Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Előkerült a hiányzó kincs / - Hivatalosan is átadták az 17. századi jegyzőkönyvet a levéltárnak -

2008. május 14. 16:32
A veszprémi káptalan első, 1635-1653 között íródott hiteles helyi jegyzőkönyvének több mint ezer oldalas példányát ma kora délután vehette át hivatalosan is a Veszprém Megyei Levéltár.
Az adományozó testvérpár, Komjáthy Mária és István elmondása szerint a kötet akár 100 éve is lappanghat, író, tanár édesapjuk feltehetően a második világháború után vásárolta meg.  Miután azonban ráakadtak édesanyjuk halála után egy ládafiában, úgy döntöttek, a könyv legméltóbb – így az eredeti – helye a Veszprém Megyei Levéltár.

Hermann István igazgató a kötet ünnepélyes átvételekor bejelentette: délelőtt örömteli hírt kapott a Magyar Közjegyzői Kamarától, ami átválalja a teljes restaurálási költséget.

A Vehír kérdésére Somfai Balázs igazgatóhelyettes elmondta, a könyv elsősorban telekkönyvi iratokat tartalmaz, ám abban az időben a káptalan foglalta írásba mindazt, amelynek hivatalossá tétele ily módon szükségeltetett. Így megtalálható benne mindenféle okirat, amit ma a telekkönyvi hivatal, közjegyzők, vagy az ügyvédi irodák készítenek. A káptalani jegyzőkönyveket 64 kötetben gyűjtötték össze, ebből 63 volt eddig a levéltár birtokában, ez idáig éppen az első 18 év iratanyaga hiányzott. Ez a dokumentum igazi kuriózum, mert abban az időben, a török hódoltság utolsó évtizedeiben a vasvári mellett csak a veszprémi káptalan működött az országban.

Az ünnepélyes átadást követően kötetbemutatót és felolvasást is tartottak a levéltárban, mely Pállfy Géza előadásával vette kezdetét.
Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.