2019. november 21. // Olivér névnap

Öt tényező a sikeres félmaratonhoz

2018. augusztus 15. 10:13
A félmaratoni táv kellő edzéssel hobbifutók számára is teljesíthető, de vannak buktatói. A közelgő Veszprém Félmaraton szervezőjével, Burján Jenővel vettük végig, hogy mire érdemes odafigyelni a siker érdekében.

Először is nem szabad lebecsülni a távot – kezdte beszélgetésünket az egyik leggyakoribb hibával Burján Jenő testnevelő tanár. Az augusztus 26-án esedékes Veszprémi Félmaraton szervezője jó pár félmaratont, maratont teljesített már életében, ezért arra kértük, hogy ismertesse velünk a 21 km-es táv teljesítésének leggyakoribb buktatóit.

Úgy tartják, hogy a 21 km legyőzhető táv a hobbifutók számára is. Ez így is van, mégis sokaknak beletörik a bicskájuk első nekifutásra. Sokan úgy vélik, hogy ha viszonylag jó tempóval le tudnak futni 10 km-t, akkor a duplája is menni fog. Ez azonban hatalmas tévedés. Ha sikerül is nekik, könnyen előfordulhat, hogy egy életre meghatározó rossz élmény társul a futásukhoz. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes többször is 15-17 km-es etapokat teljesíteni első félmaratonunkat megelőzően – tette hozzá.

A második neuralgikus pont a megfelelő tempó megválasztása. – Fontos, hogy egy biztonságos utazó sebességet vegyünk fel, olyat, amit a felkészülés során már megszokott a szervezetünk hosszabb távokon is. Nem szabad az elején túlságosan „bekezdeni”. Ebben segítségünkre lehetnek az okos karórák vagy a futóknak szánt appok, amelyekkel kontrollálható a tempónk. Ezeket az eszközöket még a legrutinosabb profik is minden alkalommal használják – fűzte hozzá Burján Jenő, aki az első félmaratonjukra készülőknek hat, hat és fél perces kilométereket ajánl.

Ezt követően a frissítőpontok igénybevételére hívta fel a figyelmet. – Egy ilyen távon, főleg nyári melegben kötelező a folyadék és szénhidrát pótlás futás közben. Ezt is érdemes begyakorolni a felkészülés során. Egyénfüggő, hogy a gyomrunk miként reagál a futás közben elfogyasztott gyümölcsre, energiazselékre – hívta fel a figyelmet a szervező. Éhgyomorra semmiképp nem ajánlott egy 21 km-es etap, a lassan felszívódó szénhidrát segíthet az akadályok leküzdésében.

A következő a felszerelés fontossága. – Futócipőn sosem szabad spórolni. Érdemes fél vagy akár egy számmal is nagyobbat venni, hiszen futás közben megdagad a lábunk. Személy szerint a többi kiegészítőt is tudom ajánlani, főleg, hogy egyre olcsóbban hozzájuthatunk ezekhez a sportáruházakban.

A mentális felkészülés sem elhanyagolható. – Az egyik legnagyobb közhely, de ahhoz, hogy sikerüljön a félmaraton, el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk lefutni. Ezen felül fontos, hogy megfelelően tudjuk kezelni, ha ránk tör a fáradtság. Arra kell gondolni ilyenkor, hogy már milyen sokat megtettünk, s nem arra, hogy hány kilométer van még hátra. Meg kell fordítani az agyunkban ezt a folyamatot, és akkor túl lehet lendülni a holtponton.


Közeleg a Continental Veszprém Félmaraton, még nem késő nevezni!

A közkedvelt tömegsport-rendezvény mezőnye augusztus 26-án - többek között - a veszprémi várat is meghódítja.

Zatkalik Dániel

További cikkek

KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Közel sem egyszerű, de egyben szerencsés helyzetben vannak a Veszprémi Jéglovagok utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesületnek a közelmúltban ugyanis több költözést is meg kellett élnie az uszoda beruházása miatt. A város támogatásával azonban a sátras kispálya kibővülhet, és szabványos méretű jégfelületre növelve a Tüzér utcába költözik az őszi évszak folyamán.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Életet menthet, kerékpárt nyerhet – Fiatalok Napja Veszprémben
Szívesen beszélgetne a világbajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóffal? Megismerné a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó Nagy László történetét? Vagy esetleg vérét adná egy nemes célért? Ha igen, akkor mindezt megteheti a szombati nap folyamán az egykori Vasas Sportpályán.
2019. november 21. // Olivér névnap