2022. május 25.
//
Orbán névnap

Hullámzó féléven vannak túl a VESC röpisei

2018. január 5. 21:20
Holdinger Szilárd, a Veszprémi Egyetemi Sport Club női röplabdacsapatának trénere értékelte tanítványai őszi produkcióját.

A királynék városának női röplabdacsapata finoman szólva is látott már szebb napokat annál, mint amit a gárda közelmúltja mutat. Nemrég még elképzelhetetlen volt az élvonal a veszprémi lányok nélkül, mára azonban – a gazdasági változások következményeként – egyetlen reális célkitűzése maradhatott a zömében tizenéves lányokból álló csapatnak: tisztes helytállás az NB II mezőnyében.

Archív fotóArchív fotó

Holdinger Szilárd, a Veszprémi Egyetemi Sport Club női röplabdacsapatának vezetőedzője vállalta magára azt a missziót, hogy lelkes tizenévesekből olyan játékosokat nevel, akik gerincét adhatják a jövő sikercsaptának, ami akkor állhat össze, ha a pénzügyi feltételek ismét szebb képet festenek majd az egyesületnél. Erre egyébként valós esély is mutatkozhat hamarosan, hiszen a közelmúltban épp a röplabdával bővült a TAO-s támogatásra jogosult látványsportágak köre.

Az 2016/17-es idényt utolsó helyen zárta a VESC a másodosztályban. A kiesés azonban elkerülte a gárda, mivel a honi másodosztályba kézfeltartásos alapon lehet jelentkezni. A szomszédvári röplabdacsapat, a balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémia pár évvel ezelőtti feltűnése is érzékenyen érintette a gárdát, hiszen több veszprémi nevelésű játékos is ott folytatta pályafutását.

A zajló kiírásban sem volt egyszerű feladata Holdinger Szilárdnak, a kevés rutinos játékosa közül Májusi Réka sérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, többen pedig tanulmányi okokból távoztak az együttestől. – Gyakorlatilag ez a fél év arról szólt, hogy megtaláljuk, kinek hol a helye a pályán, s milyen felállásban szeretnénk játszani. Olyan játékosokkal kellett pótolni a távozókat, akik szinte semmilyen meccsrutinnal nem rendelkeztek a felnőttek között – árulta el Holdinger Szilárd, aki tanítványaival három győzelem mellett nyolc vereséget számlálhat az őszi felvonást követően. Ez a nyolcadik helyet jelenti tabellán a VESC számára a tízcsapatos NB II nyugati csoportjában.

Holdinger Szilárd - Archív fotóHoldinger Szilárd - Archív fotó

– Úgy érzem, több olyan mérkőzésünk is volt az ősz folyamán, amelyet a magunk javára fordíthattunk volna, így nyilván van hiányérzetem. Budaörsön és Kaposváron is pontokat hagytunk. Voltak szép pillanataink, amikor látszott az elvégzett munka, s fejlődött mutattak a lányok, de akadt olyan periódus is, amikor azt mondtam, hogy ezt itt abba kell hagyni, mert sem akarás, sem a játék nem megfelelő – tette hozzá Holdinger, aki csapata rutintalanságának tudja be a hullámzó teljesítményt. Fontos megjegyezni, hogy a VESC felnőtt csapatában nagyítóval kell keresni felnőttkorú játékosokat, s hogy a gárda magját adó fiatalok többsége sem az élsportból szeretne megélni.

– Feladót, centereket próbálunk képezni, de az nem megy egyik napról a másikra. Borzasztóan hiányzik egy-két olyan rutinosabb röplabdás, akik magukra tudnák vállani a vezérszerepet kritikus szituációkban – fűzte hozzá a tréner, aki szerint a reális elvárásoknak megfelelően teljesítettek fiatal tanítványai.

A folytatással kapcsolatban hozzátette, egy-két kulcsposzton szeretnének erősíteni a télen. – A fókuszban azonban továbbra is a játékosnevelés marad. Bízom benne, hogy kellő türelemmel előrébb tudunk majd lépni a játékban – zárta gondolatait.

Zatkalik Dániel
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
röplabda Női röplabda NB I Liga 5-8., 2021/2022 6. 2022. május 8. 17:00 Veszprém, Táncsics Mihály Szakgimnázium CoreComm-VESC Eötvös DSE 3-1
röplabda Női röplabda NB I Liga 5-8., 2021/2022 5. 2022. május 1. 19:00 Budapest, Szent Gellért Sportcsarnok Kispest CoreComm-VESC 3-1
röplabda Női röplabda NB I Liga 5-8., 2021/2022 4. 2022. április 24. 18:00 Jászberény, Bercsényi úti csarnok Jászberény CoreComm-VESC 3-2
előző események betöltése