Francia konyha iránti szenvedélye és Christine Chapot, a bűbájos provance-i szakácsbarátnő adta az ötletet Doktorits-Neubauer Juditnak, az esemény házigazdájának, a hagyományteremtő szándékkal, idén először életre hívott francia-magyar gasztronómiai vásár megrendezéséhez. A „franciaságot” nem csak a piros-fehér-kék szalagok, lufik jelezték, hanem a gasztronómiájáról méltán híres országból származó finomságok is: kecskesajt, isteni finom levendula-, vaníliás gesztenye vagy éppen rózsalekvár, konyakkal ízesített mustár, szardella pástétom, borecet, számtalan különféle ízesítésű olivaolaj és bor tette próbára az érdeklődők ízlelőbimbóit. A magyar termékeket a tihanyi levendula, pálinka és különféle kerámia termékek képviselték.
Az eseményt megnyitó René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete először tört, ám igen kedves magyarsággal köszöntötte a résztvevőket, majd aztán anyanyelvére váltva elmondta: a kissé technokrata Európai Unióban az igazi Európa köztünk, emberek között van, ezért mindig nagy öröm számára, a politikai, diplomáciai eseményeken túl, az emberek között, a valódi életben lenni. Elmondta azt is: Magyarországon Franciaország a harmadik legnagyobb befektető. Debreczenyi János, Veszprém polgármestere nagy csodálója a francia művészeteknek, kiemelte a megyeszékhely franciaországi testvérvárosával, Saumurral való jó kapcsolatát is, illetve reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a „gall kakas és a magyar turul” ezután is békében élnek egymás mellett”

Saumur, Veszprém testvérvárosa
Az ünnepélyes megnyitón a Botev iskola diákjai francia dalokat adtak elő, este pedig francia-magyar borvacsorát rendeznek az étteremben.