban elmondta: hiába helyezkedett Ádám helyesen, s védte jól a rövid oldalt, egy ilyen világklasszis megmozdulásra nincs ellenszer, erre csak a világ legjobbjai képesek.

Rugovics Vendel és Rugovicsné Végh Szilvia a toulouse-i Municipal StadionbanRugovics Vendel és Rugovicsné Végh Szilvia a toulouse-i Municipal Stadionban

A Videoton játékosa a csoportgyőzelem kivívása után után nem mindennapi gesztussal kedveskedett nevelőedzőjének, a belgák elleni meccs előtt ugyanis két repülőjegyet és belépőt küldött mentorának.

– Mindig is tudtam, hogy Ádám „hálás gyerek”, de ilyen fantasztikus ajándékra nem számítottam. Szurkolóként is életre szóló élmény marad az Eb. Korábban játszottam már hetvenezer néző előtt is, de egy Európa-bajnokságnak különleges atmoszférája van. Tizenötezer magyar, s ugyanennyi belga szurkoló a két oldalon. Egymást tüzelte a két tábor, felejthetetlen, semmihez sem hasonlítható hangulatot volt a stadionban – számolt be élményeiről „a Bakony Maradonája”, aki így feleségével, Szilviával Franciaországban ünnepelhette tizennyolcadik házassági évfordulójukat.

A meccsel kapcsolatban elmondta: a belső védők buta hibája miatt kapott gól rányomta a bélyegét a találkozóra. Rugovics szerint a belgáknak kedvezett a nyílt sisakos küzdelem, s a nyíltabb futballt bevállaló játék miatt különösen nehéz dolga volt a magyar védelemnek. A világklasszis formában játszó Hazard-ék a végső sikerre is esélyesek a magyarok ellen mutatott játékkal.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.