2022. szeptember 30.
//
Jeromos névnap

Egy hattyú élete

2009. október 21. 11:29
Viktoria Podolskaya balett táncosként bejárta a világot, most a következő generációnak tanít balettet a jeruzsálemhegyi közösségi házban.

– A balett az életem. Alig voltam tíz éves, amikor komolyabban elkezdtem foglalkozni vele. Bár a nővérem is táncolt, mégis úgy érzem, hogy az igazi lökést akkori példaképem, Anna Pavlova adta, miután filmen láttam leghíresebb szerepében, a Hattyú halála című tánckölteményben – mesél pályafutása kezdetéről az Azerbajdzsánban született orosz balett táncosnő, aki a világ számos nagy produkciójában lépett már fel.

Veszprémbe férje révén került, akivel egy óceánjárón, munka közben ismerkedett össze.
– Nagyon furcsa volt Magyarországra jönni, itt teljesen mások az emberek. Bakuban és Szentpéterváron, ahol előtte éltem, sokkal nyüzsgőbb az élet a nagyvárosi hangulat miatt. Veszprémben sokkal nyugalmasabb, ehhez nehéz volt hozzászokni. Munkát viszonylag gyorsan találtam, a Petőfi Színház táncosa lettem, majd miután egy versenyen az egyik fiatal tanítványom jól szerepelt, oktatóként is elismertek a városban – mondja Viktoria Podolskaya.

Szemléletét a hozzá érkezőknek is igyekszik átadni, hisz benne, hogy az általa tanult orosz metodika és a szigor meghozza a hozzá fűzött reményeket.
– A magyar táncok színes forgatagának szabadságával szemben a klasszikus balettnek kőbe vésett szabályai vannak, és fontosnak tartom, hogy ezeket az alapokat mindenki jól megtanulja. Ha az órákon 120 százalékot várok el, a színpadon is jobban teljesítenek a növendékeim. Úgy érzem, igazolnak az eredmények is, a tanítványaim szép sikerekkel büszkélkedhetnek.

Viktoria mindazonáltal, hogy tanít, maga sem hagyja tudását elévülni, szüksége van a folyamatos szakmai fejlődésre.

– Életemben fontos szerepet tölt be a tánc, ezt a fajta mentalitást próbálom átadni a tanítványaimnak is, és a már meglévő balettművész diplomámat szeretném kiegészíteni balett- és koreográfusmester diplomával is. Jelenleg ezt Kijevben végzem, kiváló tanárok keze alatt. Évente két-három alkalommal töltök egy-egy hónapot ott. A fellépésekről sem mondtam le, szeretnék még színpadra állni, ha úgy hozza az élet.

Kocsis Sándor

További cikkek

Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Ez a négy nap megmutatja, hogy a gasztronómia több mint eszem-iszom
Csütörtök délutántól egész vasárnap estig tart a környék legkülönlegesebb gasztrofesztiválja, a Balaton Wine & Gourmet. A négynapos rendezvényen a régió legkiválóbb borászatai és éttermei mellett Spanyolország és Japán is képviselteti magát, mindez pedig tökéletes alkalom arra, hogy rájöjjünk, a gasztronómia igencsak túlmutat az evés-iváson: egy ország értékei is ott vannak benne.
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Fájdalmas és vidám dallamok – LéviStory a Petőfi Színházban
Péntek este mutatják be Kerényi Miklós Gábor, Kossuth-díjas művész rendezését.
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Jubileumi számmal jelentkezik az Ecoport magazin
Harmincadik számához érkezett az Ecoport magazin, melynek címlapján ezúttal Ozsváth Gergely „Mentha”, a Hősök zenekar egyik frontembere és a veszprémi murálok megálmodója és megvalósítója szerepel.