Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Ami a profi labdarúgásban ma folyik, az szélhámosság”

2016. december 14. 19:48
Kedd este Mezey György tartott előadást a veszprémi városházán. A „Mester Szavak” című beszélgetés alatt a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya kendőzetlen stílusban alkotott véleményt hazánk élvonalbeli futballjáról, értékelte a Storck-csapat Eb-szereplését, s az akadémiai rendszert is kritizálta.

Varga Róbert újságíró kedd este a veszprémi futballszakma képviselői, újságírók és fiatal labdarúgók előtt beszélgetett dr. Mezey Györggyel, sokszoros magyar bajnok edzővel, a nemzeti tizenegy egykori szövetségi kapitányával.

„Vitathatatlan, hogy a magyar futball elmúlt ötven évének legkiemelkedőbb szakembere, akinek minden szavára és lélegzetvételére érdemes odafigyelni” – így konferálta fel az est főszereplőjét Rugovics Vendel veszprémi labdarúgóedző.

A Videotonnal szerzett bajnoki címe után menesztett tréner kemény szavakkal részletezte a profi futballtól való „visszavonulását”. – Seggbe rúgtak a magyar futballban, így kénytelen vagyok kimaradni belőle. De jobb is kimaradni a profi labdarúgásból, mert ami ma ott folyik, az szélhámosság – jelentette ki Mezey.

Fotó: mifocink.comFotó: mifocink.com

Futballkarrierjét – saját bevallása szerint – elszúrta, méghozzá azzal, hogy a Testnevelési Főiskolára jelentkezett hallgatónak, ami egyet jelentett azzal, hogy focistaként is a TF-hez kötötte magát négy esztendőre. – Így csak főiskolai tanulmányai után, huszonöt esztendősen léphetett magasabban jegyzett ligába. Akkor nekem már késő volt, így játékosként nem érhettem el igazán fényes sikereket. Minél hamarabb, 16-18 éves kor környékén be kell kerülni az NB I-es csapatok látóterébe. Fontos, hogy a legjobbak között edződjenek a fiatalok, akik rengeteget tanulhatnak az idősebb társaktól – szólt a teremben ülő veszprémi tehetségekhez.

Edzői pályafutásával kapcsolatban elmondta, nem ő kereste a hivatást, a feladat találta meg, s mire észbe kapott, már első osztályú alakulatnál meccselhetett. Elárulta, pedagógiai doktorátusa megszerzésében is a futball motiválta. – Már nagy klubok kispadján ültem, s fogalmam sem volt arról, mi játszódhat le játékosaim szervezetében. Azért folytattam neveléstudományi tanulmányokat, hogy még jobb tréner váljék belőlem – tette hozzá.

A magyar labdarúgás Mezey György első szövetségi kapitányi időszaka alatt reneszánszát élte. Európából elsőként a magyarok kvalifikálták magukat a ’86-os mexikói világbajnokságra, s világranglista második helyezett volt a többek között a németeket, hollandokat, brazilokat legyőző Mezey-gárda. A korszakra így emlékszik a mester:

– Teljesen új játékot alakítottunk ki, amivel az egész világot megleptük. Pep Guardiola Barcelonája játszott hasonló rendszert, a miénk annyiban különbözött, hogy nem az ellenfél térfelén, hanem a felezővonalon kezdtünk előrefele védekezni. A vb-nyitányon aztán a szovjetek négy perc alatt kétszer is betaláltak, s az első félidőben már nem tudtunk átállni egy másik játékrendszerre. Talán gyakorolni kellett volna, de ma sem tudnám átszervezni a csapatom játékát a kispadról bekiabálva. Hatalmas bukás volt a hatgólos vereség, onnan már nem tudtunk felállni. De az ilyen mérkőzések ugyanúgy részei az edzői szakmának, mint a sikerek – figyelmeztetett.

A magyarok 2016-os Eb-szereplésével kapcsolatban is megszólalt. – A kontinensviadalon elért eredmények okozta hurráhangulat nem volt összhangban a Franciaországban elért szakmai teljesítménnyel. Storcknak remek húzásai voltak, de neki is lesznek rosszabb meccsei, s ennek már most látszanak jelei. A nemzeti válogatottunk egy dolgot bizonyított: közel vagyunk a legjobbakhoz. Megalkuvást nem tűrő munkával oda lehet jutni a világ élvonalába.

S, hogy miért üresek a stadionok? Mezey szerint Magyarország elvesztette futballkultúráját. – Egy kommunista kultúrából érkezve kellene megtalálni a kapitalista világban a kluboknak az identitásukat, ami nem megy könnyen. A klubok tulajdonosainak fele csaló, börtönben lenne a helyük. A magyarok ugyanakkor imádják a focit, ezt az Eb-láz is megmutatta. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb újra megtelnek a stadionok, de ez nem megy egyik napról a másikra.

A közönség soraiból érkező kérdésre válaszolva elmondta, ha rajta múlna, olyanok vezetnék a futballt, akik értenek ahhoz.

Az akadémiák működését is bírálta: véleménye szerint középszerű fiatalokból próbálnak futballistát nevelni, úgy, hogy sok tehetség előtt zárva marad az akadémiák kapuja, vagy épp más sportágak „rabolják el” őket. – Óriási kár, hogy az UEFA-díjas utánpótlásprogramunkat, az eredeti Bozsik-programot szétverték. Abban a rendszerben a legkisebb falukban is megmutathatták magukat a tehetségek – mondta.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.