Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Markó Edina: „Csak a sorfal más, a többi ugyanaz”

2017. február 25. 13:49
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal hívták életre a Tavaszváró lány focitornát, melynek az Erdész utcai sportpálya adott otthont. Az ötcsapatos torna fővédnöki tisztjét a női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Markó Edina vállalta.

Augusztusban lány szakággal bővült városunk labdarúgó nevelő műhelye, a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület. Az ősszel remek teljesítményt produkáló veszprémi lányok – alapszakasz győzelmet ünnepelhettek a Magyar Labdarúgó Szövetség U15-ös félpályás bajnokságában – a téli felkészülés záróakkordjaként rangos ellenfelekkel mérhetik össze tudásokat az Erdész utcai műfüves pályán.

Rugovics VendelRugovics Vendel

A torna nyitómeccsét megelőző sajtótájékoztatón Rugovics Vendel, a VFC USE szakmai vezetője foglalta össze az egyesület történetének legfontosabb állomásait. A sportvezető beszédében kiemelte, a VFC USE válogatott, korosztályos válogatott, s NB I-es profi labdarúgók sorát nevelte ki.

– Ugyanilyen fontos prioritás a profik kinevelése mellett az, hogy minden környékbeli gyermeknek megteremtsük a minőségi labdarúgás feltételeit – tette hozzá, a mára hatszáz gyereket számláló egyesület első embere.

Weinhoffer CsabaWeinhoffer Csaba

Weinhoffer Csaba, a VFC USE női szakágának vezetője szerint a klub alapfilozófiáját, a tehetséggondozást példázza a szakág felkarolása. – Tudtuk, hogy a környező települések utánpótláscsapataiban elszórtan futballoznak lányok is. Nem szerettük volna, hogy tovább folytatódjon az a tendencia, hogy ezek a lányok idővel kénytelenek felhagyni a labdarúgással, mivel nincsenek női csapatok a környéken – mondta a szakágvezető, akitől megtudtuk, jelenleg több mint félszáz lány rúgja a labdát az U7-es korosztálytól az U15-ös korcsoportig bezáróan Veszprémben.

Weinhoffer a szakág közeli és távlati céljairól is beszélt. A közeljövőben az „MLSZ kiemelt képzési központja” cím elnyeréséhez szükséges feltételek kialakításán dolgoznak. Középtávú célként pedig – a VFC USE rangjához méltó –, felnőtt női NB-s csapat indítását tűzték ki.

Markó EdinaMarkó Edina

Markó Edina, a női labdarúg-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, jó néhány évtizedes lemaradást kell behoznia a női labdarúgásnak, hiszen jócskán vannak még „fehér foltok” az országban, ahol nincs szervezett női labdarúgás.

„Tényleg csak a sorfal más” – húzta alá, rámutatva, hogy semmilyen lényegi különbség nincs a férfi és női futball között. – Sok olyan edzővel találkoztam, akik másképp gondolkodnak a női és férfi labdarúgók képzéséről. Nem szabad másképp gondolkodni. Azok a lányok, akik időben profi képzést kapnak, éppúgy profi a játék minden automatizmusát tökéletesen ismerő sportolókká válnak – húzta alá a szövetségi kapitány.

A hivatalos megnyitót követően kezdetét is vette az ötcsapatos torna melyen a térség meghatározó alakulatait, a Pápát, az ETO FC Győrt, és a Puskás Akadémiát látta vendégül a VFC USE Veszprém és a VFC Veszprém csapatait.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.