Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tóparti önkormányzatok tulajdonában a Balatoni Hajózási Zrt. részvénycsomagja / – a kancelláriaminiszter siófoki bejelentése –

2008. május 10. 14:30
Néhány nappal ezelőtt még csak azt lehetett tudni, hogy az állam valószínűleg átadja a Balatoni Hajózási Zrt. állami tulajdonú részvényeit (49%) a tóparti önkormányzatoknak. A feltételek megismeréséig azonban szombatig kellett várni. A ma déli siófoki bejelentésre meghívót kaptak a Balatoni Hajózási Zrt.-ben többségi tulajdonos tóparti önkormányzatok vezetői.
 

A hajózási társaság állami részvényeinek megszerzéséhez két éve kérték fel az érintett önkormányzatok közvetítőjének Suchman Tamást, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnökét. Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere elmondta, hogy a 22 kikötővel rendelkező parti önkormányzatok 2004 augusztusában nyújtották be együttes igényüket a 49 százalékos kisebbségi részvénycsomag térítésmentes átvételére.
A hosszas találgatások végére Kiss Péter kancelláriaminiszter tett pontot azzal, hogy 11 óra 27 perckor bejelentette: a Balaton-parti önkormányzatok az államtól térítésmentesen megkapják a részvények 49%-át.

A történelmi jelentőségű eseményre a siófoki szezonnyitó (pünkösdi) ünnepségen került sor a siófoki móló előtt felállított rendezvénypódiumon, ahová a nyár balatoni fővárosának kulcsát ezúttal váltófutók hozták el a fővárosból. Élükön Magyarország egyik legismertebb sportembere, Csollány Szilveszter futott, akihez siófoki gyermekek csapata is csatlakozott. A jelképes kulcsot Kiss Péter kancelláriaminiszter nyújtotta át nagy taps kíséretében dr. Balázs Árpád polgármesternek.


A fórumon adták át a város Pro Turismo Siófok díjait azoknak, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették a város idegenforgalmáért.

A kancelláriaminiszter ezután jelentette be a kormány döntését. Eszerint „…a kormány úgy döntött, hogy a hajózás egészének felelősségét a 22 önkormányzathoz átadja. Ezzel a 49%-os üzletrészről is meghozta a döntését: ingyenesen a 22 önkormányzat tulajdonába adja. Azon feltételek mellett döntött így a kormány, amiről a 22 önkormányzat vállalást tett, tehát hogy fenntartja a balatoni hajózást, hogy mindazokat a tevékenységeket, amiket a Balatoni Hajózási Zrt. eddig ellátott (…), menedzseli. Ennek felelősségével együtt vállalja, valamint – ajánlatuknak megfelelően – a kormány úgy döntött, hogy nem kér vételárat ezen 49%-os üzletrészért, hanem azt kéri az önkormányzatoktól, hogy az erre szánt pénzből fejlesszék ezt a közszolgáltatást. Ezt a pénzt tegyék bele a Balatoni Hajózási Zrt.-be (90 napon belül 576 millió forintot), majd négy éven belül ezt követően ezt kiegészítendő kétmilliárdra, hogy meglegyen a további fejlesztésnek a pénzügyi magva. (…) Ismereteink szerint ez újabb tőkét és befektetést vonz, s így válik lehetővé, hogy a kikötők fejlesztése mellett egy újabb kompjárat beindítására születhet döntés – egy újabb, négymilliárdos fejlesztés eredményeként – Fonyód és Badacsony között.”


Mindennek megpecsételéseként a miniszter átnyújtotta a részvényeket jelképező okiratot Suchman tamásnak, a BFT elnökének és dr. Balázs Árpád polgármesternek.

(az eseményről tekintsék meg képgalériánkat)

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.