2022. január 26.
//
Vanda névnap

Harminc éve jutott fel a veszprémi ’aranycsapat’ az NB I-be

A jeles nap emlékére jubileumi ünnepséget tartottak szombat délelőtt a Hangvillában az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága és Veszprém város közös szervezésében.

1988-ban, vagyis éppen harminc éve, hogy Glázer Róbert vezetőedző irányításával másodosztályú bajnok lett, s feljutott az NB I-be a veszprémi labdarúgócsapat . Hazai pályán több mint 10 000 néző előtt, a Nyíregyháza ellen harcolta ki a feljutást a Veszprém FC Horváth László 88. percben fejelt góljával.

A veszprémi Hangvillában rendezett szombati emlékünnepség egy visszaemlékező kisfilm – melyet Donát Tamás, a Veszprém Televízió munkatársa készített – vetítésével kezdődött az aranypillanatokról, gólokról, feljutásról harminc év távlatából.

A folytatásban Varga Róbert A 88. perc című monodrámáját láthattak a meghívottak, melyet külön a jubileum tiszteletére írt a szerző. Érdekesség, hogy Varga akkoriban az utánpótlás-, majd a tartalékcsapatban játszott, így tizenegy-tizenkét évesen labdát szedhetett az „aranycsapat” tagjainak. A darabban az edzőt a magyar színházi élet legendája, Mikó István, Jászai-díjas érdemes művész, a Kaláka együttes alapító tagja játszotta.

Az előadás és az ünnepség fővédnöki tisztségét Nyilasi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja látta el.

A monodráma után Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen köszöntötte, s adta át az emléktárgyakat Varga Róbertnek és Mikó Istvánnak.

Porga Gyula meghatódva emlékezett a vissza múltra. – Ez a győzelem a hitnek és a csapategységnek volt köszönhető. Ugyanis nem sztárok, hanem győztesek futottak ki a pályára, akik megmutatták Veszprém városának, hogy a közös célért miként lehet közösen harcolni. Mi ezért a 88. percért szerettük meg a futballt. Isten éltessen benneteket!

Ovádi Péter személyes emlékét is felelevenítette. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy mellettetek nőhettem fel, hogy tízévesen labdaszedő lehettem a meccseiteken, hogy példaképként tekinthettem rátok. Isten éltesse az „aranycsapatot”!

Az emlékünnepség zárásaként a bajnokcsapat tagjait szólították a színpadra, akik a város vezetőitől emléktárgyakat vehettek át. A csapat „régi” szurkolói a Szép volt fiúk! - mondatot skandálva köszöntötték kedvenceiket.

Simon Dani
Domján Attila

További cikkek

Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Komárom-Esztergom megye válogatottja jutott az országos döntőbe
Komárom-Esztergom megye válogatottja jutott az országos döntőbe
A megyei amatőr labdarúgó-válogatottak hétvégén rendezett régiós megmérettetésén a veszprémi alakulat a harmadik helyen végzett, így nem jutott be az országos fináléba.
Újabb változások a VLS keretében
Újabb változások a VLS keretében
Szabó Péter, a Practical VLS ügyvezetője újabb személyi változásokról értesítette portálunkat a csapatot illetően.
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
Kálomista Gábor Veszprémben: 'Megrepedt a feledés szarkofágja, amit felépítettek 2006 köré'
A Polgári szalon vendége volt Kálomista Gábor, a sok indulatot kiváltó Elkxrtuk című film producere, aki a veszprémi közönség előtt mesélt a 2006-os Őszödi beszédet és az akkori zavargásokat feldolgozó politikai krimi kulisszatitkairól, többek közt arról, hogyan próbálták megnehezíteni a film forgatását, majd a bemutatását követően azt, hogy eljusson a közönséghez. Ezen kívül Kálomista Gábor azokról az évekről is nyíltan beszélt, amit a veszprémi kézilabdaklub élén töltött, valamint Marian Cozma meggyilkolásáról is.
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
Traktorral gazdagodott, kultúrházat újított fel Hajmáskér
A művelődési ház felújítását és traktorbeszerzést finanszírozott a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból Hajmáskér önkormányzata.