Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mézgáéktól Mekk mesterig

2009. december 9. 11:53
Geszti Péter, Sub Bass Monster és a Petőfi Színház színészeinek felolvasószínházi estje Romhányi József nyomdokain.

Első alkalommal rendezték meg a felújított Latinovits Játékszínben a Vargabetűk című felolvasószínházi estet kedden. Varga Róbert szervező elmondta, a sorozat célja, hogy jelentős magyar alkotók munkásságát mutassák be a közönségnek.

– Azért választottam elsőként Romhányi Józsefet, mert szerettem volna eloszlatni a felolvasószínházzal szembeni azon előítéletet, hogy ebben a műfajban csak kortárs szerzők komoly, feszült műveivel találkozik az érdeklődő. Romhányi a magyar rajzfilmélet legjelentősebb alkotóinak egyike, rajzfiguráival a mai napig közel áll a szívünkhöz, humorával és a mögötte meghúzódó komoly tartalmi mondandóval egyszerre szól gyerekhez és felnőtthöz.

Az est előadói a Petőfi Színház társulatának tagjai voltak, akikhez két díszvendég is csatlakozott, Geszti Péter dalszövegíró és Máté Szabolcs alias Sub Bass Monster.

A Mézga család, a Kérem a következőt, a Frédi és Béni és a Mekk mester egy-egy epizódja mellett Romhányi Szamárfül című verseskötetéből, a szerző életéről valamint a rímgyártás nehézségeiről is hallhatott a közönség.

Galéria
Mézgáéktól Mekk mesterig
Tiger Szabolcs
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.