2022. június 26.
//
János névnap

Generációk találkoztak az idősek világnapján

Kulturális programmal köszöntötték a nyugdíjasokat az Idősek világnapján, kedden az Agórában.

Neveda Amália, az Agóra Kulturális Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a programot ma két alkalommal is megrendezik, mivel Veszprémben nagyon sok aktív időskorú él, és szeretnék, hogy minél többen részesüljenek az önkormányzat által felajánlott kulturális program nyújtotta élményekben.

Porga Gyula polgármester szerint régi, szép, megőrzendő hagyomány Veszprémben, hogy az Idősek napját kulturális műsorral próbáljuk megünnepelni, ám az évről évre megrendezett esemény nem az idő múlására kell, hogy figyelmeztessen minket és nem is egy naptár által előírt kötelesség, hanem a városnak őszintén van mit megköszönnie az időskorúaknak.

- Köszönettel tartozunk azért, amit létrehoztak, hiszen az, amit ma Veszprémből ismerünk és szeretünk, az az önök munkájának köszönhető - fogalmazott a polgármester.

A polgármester Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből idézve példázta az idősebbektől tanult hozzáállást, szemléletet ami generációról, generációra öröklődik nemcsak a városban, hanem a családokban is.

A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni. Nem újra rendezkedni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig.

A polgármester kiemelte, hogy ez az amit mi, ma aktívak eltanultunk az idősebbektől, hiszen nemcsak azt kell megköszönnünk, hogy felépítették ezt a gyönyörű várost, hanem azt is, hogy mindig hozzátettek, és nem elégedtek meg pusztán azzal, hogy megőrizzék, ami a múltból megmaradt, hanem arra törekedtek, hogy hozzáadjanak.

Porga Gyula elmondta, hogy egy évvel ezelőtt, reményekkel állt itt, és csak álmokat fogalmazott meg akkor, amikor arról beszélt, hogy Európa Kulturális Fővárosa lehet Veszprém, de mostanra ez teljesült, mert egy olyan közösséget, várost kaphattunk az időseinktől, amire lehet alapozni.

- Köszönöm a múltat, azt a sok szépet, amit adtak ennek a közösségnek, a szemléletet, amit sikerült átörökíteniük: nemcsak a városban, hanem a családjaikban is, hiszen ha a gyerekek, akiket nevelünk ebben a gondolatiságban nőnek fel, akkor bízhatunk a jövőben és, hogy a közösség, amit Veszprémnek hívunk, tovább fog épülni, gyarapodni - zárta gondolatait a polgármester.

A köszöntő szavak után Porga Gyula Pro Meritis díjat adott át Barta Évának a veszprémi idősek érdekében kifejtett példamutató tevékenysége elismeréseként.

Barta Éva jelenleg is aktív újságíró, szakmájának mestere. Szerteágazó tevékenységével a város idős, nyugdíjas közösségeinek munkáját segíti. Részt vett a Szenior Tanácsadó Társaság megalapításában, melynek tagjai önkéntesként végeznek megfizethetetlen értékű segítő munkát. A Nyugdíjasok Veszprémi Érdekvédelmi Elnökségének is aktív tagja. Sajtósa az országban elsőként megalakult képviselői Mentor hálózatnak, mely 25 településen segíti az időskorúak munkáját, tájékoztatását. Tagja az Idősügyi Tanácsnak is. A város idősügyi koncepciójának kidolgozásában nagy szerepet vállalt, elévülhetetlen érdemei vannak az Idősbarát Önkormányzat cím elnyerésében is. Munkájával igyekszik közelebb hozni az idős és fiatal polgárokat. 2019-ben Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a veszprémi idősek érdekében kifejtett példamutató tevékenysége elismeréseként Barta Éva részére Pro Meritis díjat adományoz.

A programon a fiatalabb korosztályt is díjazták, hiszen a rendezvény adott otthont az ötödik alkalommal meghirdetett Mesél a múlt című pályázat díjátadójának. 

Török Lajos, a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke elmondta: a pályázat egyik célja, hogy közelebb hozzák a generációkat, csökkentve a köztük lévő távolságot, hiszen Veszprémben sok olyan idős, köztiszteletben álló személy él, akik életükkel, munkájukkal cselekedeteikkel példát adhatnak a mai generáció számára is. Olyan fogalmazásokat, írásokat vártak a veszprémi általános iskolás vagy középiskolás korú fiataloktól, amelyekben idős emberek mondják el emlékeiket, életük jellemző eseményeit.

A pályázatokat minden alkalommal Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete és a Szenior Tanácsadók Társasága hirdette meg, és újságírókból illetve tanárokból álló zsűri értékelte a beérkezett munkákat.

Veszprém MJV Önkormányzata három diáknak adott át különdíjat: Ender Blankának (Vetési Albert Gimnázium), aki Mindent túlél címmel nagymamája életútjáról írt, Nagy László Botondnak (Lovassy László Gimnázium), akinek Egyszer volt egy ember, szakálla volt kender címmel készült pályaművében a 80 éves rokona mesélt a régi paraszti életről, szokásokról és a már elfelejtett szóhasználatról, illetve Szabó Annának (Báthory István Sportiskolai Általános Iskola) a legfiatalabb pályázóként, aki Kövesdi Magdolnával, a 89 éves tanítónővel beszélgetett a hivatásról.

További díjazottak: Székely Anna, Király Lilien, Soós Georgina, Lukács Sára, Futtató Vera, Varga Boglárka, Gyüre Dóra, Kovács Jázmin, Lőrincze Bernadett.

 A díjátadót követően a Military Girls műsorával folytatódott az idősek napi program.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.