Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagykorúvá vált a testvérvárosi kapcsolat

2008. május 10. 14:45
Ma délelőtt a városházán ünnepélyes keretek között megerősítették a Bottrop-Veszprém testvérvárosi szerződést. Az ünnepségen elhangzott anekdotákkal tarkított beszédek is bizonyítják, hogy az együttműködésnek nemcsak a hivatalos oldala gyümölcsöző.
Egy város történetében 20 év nem nagy idő, ám egy ember életében már jelentősnek számít. Ezt azért fontos megemlíteni, mert minden ilyen kapcsolat emberi kapcsolatokból valósul meg – kezdte ünnepi beszédét Debreczenyi János. Városunk polgármestere elsőként köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a két város ilyen szoros barátságának kiépítéséhez, különös tekintettel azokra az elődökre, akiknek – az akkori körülmények okán – jóval nehezebb dolga volt a kapcsolat előkészítésében. Bejelentette: a két város következő lépésként a gyümölcsöző baráti, oktatási, művészeti és sportbeli együttműködés után újabb szállal, a gazdasági kapcsolatok kiépítésével kívánja szorosabbra fűzni viszonyát.
A bottropiak üdvözletét Peter Noetzel főpolgármester hozta el, aki kiemelte: a Münsteri régióban ez volt az első kapcsolatfelvétel németek és magyarok között, s azóta ezen együttműködések száma a két ország polgárainak viszonyában közel négyszázra tehető. Azóta sok jó példát láthattunk a civil szervezetek áldásos tevékenységére, mely az embereket hozza közelebb egymáshoz. Egy ilyen kapcsolat a legalkalmasabb arra, hogy békét és szabadságot teremtsen az emberek között, s ezért rendkívül fontos, hogy a fiatalokat is minél inkább bevonjuk ebbe a kapcsolatba. A testvérvárosi szerződés arra való, hogy az idegeneket barátokká kovácsolja – hangsúlyozta Peter Noetzel, majd köszönete jeléül érmet tűzött Debrczenyi János mellkasára.

A bottropi balerínák műsora után Maróti Rezső kapott szót. Én a koromnál és pozíciómnál fogva csak emlékezni szeretnék – kezdte beszédét a volt tanácselnök, majd akkori német kollégáinak szerepét méltatva mondott el pár történetet arról, hogy hogyan sikerült három, kemény munkával és komoly szervezéssel telt esztendő után tető alá hozni az együttműködést. Bár a tanácsokat felügyelő miniszteri tanácsok akkori vezetői nem nézték jó szemmel a nyugatnémetekkel felvett kapcsolatot, – hol bányászként nyugatra utazva, hol külföldi kerülőutakon – sikerült megismerkedni egymással, s megkötni a testvérvárosi szerződést. Az akkoriban egyedülálló kezdeményezést rögtön sikerült kulturális, egyházi és sport területen is megerősíteni, hogy az elmúlt a 20 év alatt mindkét nemzet polgárainak életminőségét javíthassa.   

Az ünnepség záró gondolatait Ernst Löchelt-től, Bottrop város nyugalmazott főpolgármesterétől hallhattuk, aki elmondta: érezte azt, hogy mekkora nehézséget jelentett innen a kapcsolatteremtés, de érezte a szándékot is. Az akkori szerződés szövegébe bele is foglalták a mondatot, hogy a két város azt akarja, hogy egységes Európában éljen. Ez akkoriban nem kis meglepetést váltott ki, ám az idő minket igazolt, s ma már lókúti házamba jövet is úgy érezhetem, mintha haza jönnék – fejezte be gondolatait a nyugalmazott főpolgármester.

A Hóvirág Énekegyüttes és a Veszprém Táncegyüttes műsorával gazdagított ceremónia után a városháza földszintjén kiállítás nyílt azokból a személyes tárgyakból, melyeknek szerepük volt a két város közötti kapcsolat elmélyítésében.                

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.