2019. október 20. // Vendel névnap

Fiatalok, de felnőttek a feladathoz

2019. július 8. 7:30
Hihetetlenül büszke vagyok rájuk, hiszen gyorsan kellett fejlődniük, ők azonban nagyon akartak. Nem voltak könnyű edzéseink, ugyanis a kemény munka híve vagyok, de az egész idény során mindenben partnerek voltak – árulta el az NB II 2018/19-es idényében ezüstérmet szerző VESC női röplabdacsapatának játékos-edzője, Szokolikné Kalmár Judit.

– Az előző szezon végén Holdinger Szilárd vezetőedző búcsúzott az egyesületünktől. A vezetőséggel közösen minden követ megmozgattunk annak érdekében, hogy új edzőt találjunk. Tárgyalásokba is kezdtünk, de sajnos nem jártunk sikerrel. Annak érdekében pedig, hogy a megmaradt „kiscsapatunk” véletlenül se essen szét, immár játékos-edzőként számít rám az egyesület – fogalmazott portálunknak a 2016/2017-es idény végén Balatonfüredről visszatérő Szokolikné Kalmár Judit még anno, az őszi szezonkezdés előtt.

A kép bal oldalán Pető Panna, A VLS vezetőedzőjének, Pető Tamásnak a kislányaA kép bal oldalán Pető Panna, A VLS vezetőedzőjének, Pető Tamásnak a kislánya

S valljuk be, az akkori körülményeket szemügyre véve, nem sokan mertük volna remélni, hogy a női röplabda másodosztályának Nyugati csoportjában szereplő VESC alakulata parádés idényt fog zárni a mögöttünk álló bajnoki kiírásban.

– Az indulásunkra visszatekintve bevallom, magam sem reméltem, hogy ilyen szép idényt futhatunk – reagált a vehirsport.hu immár nyári megkeresésére a játékos-edző Szokolikné Kalmár Judit, aki nem utolsósorban tagja volt még a VESC NB I-es sikercsapatának is.

– Nem túlzok vele, ha azt mondom, hogy abszolút bizonytalan volt a helyzetünk még a felkészülés alatt. Komoly személyi változások történtek a csapatban: öt játékosunk távozott, míg egy pedig az anyaság elé nézett. Tudtuk, hogy komoly hangsúlyt kell majd fektetnünk a fiataljaink játszatására, hiszen akkor még Kötél Zsanett érkezése is képlékeny volt – emlékeztetett minket Judit.

Jan de Brandt a koncentrációra helyezte a hangsúlytJan de Brandt a koncentrációra helyezte a hangsúlyt

Ahogy azonban az MTK kötelékéből megérkezett Veszprémbe a válogatottal Európa-bajnokságot is megjárt feladó, Kötél Zsanett, úgy a többségben 16-17 éves lányokból álló együttes is erőre kapott. Szokolikné munkásságát is dicséri, hogy amint az első pár meccsükön túl voltak, már látszott is az az irány, ami ez eredményesség útjába vezet.

– Hihetetlenül büszke vagyok rájuk, hiszen gyorsan kellett fejlődniük, ők azonban nagyon akartak fejldőni. Nem voltak könnyű edzéseink, ugyanis a kemény munka híve vagyok, de az egész idény során partnerek voltak. Alázatos munkásságuknak is hála, elindulhattunk egy új, reményteli út irányába – mutatott rá Szokolikné, hogy a fejldődésük is új irányt vett, hiszen csapata a 2017/18-as idényben még az NB II Nyugati csoportjának ötödik, vagyis utolsó előtti helyén zárta a bajnokságot.

Egy évre rá, azaz most, pedig az alapszakasz harmadik pozíciója mellett, a rájátszásban teljesítményükkel már az ezüstéremre is rászolgáltak.

Archív fotókArchív fotók

A szép teljesítménynek hála, illetve annak, hogy az egykori válogatott Kötél Zsanettel máig jó viszonyt ápol a női röplabda-válogatott kapitánya, Jan de Brandt egy edzés erejéig a VESC reménységei is belekóstólhatott a válogatottság ízébe.

– Rettenetesen izgultak... Mondtam is nekik, hogy csajok, ne izguljatok, nincs semmilyen tétje. Csak egy edzés a sok közül, annyi különbséggel, hogy a sportág egyik legnagyobb embere tartja. Természetesen nemcsak nekünk, hanem az egész egyesület számára is hatalmas megtiszteltetés volt. Jan fejben is edzette őket, a koncentráció megosztására helyezte a hangsúlyt – húzta alá a játékos-edző, aki portálunknak elárulta: egy fix „távozó” játékosuk lesz a következő idényre előre tekintve.

Szokolikné Kalmár Judit befejezi játékos pályafutásátSzokolikné Kalmár Judit befejezi játékos pályafutását

Mégpedig ő maga, Szokolikné Kalmár Judit. A tudását az élvonalban is sokáig csillogtató kiválóság elmondta, két feladatkörben egyszerre lehetetlen maximálisat nyújtani. Hozzátette, jövőre immár minden erejével azon lesz, hogy a kispadról segíthesse szeretett csapatát, amelyhez az eddigi megállapodások szerint biztosan két játékos fog csatlakozni.

– A veszprémi nevelésű Dádzsó Dordzsceren Balatonfüredről érkezik hozzánk, míg Molnár-Pintér Eszter szülés után tér vissza majd – tudtuk meg az immár csak az edzői pozíciót betöltő Judittól, aki még hozzátette, hogy a felkészülésük előreláthatólag augusztus 20-án veszi majd kezdetét.

Simon Dani
Kovács Bálint
2019. október 20. // Vendel névnap