2019. október 19. // Nándor névnap

100 éve szólhatnak a közéletbe magyar nők

1919 novemberére datálják a magyar nők választójogának kezdetét. A közelgő jubileum és az októberi választások alkalmából a Veszprémi Nők Kerekasztala tartott összejövetelt szerdán.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) megalakulása óta fontosnak tartja, hogy a nők minél nagyobb arányban vegyenek részt a közéletben.  A soron következő önkormányzati választásra készülve elméleti és gyakorlati felkészítést adtak szerda este a Veszprém Agórában.

A családias hangulatú program aktualitását növelte, hogy hivatalosan hamarosan 100 éve annak (1919. november 17.), hogy a nők választójoggal élhetnek Magyarországon.

Utóbbival kapcsolatban Máthé Éva, a VENŐKE elnöke adott rövid történelmi áttekintést az érdeklődőknek.

„Kicsit elégedettek is lehetünk, meg kicsit szomorúak is, mert nem teljesen ragyogó minden ezen a területen”- kezdte bevezetőjét, majd kifejtette: a 19. század végétől kezdődően voltak olyan mozgalmak, amelyek célul tűzték ki a nők választójogának törvényességét. Ezek elsősorban feminista mozgalmak voltak, később a szociáldemokrata párt is csatlakozott, de tényleges eredményt, ők sem tudtak elérni. A magyar nők még 1918-ban, a polgári forradalom idején sem kaptak teljeskörű választójogot. Azért, hogy 1920-ra parlamentet lehessen választani, nem törvénnyel, csupán rendelettel határoztak arról, hogy a nők is élhetnek választójoggal Magyarországon.

Máthé Éva, a VENŐKE elnökeMáthé Éva, a VENŐKE elnöke

Két évvel később, az 1920-as Országgyűlésbe be is választották az első női képviselőt, Slachta Margitot, aki annak idején Veszprémben is tartott gyűlést, és bíztatta a nőket a közéletben való részvételre. „Ez ma is ráfér a társadalomra”.

A VENŐKE elnöke hangsúlyozta, a magyar nők választójogáról az 1920-1930-sas években is nagy viták folytak, ugyanis nem voltak azonos feltételek a férfiak és nők számára. A férfiak 24 éves koruktól, a nők 30 éves koruktól szavazhattak. Ez többször téma volt az akkori Országgyűlésben is. Vitatott volt többek között az is, hogy a nők miért csak 30 éves koruktól számítanak érettnek?

A magyar női választójog másik emblematikus alakja Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője volt.  Ő 1922-től 1948-ig töltötte be parlamenti képviselői tisztségét. 1945-ig egyébként 5 női országgyűlési képviselő volt Magyarországon- mondta Máthé Éva, aki a helyi választásokról nem beszélt, de szerinte a parlamentben a nők aránya fokmérője annak, hogy mennyire ismerik el a nők szerepét az adott társadalomban.

„Magyarország hátul kullog, a rendszerváltás 30 éve alatt ez szinte semmit sem változott, arányuk továbbra is 10-12% körül mozog”- jegyezte meg, összehasonlításképp pedig a finnt emlegette, amely „sokkal színesebb”, és több nő van benne. Megemlítette azt is, hogy a társadalomkutatók szerint ahhoz, hogy a nők érdekei is megjelenjenek a törvényhozásban, a számnak 30% körül kellene lennie.

Az emlegetett kutatás szerint pénzben mérhető az, ha a nők szempontjai nem érvényesülnek, ugyanis ez akár nagy anyagi hátrányt is jelenthet számukra. Máthé szerint a „több nőt a közéletbe” gondolatot tovább kell vinni annak érdekében, hogy jobban érvényesüljenek a női érdekek.

Huszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnöke szerint „Veszprémben jól állunk, mert neves intézmények élén nők állnak és jól csinálják a dolgukat.” A választások morális kényszeréről pedig azt mondta: bár tág, és filozófiai dolognak tűnhet, de a választás az ember egész életét áthatja: „mindig választunk, mit eszünk, kit szeretünk. Nem lehet nem választani, vagy ha mégis az is választás, de akkor vállalni kell a következményeket.

A kérdés szerinte az, hogy tudunk e jól választani?

„Amikor közéleti választásokra kerül sor, még nagyobb a felelősség, mert ilyenkor egy nagyobb közösség életébe szólunk bele, mások sorsát is befolyásoljuk. Ha nem tetszik az aktuális helyzet, bele lehet szólni, hogy ne csak megtörténjenek velünk a dolgok”- mondta, majd kifejtette, a felelősségteljes választást az segíti, ha alaposan tájékozódunk, mérlegelünk, értékek és eddig mutatott teljesítmény szerint voksolunk. Szükséges szerinte a bátorság is, hogy az ember merjen másképp szavazni, mint a környezete, vagy másképp, mint azt eddig tette. „Legyen önálló vélemény, és következetesség. Nekem mi a fontos?

Huszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnökeHuszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnöke

A jelölt mit ígér, mit ért el, mi valósult meg? Milyen céljai vannak?”

-sorolta a kérdéseket, majd felhívta a figyelmet arra, ha szavaztunk, tiszteljük mások döntését.

A VENŐKE programjára meghívta a Helyi Választási Iroda vezetőjét, Mohos Gábor jegyzőt is, aki a választás elvi és gyakorlati valamint jogi szabályozásáról világosította fel az érdeklődőket. A témával hamarosan a Vehir.hu részletesebben is foglalkozik.

Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője, a Polgármesteri Hivatal jegyzőjeMohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője, a Polgármesteri Hivatal jegyzője

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Karácsonyig maradnak a tüntetők
Karácsonyig maradnak a tüntetők
Újabb két hónapig akadályozhatják a veszprémiek közlekedését a demonstrálók reggelente.
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
Nemzetközi válságkezelő gyakorlatot tartanak a Bakonyban
A Közép-európai Védelmi Együttműködés országai Magyarországon rendezi meg a Cooperative Security 19 (COOPSEC19) migrációs válságkezelési gyakorlatot.
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Hogyan csinálta ezt anya? - Fiatal nők és szerepeik régen és most
Régen csak háztartást vezettek, mára autót és gyakran buszt is. Dolgoznak, ebédet főznek, tételeket tanulnak, találkozót szerveznek, cégeket irányítanak, jógára járnak, álmokat valósítanak meg, esti mesét olvasnak és “jó éjt puszit” adnak. A multifunkciós technikai kütyük korában éljük a multifunkciós nők évtizedeit. Vajon tényleg megváltoztak a fiatal nők, vagy csak a lehetőségeik bővültek? Ezek a lehetőségek valójában inkább kötelességek? Tóth-Márhoffer Márta pszichológussal beszélgettünk a múlt és jelen női szerepköreiről, elvárásokról és az új világ női gondolatairól.
Katanics: sikerként éljük meg az eredményeket
Katanics: sikerként éljük meg az eredményeket
Megoldandó ügyekről és a választási eredményekről beszélt kedden délután egy sajtótájékoztató keretében az ellenzéki összefogás.
A demonstráció miatt késnek a buszok
A demonstráció miatt késnek a buszok
Az elmúlt időben jelentős késéseket tapasztalhattak azok, akik a reggeli és délutáni órákban várták hiába a helyi járatos buszokat. A járművek - miután kigördülnek az állomásról - hamar akadályokba ütköznek a veszprémi utakon.
2019. október 19. // Nándor névnap