Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rajt közepes szélben

2016. július 14. 10:55 // Forrás: MTI
Közepes szélben rajtolt el a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj vitorlásverseny mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről.

A versenyen hagyományosan együtt rajtoltak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A rajt után Csopak előtt Vándor Róbert irányította RSM DTM Hungary GC32-es katamarán állt a mezőny élére.

A vitorlásoknak a 155 kilométeres Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Tihany-Balatonfüred távot kell teljesíteniük kikötés és külső segítség igénybevétele nélkül, maximum 48 óra alatt.

A Kékszalag jelenlegi abszolút időrekordját a Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye rajtol Balatonfüreden 2016. július 14-én. MTI Fotó: Szántó Áron A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye rajtol Balatonfüreden 2016. július 14-én. MTI Fotó: Szántó Áron

Több hajót megrongált a vihar

A rossz időjárás miatt a várt 600 helyett 485 hajó indult a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon, a szerda esti vihar komoly károkat okozott több vitorlásban.

Náray Vilmos, a Kékszalag kommunikációs vezetője a 9 órai rajt előtt az MTI-nek elmondta, több hajó, köztük néhány esélyes is, már a parton megsérült. A magyar tervezésű és közelmúltban vízre tett kétárbocos Kaáli Cat katamaránt a szél a kikötőben ráhajította a kőszórásra, a Rapidophen katamarán pedig a parton borult fel. A Kékszalag közösségi oldalára a csúcstartó Fifty-Fifty csapata azt írta: a viharban kiugrott a hajó árboca is, de a legénység visszarakta rögtönzött emelőkkel.

A kora reggeli nevezési adatok szerint a Black Jack, amelyet az olimpiai érmes, többszörös világbajnok német Roland Gäbler kormányzott volna, nincs az indulók közt, ott lesznek viszont az Extreme 40-esek, Józsa Márton Fifty-Fiftyje, Vándor Róberték RSM-DTM Hungary GC32-ese, valamint Litkey Farkas DC 35-öse ezúttal Festipay néven.

A Fifty-Fifty nevű kétárbocos magyar építésű katamarán legénysége Józsa Márton kormányos vezetésével a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen Tihanynál 2016. július 14-én. MTI Fotó: Szántó ÁronA Fifty-Fifty nevű kétárbocos magyar építésű katamarán legénysége Józsa Márton kormányos vezetésével a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen Tihanynál 2016. július 14-én. MTI Fotó: Szántó Áron

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön a hidegfront mögött egész nap erős északi-északnyugati szél várható (45-55 km/h), amelyet 60-65 km/óra erősségű lökések kísérnek majd, és az erős szél várhatóan kitart a 48 órás tókerülő verseny végéig. Az erős szél az esélyeken is változtathat. Náray Vilmos azt mondta: a nagy katamaránoknak, melyek évek óta uralják a versenyt, gyenge vagy közepes szélben nincs ellenfelük. Idén azonban akár egy hagyományos egytestű hajó vagy egy, az erősebb szelet jobban bíró kéttestű hajó is végezhet az élen.

A szervezők ismételten arra figyelmeztették a mezőnyt: csak azok vágjanak neki a távnak, akik hajójukat alaposan felkészítették a nehéz körülményekre, gyakorlott legénységük van, illetve minden biztonsági és kommunikációs eszköz rendelkezésükre áll a fedélzeten.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.