2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Veszprémi épületeket díjaztak

2009. október 6. 11:51
epiteszforum.hu / vehir.hu
Hétfőn átadták az idei Pro Architectura-díjakat Budapesten. Az ötből két díjat veszprémi épületek tervezői kaptak.

A frissen megnyitott FUGA Budapesti Építészeti Központban, az Építészeti Világnap egyik fő eseményeként Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Fegyverneky Sándor országos főépítész adta át a 2009. évi Pro Architectura-díjakat, amit öt létesítmény – épület, illetve kert-táj – tervezői érdemeltek ki.

A budapesti Graphisoft Park „M” épületének tervezéséért Lukács István, Vikár András és Gaschler Gábor; a bodrogkeresztúri Hun Fürdő tervezéséért Ferencz Marcel; a veszprémi Völgyikúti Ház tervezéséért Csomay Zsófia és Nagy György; a veszprémi Lovassy László Gimnázium új tornatermének tervezéséért Pozsgai Zoltán és Takács Attila; a Kopaszi gát revitalizációjának táj- és kertépítészeti munkáiért pedig Steffler István, Kontra Dániel és Salgó Borbála vehette át a szakmai elismerést.

A Lovassy László Gimnázium több évtizede álló, különösebb jellegzetességet nem mutató főépülete az új tornaterem megépítésével nem csak új elemmel gazdagodott, de új karaktert is kapott. A maga műfajában az építészeti feladatmegoldás szinte tökéletesnek, mintegy telitalálatnak minősíthető: jó a régi és az új épületrész kapcsolata, jó a telek felhasználása, beépítése, a bővítmény terepre illesztése, külső és belső megformálása. Az alkalmazott építészeti eszközök célszerűek, egyszerűek, egyben nagyvonalúak - áll Pozsgai Zoltán és Takács Attila munkájának méltatásában.


A Lovassy Gimnázium tornaterme (forrás: epiteszforum.hu)


A Völgyikúti Ház Veszprém városának értékes, de korábban méltatlanul elhanyagolt részén valósult meg. Az épületkomplexum megformálásánál, a különböző használati szintek kialakításánál a tervezők teljes mértékben figyelembe vették a környezeti adottságokat, ezen belül a terepviszonyokat. Mindezek révén a ház jól illeszkedik környezetébe, egyúttal jelentőségének megfelelő színvonalra emeli azt. Az új építészeti alkotás részleteiben és egészében is kiemelkedő színvonalú - áll Csomay Zsófia és Nagy György munkájának méltatásában.


A Völgyikút Ház (további képek galériánkban)


Az ENSZ minden évben október első hétfőjét jelöli meg Építészeti Világnapként. Célja, hogy felhívja a figyelmet a humán környezet állapotára, kiemelten a városok szegény népességének helyzetére, alapjogukra a méltó emberi hajlékhoz.

vehir.hu

További cikkek

Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.