2021. szeptember 24.
//
Gellért névnap

Fiatalok, de felnőttek a feladathoz

2019. július 8. 7:30
Hihetetlenül büszke vagyok rájuk, hiszen gyorsan kellett fejlődniük, ők azonban nagyon akartak. Nem voltak könnyű edzéseink, ugyanis a kemény munka híve vagyok, de az egész idény során mindenben partnerek voltak – árulta el az NB II 2018/19-es idényében ezüstérmet szerző VESC női röplabdacsapatának játékos-edzője, Szokolikné Kalmár Judit.

– Az előző szezon végén Holdinger Szilárd vezetőedző búcsúzott az egyesületünktől. A vezetőséggel közösen minden követ megmozgattunk annak érdekében, hogy új edzőt találjunk. Tárgyalásokba is kezdtünk, de sajnos nem jártunk sikerrel. Annak érdekében pedig, hogy a megmaradt „kiscsapatunk” véletlenül se essen szét, immár játékos-edzőként számít rám az egyesület – fogalmazott portálunknak a 2016/2017-es idény végén Balatonfüredről visszatérő Szokolikné Kalmár Judit még anno, az őszi szezonkezdés előtt.

A kép bal oldalán Pető Panna, A VLS vezetőedzőjének, Pető Tamásnak a kislányaA kép bal oldalán Pető Panna, A VLS vezetőedzőjének, Pető Tamásnak a kislánya

S valljuk be, az akkori körülményeket szemügyre véve, nem sokan mertük volna remélni, hogy a női röplabda másodosztályának Nyugati csoportjában szereplő VESC alakulata parádés idényt fog zárni a mögöttünk álló bajnoki kiírásban.

– Az indulásunkra visszatekintve bevallom, magam sem reméltem, hogy ilyen szép idényt futhatunk – reagált a vehirsport.hu immár nyári megkeresésére a játékos-edző Szokolikné Kalmár Judit, aki nem utolsósorban tagja volt még a VESC NB I-es sikercsapatának is.

– Nem túlzok vele, ha azt mondom, hogy abszolút bizonytalan volt a helyzetünk még a felkészülés alatt. Komoly személyi változások történtek a csapatban: öt játékosunk távozott, míg egy pedig az anyaság elé nézett. Tudtuk, hogy komoly hangsúlyt kell majd fektetnünk a fiataljaink játszatására, hiszen akkor még Kötél Zsanett érkezése is képlékeny volt – emlékeztetett minket Judit.

Jan de Brandt a koncentrációra helyezte a hangsúlytJan de Brandt a koncentrációra helyezte a hangsúlyt

Ahogy azonban az MTK kötelékéből megérkezett Veszprémbe a válogatottal Európa-bajnokságot is megjárt feladó, Kötél Zsanett, úgy a többségben 16-17 éves lányokból álló együttes is erőre kapott. Szokolikné munkásságát is dicséri, hogy amint az első pár meccsükön túl voltak, már látszott is az az irány, ami ez eredményesség útjába vezet.

– Hihetetlenül büszke vagyok rájuk, hiszen gyorsan kellett fejlődniük, ők azonban nagyon akartak fejldőni. Nem voltak könnyű edzéseink, ugyanis a kemény munka híve vagyok, de az egész idény során partnerek voltak. Alázatos munkásságuknak is hála, elindulhattunk egy új, reményteli út irányába – mutatott rá Szokolikné, hogy a fejldődésük is új irányt vett, hiszen csapata a 2017/18-as idényben még az NB II Nyugati csoportjának ötödik, vagyis utolsó előtti helyén zárta a bajnokságot.

Egy évre rá, azaz most, pedig az alapszakasz harmadik pozíciója mellett, a rájátszásban teljesítményükkel már az ezüstéremre is rászolgáltak.

Archív fotókArchív fotók

A szép teljesítménynek hála, illetve annak, hogy az egykori válogatott Kötél Zsanettel máig jó viszonyt ápol a női röplabda-válogatott kapitánya, Jan de Brandt egy edzés erejéig a VESC reménységei is belekóstólhatott a válogatottság ízébe.

