Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

Népszavazás dönt, legyen-e erőmű Söjtörön

2008. május 11. 12:17
Szalmatüzelésű erőművet építenének a Zala megyei Söjtörön. A 34 milliárdos beruházásról június 8-án népszavazáson döntenek a település lakói. A történet érdekessége, hogy a település honlapja szerint a beruházást az MSZP vállalkozói tagozatának egykori elnöke, Hujber Ottó érdekeltségébe tartozó Intertraverz Zrt. egyik projektcége, a Zala Hőerőmű Kft. végezné.

Baksa István polgármestertől megtudtuk, hogy ő maga kezdeményezte a referendum kiírását, amit a tíztagú testületből ketten azért nem szavaztak meg, mert szerintük már most is megvan a faluban a szükséges támogatottság. A falu első ember úgy véli, egy népszavazás nem lehet felesleges, hiszen egyértelművé teszi a lakosság hozzáállását, a költségeket pedig úgyis a beruházó állja, így az önkormányzatnak nem kerül pénzébe. Ha a népszavazás során a többség igent mond, felgyorsulhat az engedélyezési eljárás. A tervek szerint év végéig megszülethet a környezetvédelmi engedély, jövőre pedig a kivitelezés is megkezdődhetne. A beruházás mintegy 130 munkahelyet teremtene - köztük 70-80 helybélinek - a több mint 1500 lakosú településen, de a polgármester fontosnak tartja, hogy 30 kilométeres körzetben szintén jól járnak az ott élők, hiszen az erőműhöz beszállítók is kellenek. Továbbá az erőmű évi 70-80 milliós iparűzési adót jelent a településnek 2012 után.

Nem egyértelmű a támogatottság, hiszen több falugyűlést is tartottak már a témában, ahol akadtak kétkedők. A közelmúltban 100 aláírással a falubeliek levelet küldtek a környezetvédelmi hatósághoz a körülmények pontos tisztázása érdekében. Ennek következtében változtattak a terveken, 50 megawattról 20 megawattra csökkentették a maximális teljesítményt.


Szalmatüzelésű erőmű Spanyolországban

Korábban több tüntetés volt hasolnó erőművek építése ellen, de mellett is. A tiltakozók úgy vélekednek, a biomasszával, szalmával, energiafűvel tüzelt hőerőmű ugyan hasznos, hiszen fosszilis helyett megújuló energiaforrásokat használ. Más oldalról a hőerőművek - működjenek szénnel vagy növényi hulladékkal, káros füstfelhőket eregetnek. A biomassza elégetésével csak olyan széndioxid szabadul fel, amit a növények eredetileg is a légkörből kötöttek meg, de ez csak globálisan előny, helyben füsttel, hamuval és pernyével kell számolni. A szerencsi hőerőművet eredetileg Diósgyőrre tervezték, de oda épp a légszennyezés miatt nem kapott engedélyt. További probléma, hogy energiafelhasználás szempontjából a biomassza és szalmaerőműveket olyan helyre szokás telepíteni, ahol az elégetendő szerves anyagot helyben állítják elő, ezért a szállítás kisebb energiafogyasztással jár. A megnövekedett forgalom tovább rontja a - hőerőmű által már amúgy is erősen szennyezett - levegő minőségét.

       

A kivitelezést Söjtörön egy amúgy MSZP-s érdekeltségű cég, az Intertraverz Zrt. egyik projektcége, a Zala Hőerőmű Kft. végezné. Nevükhöz fűződik többek közt a medgyesházi és szerencsi hasonló beruházás is. Medgyesházán februárban tartottak népszavazást, de a döntő többség nemmel voksolt. Szerencsen a múlt év őszén kezdték meg a szalmatüzelésű erőmű építését jogerős engedélyek birtokában, a körülötte zajló viták azonban azóta sem csitultak, mert a tokaji világörökséghez tartozó területen készül a beruházás.

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.