2022. január 29.
//
Adél névnap

Káosz az építőiparban

2008. április 2. 10:08
Ingatlanmagazin
Az uniós forrásokból finanszírozott beruházások csak hiányt pótolnak, de nem oldják meg az építőipar gondjait – jelentette ki Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipari visszaesésről szóló számokra reagálva. Ugyanakkor a fordított áfafizetés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy annak kiterjesztése káoszt okozott az ágazatban.
A szakember véleménye szerint talán a második félévben indulhat be ismét „valami”. Viszont az addig tartó időszakot nehezen tudják átvészelni. Ennek következtében „számos társaság irreálisan alacsony áron vállal el beruházásokat. Ennek aztán csőd a következménye, és az alvállalkozókat is magukkal rántják. A cégek száma azonban így sem csökken, mert folyamatosan újjáalakulnak.” Az alacsony árat mint fő értékelési szempontot, hibásnak tartja Tolnay, mely a feketén foglalkoztatott munkások számát is csak növeli. Ha a kormány valóban fehéríteni akarja a gazdaságot, ezen változtatnia kell – vélekedett. Arra is kitért, hogy az uniós források hatékony felhasználásához is változtatni kell az eddigi gyakorlaton. „Ha nem egyszerűsödnek az elhúzódó engedélyezési eljárások, tovább csúszhatnak a fejlesztések. Harminc-negyven szakhatósági hozzájárulás kell egy építkezés megkezdéséhez, s bizonyos időhatáron túl pedig az a veszély fenyeget, hogy elesünk a közösségi források egy részétől” - tette hozzá.

A fordított áfafizetés kapcsán elmondta, hogy a januárban elfogadott passzusokat ugyan módosították, ez azonban az ágazaton nem segített. „Hiába egyszerűsödik májustól a jogszabály, a cégek továbbra sem tudják, hogy pontosan milyen szolgáltatás után kell fordítottan adózniuk. Az adóhatóság sem lát tisztán, munkatársai egymásnak ellentmondó válaszokat adnak kérdéseinkre”. Úgy véli, hogy minderre nem került volna sor, ha a döntéshozók a módosítást megelőzően egyeztetnek a szakmával.

Füssy Angéla