– Rettenetesen izgultak... Mondtam is nekik, hogy csajok, ne izguljatok, nincs semmilyen tétje. Csak egy edzés a sok közül, annyi különbséggel, hogy a sportág egyik legnagyobb embere tartja. Természetesen nemcsak nekünk, hanem az egész egyesület számára is hatalmas megtiszteltetés volt. Jan fejben is edzette őket, a koncentráció megosztására helyezte a hangsúlyt – húzta alá a játékos-edző, aki portálunknak elárulta: egy fix „távozó” játékosuk lesz a következő idényre előre tekintve.

Szokolikné Kalmár Judit befejezi játékos pályafutásátSzokolikné Kalmár Judit befejezi játékos pályafutását

Mégpedig ő maga, Szokolikné Kalmár Judit. A tudását az élvonalban is sokáig csillogtató kiválóság elmondta, két feladatkörben egyszerre lehetetlen maximálisat nyújtani. Hozzátette, jövőre immár minden erejével azon lesz, hogy a kispadról segíthesse szeretett csapatát, amelyhez az eddigi megállapodások szerint biztosan két játékos fog csatlakozni.

– A veszprémi nevelésű Dádzsó Dordzsceren Balatonfüredről érkezik hozzánk, míg Molnár-Pintér Eszter szülés után tér vissza majd – tudtuk meg az immár csak az edzői pozíciót betöltő Judittól, aki még hozzátette, hogy a felkészülésük előreláthatólag augusztus 20-án veszi majd kezdetét.

Simon Dani
Kovács Bálint
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
röplabda Női röplabda NB II, 2020/2021 helyosztó 2021. május 22. 16:00 Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok VESC PTE TTK 3-0
röplabda Női röplabda NB II, 2021/2021 osztályozó 2021. május 15. 16:00 Pécs, TTK Tornacsarnok PTE-PEAC VESC 0-3
röplabda Női röplabda NB II döntő, 2020/2021 2. 2021. május 8. 19:00 Budapest, Honvéd Csarnok Kispest SE VESC 3-1
előző események betöltése

További cikkek

Bizonyításra éhesek a veszprémi röplabdázónők
Bizonyításra éhesek a veszprémi röplabdázónők
A CoreComm-VESC Veszprém legmagasabban jegyzett női csapata lett azzal, hogy kivívta a röplabda élvonalban való szereplési jogot. Igaz, a bajnokság csak októberben kezdődik, de megkerestük Szokolikné Kalmár Judit vezetőedzőt, hogy állnak jelenleg a munkával.
Főtámogatóval kezdi meg az NB I-es idényt a VESC
Főtámogatóval kezdi meg az NB I-es idényt a VESC
A VESC női röplabdacsapata a CoreComm SI támogatásával vág neki az élvonal 2021/2021-es kiírásának. Szokolik Gergely ügyvezetőtől megtudhattuk, a csapat új otthona a Táncsics iskola tornacsarnoka lesz, játékosok tekintetében pedig öt lehetséges érkezővel lehet számolni.
Családként jutottak fel, családként maradnának benn
Családként jutottak fel, családként maradnának benn
Városunk női röplabdacsapata az osztályozón aratott kettős győzelmével kivívta a jogot a jövő évi, élvonalban való szereplésre. A klub ügyvezetőjétől, Szokolik Gergelytől lapunk megtudhatta, a VESC nem mondott le a lehetőségről: névadó szponzora és új otthona lesz a csapatnak, valamint együttműködési szerződés kialakításán is dolgoznak egy hazai alakulattal.
Feljutott a VESC az élvonalba!
Feljutott a VESC az élvonalba!
Miután a PTE elleni második osztályozó mérkőzést is 3-0-ra megnyerte a VESC, Szokolikné Kalmár Judit csapat kivívta a jogot, hogy jövőre az I. osztályú röplabda-bajnokságban szerepelhessen.
VESC: egyetlen lépés az NB I
VESC: egyetlen lépés az NB I
A VESC női röplabdacsapata tükörsima, 3-0-s diadalt aratott a PTE otthonában szombaton, egyúttal hatalmas lépést téve a jövő évi NB I-es szereplés irányába.